Anız yakmak milli serveti yok eder

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, "Tarla bitkilerinde, ürünü tarladan kaldırdıktan sonra tarlada kalan bitki kısımları (kök, sap, dal ve yaprak gibi) kötü bir alışkanl?

GÜNDEM 30.09.2020 13:03:00 0
Anız yakmak milli serveti yok eder

Anız olarak bilinen bu bitki artıklarının, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla yakılması topraklarımıza ve ülkemizin geleceğine büyük zarar verdiğini belirten yetkililer “Öyle ki anızın yakılmasının faydası olmadığı gibi zararları saymakla bitmez” dedi. “Anız yakmak milli serveti yok eder” diyen yetkililer, anız yakmanın toprağa verdiği zararları şöyle sıraladı: “Anız denilen bitki artıkları organik maddelerdir. Toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak, "humus" adı verilen ve toprağın verim gücünü artıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında, anızın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü artırır. Çünkü gıda olarak aldığımız buğday, mısır, bakliyat, sebze ve meyve gibi ürünlerin kimyasal yapısında bulunan besin maddeleri, farklı miktarlarda anızda da bulunur. Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2), hidrojen (H2) ve azot gazı (N2) halinde havaya uçar. Bu, büyük bir kayıptır; zira böylece, humusu meydana getiren karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve kükürt (S) yok edilmiş olur. Yukarıda adı geçen besin elementlerine ilave olarak anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum kalsiyum, magnezyum ve demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikroelementler de bitkilerin alamayacağı form olan oksitlere dönüşür. Bunlar kül haline gelip toprağın geçirgenliğini ve havalanmasını engeller”

 

“TOPRAK HER YIL GİDEREK FAKİRLEŞİR”

 

Topraktaki faydalı canlıların en çok bulunduğu 0-3 cm derinlikte sıcaklığın 650 C'nin üzerinde olduğunu kaydeden yetkililer “Oysa anızın yakılması sonucu toprak yüzeyinde 2000 C'nin üzerinde bir sıcaklık meydana gelir. Bu yüksek sıcaklıkta faydalı bakteriler ve mantarlar ölür; böylece toprak canlılığını kaybeder. Toprağın yüzey kısmında bulunan humus ve humus yapıcı anızın yakılması toprak erozyonunun artmasına yol açar. Rüzgâr ve yağışlar sonucu toprak kaybı meydana gelir ve toprak her yıl giderek fakirleşir. Uyarı ve yasaklara rağmen anız yakmak, milli servetimiz olan toprağı yok etmek demektir” dedi. 

 

“TOPRAĞIN VERİMLİLİĞİ ARTAR”

 

Bir dekarlık alandan buğday-arpa yetiştiriciliğinde tarlada 150-200 kg kadar anız; dane mısır yetiştiriciliğinde 1 tondan fazla sap, yaprak ve kök; pamuk ve ayçiçeği yetiştiriciliğinde 600-700 kg bitki artığı kaldığını dile getiren yetkililer “Bunların yakılmayıp toprağa karıştırılmasıyla toprak bir yandan humus bakımından zenginleşirken, diğer yandan aşağıdaki tabloda verilen miktarlarda besin maddesi toprağa geçer ve böylece toprağın verimliliği artar” dedi. Anızın toprakta daha kısa zamanda parçalanmasını sağlamak için anızı toprağa karıştırmadan önce dekara 5-6 kg azotlu gübre serpme olarak verilebileceğini kaydeden yetkililer “Toprağa verilen bu azot, topraktaki anızı parçalayan bakterilerin faaliyetini artırarak anızın daha kısa sürede ayrışmasını ve toprakta humus oluşumunu hızlandıracaktır. Anıza verilen bu azot, bir kayıp olmayıp bitkiler tarafından daha sonra kolaylıkla alınmaktadır” dedi. 

Haber / Yakup KARATEPE