Akay: Büyükşehir Belediyesi'nin araç koyması için mücadele edeceğim

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay bugün saat 11.00'da Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nı ziyaret ederek şoför esnafının sorunlarını ve taleplerini dinledi. Çerkezk?

GÜNDEM 21.07.2020 15:00:00 0
Akay: Büyükşehir Belediyesi

 

 

Ziyaretten dolayı teşekkür eden Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, “Ulaşımla ilgili sorunlarımız devam ediyor. Özellikle pandemiden sonra, Mart ayından bu yana daha da arttı. En büyük sıkıntımız personel taşımacılığı yapan araçlarımızla ilgili. Güzergahlarla ilgili 6-7 ay önce bir çalışma yapılmıştı. Ama pandemiden dolayı yarım kaldı. Bu konuda en büyük sıkıntı yaşadığımız yerlerden biri Amfi Tiyatro civarı ve hastanenin yanı. Bu bölgelerde servis araçları için tek yön uygulaması talep ediyoruz. Araçlar yüzde 50 kapasite ile çalışması trafiği daha da yoğunlaştırdı. Özel araçlar da arttı. Özellikle servis saatlerinde yığılmalar oluyor. Bunun en kısa zamanda çözümünü talep ediyoruz” dedi. Akay, bu teklifin UKOME’ye yazılmasını isteyerek “Tekyön güzergahı belirleyelim.  Bu teklif UKOME’de değerlendirilsin” dedi.

 

“SİRKÜLASYON PROJESİ YAPIYORUZ”

 

Şuanda Atatürk ve Öztrak Caddelerinde bir sirkülasyon projesi yaptıklarını kaydeden Akay, “2021’in Şubat-Mart’ında inşaat çalışmaları başlayacak. Atatürk ve Öztrak Caddelerini birbirine bağlayan ve Öztrak Caddesi’nin alt kollarından bağlantıları da tek yöne çevireceğiz. Büyükşehir Ulaşım Dairesi’nden böyle bir çalışma talep ettik. Onun içine bunu da dahil edeceğiz. S plakaların dönüşlerini ayarlamaları için de muhtemelen Ağustos ayında UKOME’ye karar gider” dedi.

 

“TRAFİK YOĞUNLUĞUNU RAHATLATACAK”

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Caddesi meydanda yapılacak olan Meydan Altı Otoparkı ile trafik sorununu çözmeye yönelik bir adım atacaklarını söyleyen Akay “2 tane bekleyen konu var. Biri Bağlık Viyadüğü, diğeri Tepe Kavşağı. İkisi de hazır şekilde bekliyor. Tepe Kavşağı’nın esas sahibi karayolları. Geçen dönem bunu büyükşehir belediye başkanımızla paylaştık, projelendirdik. Şuanda bekliyor. Kadir Başkanla biran önce yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Atatürk ve Öztrak Caddesi’nin yoğunluğunu da ciddi bir şekilde rahatlatacak. İnşallah ihaleye çıkarttıracağız” diye konuştu.

 

“DERDİMİZ ÖLMÜŞ PLAKALARI CANLANDIRMAK DEĞİL”

 

Mustafa As’ın iptal edilen plakalarla ilgili konuyu gündeme getirmesinin ardından konuşan Akay “Teklifin büyükşehir belediyesine veren biziz. Teklifin esas amacı şu. Zamanında 3-5 günle kaçıran esnafın hakkını teslim edelim niyetiyle biz bunun altına imza attık. Sonra bu karar UKOME’de, Ulaşım’da uygulanırken bu işi doğru düzgün yönetemediler ve bunu yeni bir kararla geçmişte hakkı olan olmayan bütün plakalar toplanmaya doğru gitmeye başladı. Tedirginliğimi Kadir başkana tarif ettim, o da UKOME’de fikrini o şekilde beyan etti ve son UKOME toplantısında reddedildi. Biz bir şeyi düzeltelim derken iş başka tarafa gitmeye başladı. İlk alınan 60 karar zaten bizim ilk anlattığımız kriterlere göre çıkarıldı. Çıkış noktasıyla bugün size gelen taleplerle arasında farkla var. derdimiz ölmüş plakaları canlandırmak değil. Bu işi yapan esnafı mağdur etmeden hakkı teslim edelim niyetiyle başladık. 60 tane de o niyetle verildi.  ‘Benim de yıllar önce bir plakam vardı, benim plaka hakkımı niye teslim etmiyorsunuz’ diye gelen talepler doğru bir talep değil” dedi.

 

“SÖZLEŞMELER OCAK 2021’DE SONA ERECEK”

 

J plakaların 13 Mart’ta kontak kapattığını söyleyen Mustafa As, bu süreçte en fazla mağdur olan esnafın J plaka esnafı olduğunu belirtti. T plakalarla ilgili de konuşan As, Çerkezköy’de 18 taksi durağı ve 105 adet taksinin bulunduğunu söyleyen As, “2021 yılında sözleşme süreci bitecek olan araçlarla ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Tekirdağ’ın hiçbir ilçesinde böyle bir uygulama olmamış. Geçmiş dönem belediyede 2008 yılında 3 yıllık, 2011 yılında 10’ar yıllık sözleşmelerle süreler uzatılmış. 21 Ocak 2021’de sözleşme süreleri doluyor” dedi. Ağustos ayında büyükşehir meclisinin tatil yapmayacağını söyleyen Belediye Başkanı Vahap Akay “O toplantıda sizin teklifinizi önerge olarak imzalayacağız, meclis gündemine sokacağız. Bir hak kaybına sebep olacak bir işi yapmak kimse istemez. Biz bunu önergelerle getireceğiz ve mecliste tarif edeceğiz” dedi.

 

DURAKLARLA İLGİLİ SORUNLARI DİLE GETİRDİ

 

Duraklarla ilgili sorunları da dile getiren Mustafa As “Taksi duraklarımız var. Ama yerleri ada parsel bazında belli değil” dedi. Büyükşehir zabıta ile protokol yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Akay “Biz de Çerkezköy Belediyesi zabıtası olarak bundan sonra ulaşımla ilgili zabıta görevini yapabilecek duruma geldik. Kimse kimsenin hakkını gasp etmeyecek. Herkes hakkına razı olacak. Bunun da denetimini yapmak gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.  Revize edilmesi gereken Yonca Taksi ve Tepe Taksi ile ilgili sıkıntıların dile getirilmesi üzerine de konuşan Başkan Akay “Tepede minibüs durağımızın yerini değiştiriyoruz. Tepe Taksi’yi de şuandaki mevcut minibüs durağının yerine taşıyacağız. Yonca Taksi de bulunduğu yerden kaldırılacak ve en uygun yere konulacak” diye konuştu. Taksi durağının Fevzipaşa Caddesi’nde dört yolda konumlandırılmasını doğru bulmadığını söyleyen Akay “Bizim orada yol açmamız lazım. Köşe dönüşleri vermemiz lazım. En zorlanılan alanlardan bir tanesi Fevzipaşa Caddesi. Uygun bir yer bakacağız. Erkaynak Cami’nin orada da ciddi bir sıkıntı var. Bunun gibi kavşakları kendine getireceğiz. O yüzden Yonca Taksi’yi oradan en uygun yere taşıyacağız” dedi.

 

“MAZOT DESTEĞİ TALEBİNDE BULUNDUK”

 

M plakalarla ilgili de konuşan Oda Başkanı Mustafa As, “Toplu taşımada salgın sürecinde yüzde 50 kapasite ile çalışıldı. 2 sefer büyükşehire dilekçe yazdık, mazot desteği, hibe desteği gibi destekler istedik. Cevap gelmedi. Çerkezköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi maske dağıtımı ve dezenfektan anlamında katkıda bulundu. Ama toplu taşıma esnafımızın mazot desteği konusunda beklentisi var. Araçlar halen tam kapasite ile çalışmıyor” dedi. Belediye Başkanı Vahap Akay da bu talebi büyükşehir belediyesine ileteceklerini söyledi.

 

“CAYDIRICI ÖNLEMLER ALMALIYIZ”

 

Durak indi-bindi yerleri ile ilgili sıkıntının dile getirilmesi üzerine konuşan Belediye Başkanı Akay “Şuanda en yoğun yolcu trafiğinin olduğunu ve durağın belirlenmediği 2 ana cadde var. Bunda iş esnafa düşüyor. Durak belli. Ama esnafımızın da biraz hassasiyet göstermesi lazım. 2021’de işe başlıyoruz. 1 Eylül’de de vatandaşa meclise sunum yapacağız. Atatürk Caddesi’nde ve Öztrak Caddesi’nde her şeyi değiştireceğimiz gibi durak yerleri de belli olacak. 2 yoğun cadde de kendine geldikten sonra birinci görev esnafta, durak dışında yolcu indirip bindirmeyecek. İkinci görev zabıtada, eğer durak dışında indi-bindi oluyorsa işlem yapacak. Başka türlü bir yol alma şansımız yok. Biz caydırıcı önlemler almadığımız sürece esnaf yolcuyu almaya, indirmeye devam eder” diye konuştu.

 

“BÜYÜKŞEHİRİN ARAÇ KOYMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM”

 

Belediye Başkan Vahap Akay, Atatürk ve Öztrak Caddelerinde kaldırımları genişleteceklerini ve minibüs alanlarını ayıracaklarını söyledi. Çerkezköy’de 3 kooperatifin bulunduğunu belirten Akay “Bu 3 kooperatif birleşmediği için yoğun olan bütün hatlara büyükşehir belediyesinin araç koyması için mücadele edeceğim. 3 kooperatif birleşmeliydi, birleşmemeyi tercih ettiler. Ben de büyükşehir belediyesini dördüncü kooperatif gibi bu hatların içerisine sokmak için mücadele edeceğim. Başka çarem yok. Ben de Kadir başkanla konuşacağım ve bu hatların hepsine büyükşehirin kendi araçlarını koydurmak için mücadele edeceğim. Koydurabildiğim kadar fazla araç koydurmak için mücadele edeceğim. Bunu çok net söylüyorum. Çorlu’da büyükşehirin 70-80 tane kendi ulaşım aracı var. Süleymanpaşa kooperatifinin sözleşmesi bitti, 90 araçla Süleymanpaşa’nın ulaşım ağını büyükşehir belediyesi kendisi yapıyor. Çerkezköy’de ana yoğunluk hatlarının içerisine büyükşehir belediyesinin araçlarını sokmak için mücadele vereceğim. Bir yandan esnafı korumaya çalışırken vatandaş penceresinden de bakma zorunluluğumuz var” dedi.

 

“GELDİĞİMİZ NOKTADA HEPİMİZ ÜZÜLECEĞİZ”

 

Bunun üzerine konuşan Oda Başkanı Mustafa As, “2-2 buçuk yıl önce Kapaklı’yı da entegre edip 184 aracı entegre yapalım dedik. En son ilçe bazında değerlendirelim dedik. Geçen sene bir toplantıda olumlu adımlar atılmıştı. Ama ondan sonra büyük araba küçük araba meselesi ortaya çıktı. Hiçbir kooperatif kendinden taviz verip bu birlikteliği çok net bir şekilde kabul etmedi. Bunun neticesinde de geldiğimiz noktada hepimiz üzüleceğiz. Çerkezköy’de 3 kooperatif, 90 tane esnafımız var. 5 arabayla entegre edelim dedik. Sonra araç sayılarını artırarak devam ettirelim dedik. Son bir talebim olacak. Bize bir müsaade etseniz, bu 3 kooperatifi bir araya getirsek, kısa bir süreçte bir çalışma yapıp nihai kararı size bildirsek ve ondan sonra siz bu çalışmalara başlasanız” dedi. Başkan Akay da  “10 Ağustos’ta grup toplantısı var. O toplantıda ben bunu konuşmaya başlayacağım” dedi. Ziyarette Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyonu’nda görev alan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı ve Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Kazım Doğaç’ın yanı sıra Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Kenan Erez de hazır bulundu.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU