Oyuncakçılar İhtisas OSB'nin inşaat çalışmaları sürüyor

Pandemi döneminde, ithalatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türkiye'nin oyuncak sektörü, yerli üretime geçmek için Kırklareli'nin Vize ilçesine Oyuncakçılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruyor. İnÅ?

GÜNDEM 4.10.2020 16:54:00 0
Oyuncakçılar İhtisas OSB

OSB’ye yoğun ilgi olduğunu belirten Türkiye Oyuncak Kooperatifi (TOY-KOOP) Başkanı Ender Mıcık, Vize'de inşaat çalışmaları süren OSB'nin devreye girmesiyle sektörün kümeleşmesi sağlanacağını dile getirdi.

TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİMİ ARTIRDI

Oyuncakçılar İhtisas OSB'sinin 2023 hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Mıcık, bölgede ilk etapta 5 bin, daha sonra ise 15 bin kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti. Oyuncağın şu anda aile bütçesine biraz fazla yük getirdiğini söyleyen Mıcık “Türkiye'deki bu fiyat ithalattaki fiyat yükselmesiyle beraber bu sefer iç piyasada bu ürünlerin daha rahat üretilebileceği ve fiyat politikası olarak şu anda devalüasyondan dolayı Türkiye'deki kurun düşmesiyle beraber Çin'in yüzde 10-15, 20 altında maliyetlere çıkartabiliyoruz. Bu da ister istemez Türkiye'deki üretimleri artırdı” dedi.

“1 MİLYAR DOLARA ÇIKARTABİLİRİZ”

2023 hedeflerine yetiştirmek istedikleri OSB'nin tamamlanmasıyla hedeflerine ulaşacaklarını kaydeden Mıcık, “Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Biz 2021 yılında alt yapıyı, 2022 yılında üst yapıyı 2023'te de Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak istiyoruz. Şunu söyleyeyim; bizim şöyle de bir sıkıntımız var üreticiler olarak. Bu aksam parçayla biz yurt dışından ürün getirirken katma değerli ürün yapmak adına burada çok büyük gümrük tariflerine maruz kalıyoruz. Bunla alakalı bize destek verilirse şu anda oyuncak ihracatı 40 milyon dolar, bunu 1 milyar dolara çıkartabiliriz” dedi.

“TERS GÖÇÜ DE SAĞLAYACAĞIZ”

Oyuncakçılar İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasının bölgeye büyük bir katkı da sağlayacağını dile getiren Mıcık, “Şu anda burada 66 bine yakın nüfus var. Buradan sabahları servislerle insanlar sabahın saat 06.00'sında, Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı'ya diğer yerlere bölgelere gidiyorlar. Burada evi olup da oralara giden insanlarımız da var. Burada evleri boş duruyor orada kira veriyor. Burada bir çalışma olunca onlarda geri dönmüş olacaklar. Yani biz ters göçü de sağlayacağız. Onun için büyük bir avantajı var” dedi.

Haber / Yakup KARATEPE