Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan doğal gaz müjdesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen müjdeyi verdi. Dolmabahçe Ofisinden açıklama yapan Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi, Fatih sondaj gemim

GÜNDEM 21.08.2020 15:32:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Ülkelerin ortaya koydukları vizyonların hayata geçebilmesinin, enerji sektöründeki istikrarla orantılı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Dünyada son bir asırdır yaşanan hiç bir karmaşa, savaş, kaos, çatışma, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğal gaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Bir damla petrolü, oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören bu gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir” dedi. Suriye ve Doğu Akdeniz’de yaşananlara da değinen Erdoğan “Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Hamdolsun biz önceliğimizi asla değiştirmedik. Hep önce insan, önce dostluk, önce kardeşlik, önce mazlumlar ve mağdurlar, önce hak, hukuk, adalet dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim bize bambaşka bir yerde görülmemiş zenginlikte bir kapı açtı. Artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var. Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kiralama usulüyle yapıldı.  Fatih sondaj gemimiz 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti. İstanbul’un fethinin yıldönümünde Karadeniz’e uğurladığımız Fatih sondaj gemimiz ismine layık başarıyla hepimizi gururlandırdı” dedi. 

 

 

HEDEF 2023’TE KULLANIMA SUNMAK

 

İlk kuyuda bulunan rezervin çok daha zengin bir kaynağın parçası olduğunu kaydeden Erdoğan “Devamı da en kısa sürede gelecek. Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak artık geleceğimize daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması ile birlikte bu kaynaktan istifade etmeye başlayacağız. Hedef 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak. Bunca yıl sabırla yürüttüğümüz çalışmaların ilk ve en büyük meyvesini almış oluyoruz. Fatih ve Yavuz gemilerimiz ile 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda müjdeyi verme şerefine nail olduk. Benzer bir müjdeyi Akdeniz’den de bekliyoruz” dedi. 

 

“ENERJİ MESELESİNİ KÖKTEN ÇÖZMEYE KARARLIYIZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Her arayan bulamaz ama bunalar arayanlardır. Biz de arayacağız ve inşallah bulacağız. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah’ın insiyle devamı da gelecek. Sadece denizlerde değil kendi topraklarımızdaki aramaları da daha sıkı ve bilinçli şekilde yürütüyoruz. Milletimizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Türkiye bunun yıllarca sancısını çekmiş bedelini ödemiş bir ülkedir. Denizlerde ve karada daha çok arama yapıp neticeye ulaşıp ithalatçı konumuna gelene kadar bize durmak yok. Her kaynağın diğerinin tamamlayıcısı olduğunu unutmadan tüm alanlarda kararlılığımızı göstereceğiz. Türkiye artık kendi ayakları üzerinde durabilecek güce, iradeye ve kaynağa sahiptir. Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Sakarya gaz sahasındaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık yol olduğuna inanıyoruz. Doğalgaz rezervi keşfimizin ve arkasından gelecek yeni keşiflerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

TEKİRDAĞ’DA DA SEVİNÇLE KARŞILANDI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu müjdesi tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ’da da sevinçle karşılandı. Fatih Sondaj Gemisi’nin yoğun olarak yürüttüğü çalışmalar sonucu Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz rezervinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni eden CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Sondaj çalışmalarını özveriyle yürüten mürettebatı büyük bir gururla tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi. 

 

“ENERJİDE TAM BAĞIMSIZ GÜÇLÜ TÜRKİYE”

 

AK Partili Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de Fatih Sondaj Gemisinin Karadeniz’de 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini belirterek “Diğer dev projelerde olduğu gibi bugün de öncü olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı sunuyorum. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve bereketli olsun” dedi. Enerjinin milli bağımsızlığın tesisi için çok önemli olduğunu ifade eden AK Partili Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel de “Fatih Sondaj Gemimizin çalışmaları ile Karadeniz’de 320 Milyar Metreküp Gaz Rezervi bulundu. Milletimiz hayırlı ve uğurlu olsun. Enerjide tam bağımsız güç Türkiye” dedi. 

 

“HEPİMİZ İÇİN BİR GURUR KAYNAĞIDIR”

 

CHP’li Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ise devletimizin yer üstü kaynaklara olduğu kadar yer altı zenginlikleri de tespit ederek kullanıma sunmuş olmasının güçlü devlet ilkesinin vazgeçilmez unsuru olduğunu ifade ederek “Karadeniz’de Sakarya arama bölgesinde Fatih sondaj gemisi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit edildiğini Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla öğrendim. Yürütülen çalışmaların tamamlanması ve milli gelirimize katkısının en kısa sürede olması dileğiyle tespit çalışmalarında görev alan ülke evlatlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. CHP’li Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel de Fatih Sondaj Gemimizin Karadeniz'de gerçekleştirdiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfinin milletimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek “Ülkemizin enerji alanında attığı bu önemli adım hepimiz için bir gurur kaynağıdır” dedi

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU