Çerkezköy kokmaya, yetkililer koklamaya devam ediyor

Fabrikaların bilinçli bilinçsiz salgıladığı atıklarla çevre tehdidi altında bulunan Çerkezköy'de yaşamı tehdit eden yeni çevre felaketi ise İstanbul'un 39 ilçesinin çöp atıkları

GÜNDEM 16.08.2020 18:29:00 0
Çerkezköy kokmaya, yetkililer koklamaya devam ediyor

 

 

Cumartesi sabaha karşı keskin bir kokuyla uykularından uyanan Çerkezköy halkı, “Nasıl bir ülkede nasıl bir ilçede yaşıyoruz. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. İstanbul’un 39 ilçesinden çıkan evsel atıkları ve çöpleri neden Çerkezköy’de kokluyoruz? Biz bu kokudan rahatsız olurken bizi temsil eden milletvekillerimiz başta olmak üzere yerel yöneticilerimiz neden bununla ilgili ciddi bir önlem almıyorlar? İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. Gerek AK Partili, gerek CHP’li, gerek İYİ Partili, gerekse MHP’li tüm siyasi parti yetkililerinin, ilçe başkanlarının, belediye başkanlarının etkili ve kalıcı çözüm üretmeleri lazım” diyerek rüzgarla birlikte Seymen Köyü’nden gelen pis kokudan duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

 

 

İSTANBUL’UN ÇÖPÜNÜ NEDEN ÇERKEZKÖY KOKLUYOR?”

 

Fatih Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Karabey, son günlerde artan kokulardan muzdarip olduklarını belirterek “Dün gece sabaha karşı kokularla uyandık. 2 tane çocuğum var. Biri doğduğundan beri oksijen ve hava tedavisi alıyor. Diğer çocuğumda da aynı şikayetler başladı. Hava kirliliği ve kokular sebebiyle çocuklarımızı ömür boyu sağlık sorunlarıyla uğraştıracak sebepler doğuyor. Yetkililerimiz bunları görmüyor mu? Ya da kendi çocuklarına da mı acımıyorlar? Kendileri çok farklı bir yerde mi yaşıyorlar? Bu konuların gündeme gelmesini, biran önce yetkililer tarafından görünmesini ve çözüm bulunmasını istiyoruz. Ben gerekli her yere müracaat ettim. Halkımız da bu konuda özverili olursa en azından ileride bizi etkileyecek hastalıklardan bir nebze olsun uzaklaşmak isteriz.  Burası İstanbul’un çöplüğü mü? İstanbul’un çöpünü neden Çerkezköy kokluyor? Neden bizi bu kokulara bu kimyasallarla bizi muhatap ediyorlar?” dedi.

 

 

“NEFES ALAMAZ HALE GELDİK”

 

Yaklaşık 30 yıldır Çerkezköy’de yaşadığını söyleyen Nevzat Bostan da, koku nedeniyle geceleri nefes alamaz hale geldiklerini belirtirken, bu kokuyu özellikle hafta sonları daha yoğun bir şekilde hissettiklerini ifade etti.

 

“İNSANLAR ZEHİR SOLUYOR”

 

İstasyon Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Yiğit ise “Ben 7 senedir Çerkezköy’de yaşıyorum. Anadolu’nun herhangi bir yerinde küçük bir dere bile kirlense dünya ayağa kalkıyor. Ama burada insanlar zehir soluyor. Büyük çocuğum 3 yaşına kadar solunum cihazıyla yaşadı. Çerkezköy’de 6 yaş altı çocuğu olup da evinde solunum cihazı olmayan hiçbir aile yok. En ufak grip ve nezlede zatürreye dönüyor. Doktorlar ‘burada çocukların yüzde 90’ı böyle’ diyor. Hiç kimse buna ses çıkarmıyor” dedi. Çöp kokusunun da son zamanlarda ayyuka çıktığını söyleyen Yiğit “Biran önce bu zehre çözüm bulmaları lazım” dedi. İstanbul’da yaşayan İskender Öztürk de “Hafta sonları buradaki evime geliyorum.  Bu hafta da temiz hava almak için buraya geldik. Ama sabaha karşı eşimle birlikte kokudan uyandık, nefes almakta zorlandık” diyerek bu çevre sorununa çözüm bulunmasını istedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ