Akay: Benim kamuoyunu yanıltıcı ifadem olmaz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel'in geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği Çerkezköy ziyaretinde Çorlu Deresi ve Kızılpınar Çöp Döküm Alan?

GÜNDEM 9.09.2020 19:03:00 0
Akay: Benim kamuoyunu yanıltıcı ifadem olmaz

 

 

Derdinin polemik yaratmak olmadığını belirten Başkan Akay, “Keşke Sayın Mustafa Yel Çerkezköy ziyaretlerinde belediyemizi de ziyaret etseydi. Kendisini ağırlamaktan mutlu olurduk. Dertlerimizi, bildiklerimizi, sıkıntılarımızı paylaşsaydık. Ancak böyle olmadı. Bir polemik yaratmak ihtiyacı ile bizim kamuoyuna yanıltıcı bilgi verdiğimiz açıklamasını yapmıştır” ifadelerini kullandı.

 

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLMİŞTİR

 

Çorlu Deresi’nin 2002 yılından beri Çerkezköy’ün başının belası olduğunu kaydeden Akay, “6 Mart 2017 tarihinde ısrarlı çabalar, girişimler ve çalışmalar ile Çorlu Deresi’nin ıslahı noktasında adım atılmıştır. Ancak bu adım atılmadan evvel bu adım nasıl atıldı, hangi aşamalardan geçti onu paylaşacağım. DSİ, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden kamulaştırmayı üzerine alsın talebinde bulunmuştur. Bu talepten sonra 6 Mart 2017 tarihindeki Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi EK-1’deki karar ile kamulaştırmanın Büyükşehir Belediyesi yatırım programına alınması ve DSİ ile protokol yapılmasını oy birliği ile kabul etmiştir. Bu meclis kararına istinaden EK-2B protokol ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, DSİ ile 10 Nisan 2017 tarihinde bir protokol imzalamıştır. Bu protokol Sayın Vekilin telefon ile aradığı DSİ Şube Müdürü tarafından imzalanarak Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmiştir. Protokol metni burada. Protokol metninin 4. maddesi ne diyor? Protokol imzalanmasından sonra DSİ tarafından işin ihale edileceği belirtilmiştir. Yani diyor ki ‘Sen protokolü yap, kamulaştırma sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi olarak üzerine al, ben bu işi ihale edeceğim” dedi.

 

PROTOKOL ÇOK AÇIK

 

Akay, konuşmasının devamında, “Sonra 5. maddede ne diyor, ‘İnşaat aşamasında Belediye güzergahtaki hukuki sorunları çözecek, DSİ’nin önüne engel çıkarmayacak.’ Bakın protokol çok açık. Bu protokolden sonra Büyükşehir belediyesi kamulaştırmayı üzerine aldıktan sonra 2 Ocak 2018 tarihinde iş ihaleye çıkmıştır. Sonra ihale sonuçlanmış, itirazlar, inceleme vs. geçmiş 19 Haziran 2018 tarihinde inşaatı yapacak firma ile DSİ sözleşme imzalamıştır” ifadelerini kullandı.

 

““BU İŞ BENİM” DEMİŞTİR”

 

Bu aşamalara gelirken, ihale edilirken Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma sorumluluğunu üzerine aldığını bir kez daha belirten Vahap Akay, işin ihale noktasında geçmiş dönem AK Parti Milletvekili Ayşe Doğan’ın da emeklerinin olduğunu vurgulayarak, “Bunu söylemekten imtina edecek halimiz yok. Sayın vekil geçmiş dönemde bunlarla ilgili mücadele etmiştir.  Yani işin başlama noktasında kamulaştırmanın engel teşkil edeceği hiçbir husus yok. Eğer engel bir husus olsa dün Sayın vekilin açıklamalarına cevap veren Şube Müdürü bunu ihale demezdi. Olay bu kadar net. Çok net bir şekilde söylüyorum. Kamulaştırma sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi üzerine almıştır. ‘Bu iş benim’ demiştir’ ancak ödenek yokluğundan iş başlamamıştır” diye açıklamalarına cevap veren Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Ödenek ayrılma noktasında defalarca girişimler olmuştur. Sayın Kaymakamımızın girişimleri olmuştur.  Geçen haziran-Temmuz dönemi DSİ’nin ödenek ayırma dönemlerinden bir tanesi. O aylarda yeniden devreye girilmiştir. O aylarda ‘Ödenek ayrılsın, iş teslim edilmiş, müteahhit işe başlamıyor’ talepleri boş kalmıştır. Ödenek ayrılmadığı için iş hale başlamamıştır” dedi.

 

“VALİLİK BELİRLEYİCİ DEĞİLSE, KOMİSYON NEDEN KURULDU?”

 

Tekirdağ Milletvekili Sayın Mustafa Yel’in Kızılpınar’da kurulması planlanan çöp alanı ile ilgili açıklamalarına da cevap veren Akay, “İfadeyi okuyorum. ‘Çöp işi Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.’ Doğru.  Sayın Yel, ‘Çöp konusu ile ilgili Valilikler herhangi bir tavır takınmazlar. Belirleyici değillerdir. Kızılpınar’da yapılacağını bilmiyordum. Karar verici Büyükşehir Belediyesi’dir. Çevre Şehircilik Müdürlüğü görüş bildirir, Valilik bu konuda ısrarcı olmaz’ demiştir. Valilikler çöp konusunda tavır takınmaz ve belirleyici değillerse Sayın Vekilin söylediği gibi Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Düzenli Depolama Yer Seçim Komisyonu neden kurulmuştur?  Madem Büyükşehir Belediyesi’nin kararları uygulanıyor, bu kadar net ve açık bir kararı yeniden neden gündeme alıyorsunuz? Valilik bu konuda ısrarcı değilse eğer, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karar alınır ve uygulanırsa eğer 8 Ocak 2020 tarihinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oy çokluğu kararı ile, Çerkezköy’den seçilen AK Parti ve MHP’li Üyelerinde bizimle beraber verdiği karşı oyları ile Kızılpınar’daki bu alanın çöp alanı olması ret edilmiştir. Zannediyorum Sayın Mustafa Yel’in bu alaylardan haberi yok” dedi.

 

“KARARA SAYGI DUYULMASINI İSTİYORUM”

 

Tekirdağ’ın 10 katı çöpü büyüklüğünde Beyciler’deki çöplüğün kokusunu 10 kilometre mesafeden Çerkezköy’ün içine çektiğini belirten Akay, “Çerkezköy Belediyesi’nin talebi şudur. Bu ilçenin çöpü ol ilçeye, şu ilçenin çöpü bu ilçeye yaklaşımından tamamen uzak, Tekirdağ’da yaşayan insanlarımızın en az zarar göreceği, yoğun yaşam alanlarına en uzak mesafelerde çöp döküm alanları oluşturulmalıdır. Tıp ki Süleymanpaşa’daki Demirli Mahallesi gibi yaşam alanına 15 km. mesafedeki alanlar gibi.  Bugün İstanbul’un batı yakasının çöpü Beyciler’de toplanmaktadır.  Tekirdağ’ın 10 katı çöpü büyüklüğünde Beycilerde’ki çöplüğün kokusunu 10 km mesafeden Çerkezköy içine çekmektedir. Hal böyle iken ısrarla şehrin hemen kıyısına, imar sahasının burnunu dibine ısrarla yapmaya çalışıyorlar. Israrla bunu yapmaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Burada yaşayan, bu şehrin seçilmişleri bu konuyla ilgili bir karar vermiş, bu karara saygı duyulmasını ve sayın Vekilimizin de alınan bu kararın arkasında durmaya bir kere daha davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN