Davutoğlu: Hangi dünyada, hangi rüyada yaşıyorsunuz?

Tekirdağ'da partisinin 1. Olağan İl Kongresine katılan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karadeniz'de bulunduğu açıklanan doğal gaz rezervi ile ilgili, "Toplamı şuanda bizim kullandÄ?

GÜNDEM 25.08.2020 17:48:00 0
Davutoğlu: Hangi dünyada, hangi rüyada yaşıyorsunuz?

 

 

Tekirdağ’da çok sağlam bir ekip olduğunu ve Tekirdağ’a güvendiğini söyleyen Davutoğlu, “Biz bu partiyi kendimiz için kurmadık, gelecek nesiller için kurduk. Çünkü gelecek öyle bir kelime ki herkesi çınar ağacı gibi gölgesinde barındırır” dedi.

 

“TEKİRDAĞ GELECEKTİR”

 

Tekirdağ’ın önemine değinen Davutoğlu “Tekirdağ umuttur, Tekirdağ gelecektir. Tekirdağ Anadolu’dan Avrupa’ya geçişimizin, Balkanlara adım atışımızın mekanıdır. Hem arkaya bakmadan yürümenin, fethe ulaşmanın, ilerlemenin, hem de zora düşüldüğünde, Balkan Savaşlarında Balkanlar elden gittiğinde İstanbul’da karabulutlar dolaştığında Evlad-ı Fatihan’ın gelip sığındığı bir limandır Tekirdağ. Üç Kemallerin, vatan şairi Namık Kemal’in, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal’in ve Rumeli ruhunun Yahya Kemal’in şehri Tekirdağ’ı saygıyla selamlıyorum” dedi. Tekirdağ’ın sıradan bir şehir olmadığını söyleyen Davutoğlu, “Karadeniz, Marmara, Ege hattının en önemli geçiş yoludur” dedi.  Ülkemizin çok ağır bir ekonomik krizin içerisinden geçtiğini söyleyen Davutoğlu “Karadeniz’den gelen haber hepimizi mutlu eden bir haberdi. Ama biraz daha bunun üzerinde durmamız lazım. Karadeniz’de ciddi miktarda doğal gaz bulunduğunun müjdesi geldi. Ekonomik krizin yönetilemez hale geldiği zamanlarda bu tarz petrol bulundu haberleri gazetelerin manşetlerindeydi. Ümidimiz bu haberin onlara benzememesi. Bir vatanperver olarak söylüyorum, bu haberi duyduğumda çok sevindim ve rabbime şükrettim. Çünkü enerji açığının ne olduğu ben dış işleri bakanı olarak, başbakan olarak yaşadım. Ülkemize bir nebze katkıda bulunan herkes başımızın tacıdır. Ama ülkemizin kaynaklarını yanlış kullananlar ise hesap vereceklerdir” dedi.

 

HANGİ DÜNYADA HANGİ RÜYADA YAŞIYORSUNUZ?

 

Davutoğlu, “Halkımızın beklentileri boşa çıkmamalı. Daha önce bulunduğu söylenen ancak arkası, gelmeyen bir vaade dönüşmemelidir. Buradan şeffaflık ve açıklık çağrısı yapıyoruz. Şpu soruların cevabını merak ediyoruz ve bekliyoruz. Bu rezervin verimlilik oranı nedir? Çıkacak gaz LNC’ye dönüştürülebilir mi? Üretim planlaması nedir? Karadan 700 kilometre uzaklıkta ve 2 bin metre derinlikte bir alanda çalışmanın zorluğu ve şu ana kadar Rusya dahil Karadeniz’de böyle bir çalışmanın yapılmamış olması da göz önünde bulundurularak gerçekçi bir üretim planlamasına sahip misiniz? Bunu 2023’e nasıl yetiştireceksiniz? Üretim için kaç kuyu açacaksınız? Termojenik değil Tuna’dan gelen biyojenik kökenli gaz niteliğinde olan bu gaz rezervinin gerçek verimliliği nedir? Bu bulunan gaz Tuna’dan gelen bitkisel artıkların birikimlerinden oluştu. Ama gerçek verimlilik değeri yüksek termoenerjik gaz ise hayvan fosillerinden ve daha uzun dönemli fosillerden oluşur. Uluslar arası şirketlerle çalışacak mısınız? Toplamı şuanda bizim kullandığımız doğal gaz fiyatına göre 65 milyar dolar, ama şuanda Avrupa’da geçerli olan doğal gaz fiyatlarına göre yaklaşık 20 milyar dolar olan bu kaynak dünyanın eksenini ve Türkiye’nin eksenini nasıl değiştirecek? Bu rakamların ortalamasını alırsanız, sizin ekonomi politikalarınızın yol açtığı 40 milyar dolarlık Merkez Bankası’nın bilanço döviz pozisyon açığını ancak karşılarken bu rakam, biz dünyanın dengelerini nasıl değiştireceğiz? Hangi dünyada, hangi rüyada yaşıyorsunuz Allah aşkına” ifadelerini kullandı.

 

“NEDEN FİYAT REZERVİ İÇİN MÜZAKERE ETMİYORSUNUZ?”

 

Şuanda Türkiye’de halkın kullandığı gaz fiyatları ile dünyadaki gazın fiyatının oranını da soran Davutoğlu “Gaz fiyatları pandemi dolayısıyla özellikle Avrupa’da yüzde 70 oranında düşmüşken, siz neden doğal gaz fiyatlarını düşürmek üzere ilgili tedarikçi ülkelerle müzakerelere girmiyorsunuz? Sizin elinizi bağlayan nedir? Bütün enerji anlaşmalarında fiyat revizyonu vardır. Şartlar değiştiğinde fiyat revizyonu istenir. Dünyada şartlar değişti, pandemi şartları var. şuanda yapılması gereken ilk şey doğal gaz sevincini yaşarken bir taraftan da doğalgaz fiyatlarını indirip halkımızı rahatlatmak üzere Rusya, İran ve Azerbaycan ile derhal fiyat revizyonları için masaya oturmak şarttır” dedi.

 

“EKONOMİMİZİ BATIRAN BİR BAKANI KURTARMAYA AYARLANMIŞ BİR PROGRAMDI”

 

Bulunan rezervin tanıtımına ilişkin de açıklamalarda bulunan Davutoğlu, son dönem yönetim anlayışını yansıtan bir tanıtımın gerçekleştiğini belirterek “Biz iyi niyetle sevinirken abartılı bir organizasyonla Cuma günü ülkenin tüm televizyonları Karadeniz’e döndü. Gerçekten çok algıya, muzun vadeli stratejik bir yaklaşımdan çok günü kurtarmaya ve en üzücüsü de milli çıkardan çok ekonomimizi batıran bir bakanı kurtarmaya ve onu iktidar partisinin liderliğine hazırlamaya ayarlanmış bir program gerçekleştirildi” dedi.

 

“İSTANBUL İLE TEKİRDAĞ’IN BAĞINI KESİP ATACAK”

 

Kanal İstanbul ile ilgili de konuşan Ahmet Davutoğlu “Kanal İstanbul her şeyden önce İstanbul’a, İstanbul’un tarihine, İstanbul’un toplumsal, coğrafi ve ekonomik yapısına sağlanacak bir hançerdir. Bu hançer İstanbul ile et ve tırnak haline gelmiş Tekirdağ’ın bağını da kesip atacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU