Çerkezköy Belediye Meclisi toplandı

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Ekim Ayı Olağan Toplantısı saat 15.00'da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı

GÜNDEM 1.10.2020 20:43:00 0
Çerkezköy Belediye Meclisi toplandı

Hisse satışları ile ilgili bir önerge oybirliği ile gündeme eklenirken, AK Parti meclis üyeleri de doğrudan teminler, aşevi, Gümrük üzerinde imar çalışmaları, belediye araçları, çöp konteynerleri, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nde yolsuzluk iddiaları, Ambardere bisiklet yolu ile ilgili önerge sundu. Aşevi ile gümrük üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Akay, “Araçlarla ilgili ne gibi belgeniz bilginiz varsa bize sunun gereğini yapalım. Konteyner ihalemiz hazırlanıyor. 600’ün üzerinde konteyner alacağız. Gençlik Spor’da yolsuzluk olduğunu söylediniz. Kim ve nasıl yapmış, bilginiz belgeniz sunun. Anlatalım. Dedikodu üzerinden siyaset yapmıyorum. Belgeniz varsa sunun biz hemen gereğini yaparız. Amberdere’de TESKİ tarafından altyapı çalışmamız yapıldı. Şuanda kaldırım düzenlemesi yapılacak alanlar var. Önceliğimiz önce kaldırım düzenlemelerini bitirmek, sonra altyapının geçtiği alanda yollarımızı tamamlamak. Tabi ki bisiklet yolunu şehrin tamamına yaymak istiyoruz. Bunu da gündemimize alacağız” dedi. 

 

 

“BEN GÖREVİMİN NE OLDUĞUNU BİLİYORUM”

 

Toplantıda söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, belediye aracının CHP ilçe yönetiminden bir kişinin işyerini taşımasında kullanıldığı iddiasını dile getirerek “CHP yönetim kurulu üyesi arkadaşın belediye personelinden destek isteyerek yapması doğru değildir. Burası kamu kurumudur. Siz de buranın yöneticisisiniz. Her şeyden sorumlusunuz” dedi. Bunun üzerine Başkan Akay da “Bir haber çıkıyor. O haberin tamamını doğru kabul ederek, yorumlar yaparak benim görevimi bana hatırlatmaya çalışıyorsunuz. Ben görevimin ne olduğunu biliyorum. Ben kamu görevlisiyim. Ben bu göreve nasıl geldiğimi de biliyorum, görevimin sorumluluklarını da biliyorum. Bahsettiğiniz konu, Çerkezköy’de her gün açık kasa aracı 444 8959 numaralı telefonu arayan ‘benim atacağım çöp var, koltuk var” diyen herkese her gün 4-5 açık kasa kamyon gider, atık merkezine götürür. Bu numarayı arayan kişi CHP üyesi midir, MHP üyesi midir, AK Parti üyesi midir, kimdir ben bilmem. Biz hizmeti böyle yapmıyoruz. Bunların hepsini size arama kaydıyla verebilirim. Gördüğünüz her şeyi dedikodu üzerinden siyaset üretmeye çalışıyorsunuz. Bunu kabul etmiyorum. Çerkezköy Belediyesi’nin ve Çerkezköy Belediye Meclisinin bunlardan daha önemli konuları var. Varsa bir bildiğiniz bana verin, ben gereğini yapmazsam ondan sonra konuşalım” dedi. 

 

BURASI SİYASET ALANI DEĞİL

 

Adem İçli de siyaset yapmadıklarını bilgi istediklerini belirterek “Kısa kası geçiştiriyorsunuz. Biz meclis üyeleri olarak, Çerkezköy’ün çalışmaları, aksaklıkları, halkın refahı için bir şeyler söylemeye, bir şeyler önermeye çalışıyoruz. Bilgi kirliliği olmasın diye söylüyoruz” dedi. Bazı CHP’li meclis üyelerinin sözleri üzerine konuşan İçli, “Çamur atmıyoruz ve siyaset yapmıyoruz. 2002’den beri iktidar partisinin birer fertleri olarak nasıl siyaset yapacağımızı, hangi siyasi üslup ile konuşacağımızı nerde nasıl konuşacağımızı gayet iyi biliriz. Bize kimse siyaset öğretmeye kalkmasın. Burası meclis salonu. Biz siyasi amaç için buraya gelmedik. Bize siyasi cevaplar verirken siyaset öğretmeye kalkmayın. Biz size gayet iyi öğretiriz, 18 yıldır öğrettiğimiz gibi” dedi.  Buranın siyaset alanı olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Akay da “Cümlenizde ’18 yıldır öğrettiğimiz gibi’ derseniz, Ben de ‘2 seçimde size öğrettiğimiz gibi’ der size karşılık veririm. Zamanı değil” dedi. 

‘Siyaset’ söylemi mecliste gerginliğe neden oldu. Adem İçli “Dedikoduyla, şununla, bununla diyorsunuz. Kelimelerinizi seçmenizi rica ediyorum” derken, Başkan Akay da “Ben seçiyorum, siz seçeceksiniz. Siz bana görev hatırlatırsanız ben de görevimin ne olduğunu söylerim” dedi. 

 

 

“TEŞEKKÜRÜ GERİ ALIYORUM”

 

Geçen meclis Çerkezköy’ün en hayati meselesi için bir konuşma yaptığını söyleyen Akay “Samimi duygularımla, bu detayı görmeden Kızılpınar’da 819 ada 1 nolu parselde mera alanının çöplük alanı olmasıyla alakalı yaptığımız büyükşehir meclisnden oy çokluğu ile reddettiğimiz kararda,  AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Sait Yazı’ya benim kararıma destek olduğu için teşekkür etmiştim. Üzülerek söylüyorum, Sait bey o toplantıda Kızılpınar’ın çöplük alanı olarak işaretlenmesine evet oyu kullanmış. Dolayısıyla geçen toplantıda ettiğim teşekkürü geri alıyorum” dedi. 

 

“ÜZÜLEREK PAYLAŞIYORUM”

 

Bunun üzerine konuşan Sait Yazı, “O toplantıda büyükşehir meclisinde ilçe belediye başkanlarının komisyon oluşturulması için evet dedik. Geçen ayki toplantıda çıktınız tekrar gündeme geldiğini söylediniz. Çerkezköy’e çöplük yapılmaması konusunda biz sizin arkanızdayız. Ben grupta da mücadele ediyorum” dedi. Kararı paylaşan Akay “Ben bu kararı üzülerek paylaşıyorum. Bunu izah edeyim ki, bundan sonra yeniden gündeme geleceği için bundan sonra belki tavrınızı oradaki grup kararınız dışında Çerkezköy’ün hassasiyetleri lehine kullanırsınız. Ben bundan mutlu olurum” dedi. Yazı’nın Kızılpınar’ın çöplük olmaması kararını desteklemediklerini söylemesi üzerine Akay “O zaman rica ediyorum, tavrınız, fikriniz buysa bu karara itiraz edin. Ben geçmiş kararı düzeltmenizi rica ediyorum. Bu karar sizin iradeniz dışında gerçekleştiyse kamera kayıtlarına bakarak bu kararı düzelttirelim” dedi. 

 

ÜSLUP NEDENİYLE POLEMİKLER YAŞANDI

 

AK Parti Grup sözcüsü Adem İçli de “2015 ya da 2016’da bir komisyon kuruldu. İller geziliyor, firmalar araştırılıyor, firmalarla ilgili teklifler yapılıyor, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a sunuluyor. Bu sunulduktan sonra rafa kaldırılıyor. 2019-2020 yıllarında yeniden gündemimize geliyor. Sayın başkan, burada sesinizi yükselttiğiniz gibi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de sesinizi yükseltmenizi bekliyoruz.  Bizim AK Parti olarak kararımız Çerkezköy’e çöplük yapılması değil. Yalnız bazı teknik konuları da kamuoyuyla paylaşmanızı rica ediyoruz. Süleymanpaşaya yapılan bertaraf tesisi ile alakalı ‘Sadece Tekirdağ’ın değil Trakya’nın tamamının çöpüne talibiz’ diye bir teklif geliyor. Trakya’nın tamamını toplayacak bir tesis yapılması için büyükşehir belediyesinin ihmalkarlığı var. 5 yıldır uyuyan bir büyükşehir belediyesi var” derken, AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında üslup nedeniyle polemikler yaşandı. Sözlü tartışmanın alevlenmesi nedeniyle Başkan Akay, toplantıya 5 dakika ara verdi. 

 

“BU SAHNELERDEN UTANIYORUM”

 

Toplantının ikinci birleşiminde konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay, mecliste 31 meclis üyesinin olduğunu ve 4 partinin temsil edildiğini belirterek “Meclis üyesinin ağzına yakıştıramadığım, meclisin de adabına yakıştıramadığım ses ile ton ile konuşan meclis üyelerini kınıyorum. Burada herkesin belediye meclis üyesi sıfatı ile oturduğunu, milletin oylarıyla buraya geldiğimizi, bu millete layık olacak şekliyle tartışabileceğimizi gösterecek durumda olduğumuzu düşünüyorum. Bir daha böyle tartışmalarla Çerkezköy kamuoyu gündeminde olmak istemiyoruz. Meclis Çalışma Yönetmeliği ile ilgili konularla ilgili cümle sarf etmek istemiyorum. Burada 31 meclis üyesi olarak tabi ki tartışacağız, tabi ki fikir ayrılıklarımız olacak.  Ama bu, hiç kimsenin burada yüksek sesle birbirine bağırmasına, hakaret etmesine hak tanımıyor. Bu yaşanan sahnelerden ben bu meclisin başkanı olarak utanıyorum. Lütfen bu hareketlerinizden vazgeçin. Biz burada tartışabilmeyi sağlamak durumundayız. Tartışa tartışa doğruyu bulacağız. Ancak tartışmak kimsenin birbirine hakaret etmesini, yüksek sesle bağırmasını gerektirmiyor” dedi. 

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ 

 

Akay’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 2021 Yılı Performans Programı hakkındaki yazı Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, 2021 Mali Yılı Gelir Tarifesi hakkındaki yazı da Tarife Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 2021 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi hakkındaki yazı Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, 2021 Mali Yılı’nda uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti hakkındaki yazı ile 2021 Mali Yılı’nda Zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücretinin tespiti hakkındaki yazı da Tarife Komisyonuna havale edildi. 

 

ESTETİK KOMİSYONUNUN KARARLARI GÖRÜŞÜLDÜ 

 

Belediye hissesinin satışıyla ilgili 2 adet yazının imar komisyonuna havale edildiği toplantıda Gazi Osman Paşa Mahallesi 578 ada 14 parsele ait plan değişikliği ile ilgili yazı da İmar ve Bayındırlık Komisyon una havale edildi. Çerkezköy 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili yazının İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından toplantının son gündem maddesinde de Kent Estetik Komisyonu tarafından hazırlanan 10 tavsiye kararı okunarak İmar Komisyonuna havale edildi. Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ekim ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu Komisyonlara gönderilen konuları görüşmek için 7 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU