Üreticilerin su kuyuları kurudu

Edirne'de, kurak geçen kış mevsiminden sonra yağışlarının da yetersiz kalmasıyla birlikte Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticilerin su kuyuları kurudu. Sulama için kullanılan Meriç Nehri'nin debisi dip seviyeler

GÜNDEM 27.07.2020 11:23:00 0
Üreticilerin su kuyuları kurudu

 

 

KUM ADACIKLARI OLUŞTU

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre; geçen yıl Temmuz ayında Meriç Nehri'nin debisi 105 metreküp/saniye akarken, bu yıl aynı tarihte nehrin debisinde büyük düşüş yaşandı. Yapılan ölçümde nehir debisi 55 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Kum adacıkları oluşan nehirdeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle hemen yanı başında bulunan Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticilerin sulama amaçlı kullandığı su kuyuları da kurudu.

 

“BÖLGE HALKI SUSUZ KALDI”

 

Yüksek Jeoloji Mühendisi Osman Candeğer, “Gelecek kışın da kurak geçmesi durumunda aynı sorun yaşanabilir. Meriç Nehri'nden yeterli su gelmediği için bölge halkı susuz kaldı. Çok düşük olan Meriç Nehri'ndeki su seviyesi, akış yönüne göre sağ yamaçta beslediği Karaağaç ve Bosnaköy'deki kuyuları, iki kenarlarına yapılan fore kazıklar nedeniyle besleyemez olmuşlardır. Yani nehirdeki su, fore kazıkları aşıp, yamaca geçemediğinden kuyulara su gitmemektedir. Fore kazık yerine daha güzel, daha ekonomik ve daha rantabl olabilecek `kuru pere taş örme´ yapılmalıydı. Zaten Meriç'in eğimi çok az olduğu için burada taşkın suyu dahi olsa bu pereyi sökmeyeceğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

“BULGARİSTAN DA BÜTÜN BARAJLARINI ŞU AN DOLU TUTMAK İSTİYOR”

 

Candeğer, Meriç Nehri'nin önünde suyu sıkıştırarak, oluşabilecek taşkına karşı yeni yapılan kanala su aktarılması gerektiğini de kaydederek, "Eğer kanala su girerse tabanı beton olmadığı için buradan su sızıp kuyular beslenebilir. Bu yıl biliyorsunuz kurak bir dönem yaşıyoruz. Bulgaristan da bütün barajlarını şu an dolu tutmak istiyor. Enerji pazarladığı için barajları her zaman maksimum seviyede tutarlar. O nedenle barajlardan asla su bırakmazlar. Burada en çok beklenilen kar yağışı. Kar, zeminde ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar güzel eriyerek zemini besler. 2019-2020 gibi önümüzdeki kış da kuru geçerse kuraklık devam edecektir" şeklinde konuştu.

 

“ÜRETEMEZSEK, KAZANAMAZSAK BİR BATARIZ”

 

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan da, bölgedeki üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek, “Buraya lahana ekmiştik daha önce, ama şu anda su olmadığı için sulayamıyoruz. Verdiğimiz tohuma mı yanalım, işçiliğe mi, gübreye mi, yapılan hizmete mi, hangisine yanalım? Biz üretmek istiyoruz, kazanmak istiyoruz. Bunları üretemezsek, kazanamazsak biz batarız. Karaağaç'ta su, petrolden daha değerli şu anda. Ama maalesef suyumuz yok" ifadelerini kullandı. Karaağaçlı üretici Mustafa Öztürk ise susuzluğun devam etmesi durumunda üreticilik yapamayacaklarını kaydetti. Öztürk, "Şu anda kuyularda su bitmiş vaziyette. Kışın yağış olmadığı için kuyularımızda hiç su kalmadı. Yeraltı suları çekildi. Bu şekilde giderse çiftçilik yapamayacağız. Bir tek buğday ekebiliriz ama bu şartlarda o da para yapmaz. Sonucunda ne olacağını bilmiyorum. Şu an beklemedeyiz" ifadelerini kullandı.

 

“15-20 YILLIK DİNAMODAN SU SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Üreticilerden Mustafa Zehir de, “Kuyularımız çalışmadığı için 15-20 yıl önce kurduğumuz dinamodan su sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda sular akmıyor, mısır eken bazı arkadaşlarımız tarlalarını kurumaya terk etti çünkü yapabilecekleri bir şey yok. Bizim de ürünümüzü her gün sulamamız gerekiyor ama su yok. 15-20 sene önce buraya dinamo kurduğumuzda hiç bu tulumbayı çalıştırmamıştık. Her şaltere bastığımızda su geliyordu ama bu sene maalesef su yok. Kışın yağış olmadığı için kuyularımızda hiç su kalmadı. Ne olacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yener AKBABA