Yaz meyveleri pazar tezgahlarını süslüyor

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınının gölgesinde kurulan Çerkezköy Halk Pazarı'nda yaz meyveleri tezgahları süslüyor. Fiyatların geçen haftaya göre uygun olduğunu kaydeden pazarc?

GÜNDEM 9.07.2020 18:06:00 0
Yaz meyveleri pazar tezgahlarını süslüyor

 

Çerkezköy Halk Pazarı, bugün yine koronavirüs tedbirleri kapsamında kuruldu. Pazar yerinde, bazı vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uyarak maskeleri ile alışveriş yaparken bazı vatandaşların ise virüsü önemsemeden maskesiz bir şekilde pazar yerine geldiği gözlendi.

 

VATANDAŞLARIN GÖZDESİ KİRAZ VE KAYISI

 

Pazarcı esnafı Hayrettin Çetinkaya, "Meyveler çoğaldığından beri satışlarımız çok iyi. Çünkü hepsi taze. Meyvelerimiz taze taze geliyor. Mallar pazara taze iniyor, marketlerdeki gibi beklemiyor. Pazarda mallar üreticiden direk tüketiciye ulaşıyor. Vatandaşlar pazardan gönül rahatlığıyla uygun fiyatlarla alışverişini yapabilir" dedi. Yeni yeni tezgahları süsleyen meyvelerin satışlarında artış olduğunu da kaydeden Çetinkaya, "Şu sıralar en çok kiraz ve kayısı satışlarımızda artış var. Yeni çıkan üzüm ve şeftali çeşitlerimizde de satışlar iyi" ifadelerini kullandı.

 

"HAVA ŞARTLARINA BAĞLIYIZ"

 

Yağan yağmur ve doluların Marmara Bölgesi'ni kötü etkilediğini, özellikle sebzelerin çürüdüğünü de ifade eden Çetinkaya, "Yağan yağmurlar bölgemizi kötü etkiledi. Özellikle köylerde bahçelerinde sebze meyve yetiştiren vatandaşların ürünleri telef oldu. Kapaklı ve Muratlı'da özellikle bahçeler büyük zarar gördü. Kiraz bazı bölgelerde çıkmadı. Hava şartlarına bağlıyız" dedi. Çetinkaya, hava şartlarının ne getireceğini bilemediklerini de kaydederek, vatandaşlara sebze meyve stoklamaları önerisinde de bulunarak, "Hava şartlarının ne getireceği belli olmaz. İçinde bulunduğumuz pandemi derdimiz var, İstanbul depremi de bekleniyor. O yüzden meyve ve sebze sıkıntısı yaşamamak için depolamakta fayda görüyorum" şeklinde konuştu.

 

İNCİR DE PAZAR TEZGAHINDA YERİNİ ALDI

 

Yaz meyvelerinin tezgahları süslediği pazar yerinde incir de yerini aldı. Yeni çıkan ve kilosu 10 TL'den satışa sunulan incirde satışların iyi olduğunu kaydeden esnaflar, vücudun doğal koruyucusu niteliğinde olan ve birçok faydası olan incirin satışlarından memnun olduklarını belirtti.

 

"SATIŞLARDA ÇOK FAZLA YOĞUNLUK YOK"     

 

Koronavirüs sürecinin hala sona ermediğini, vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralına uyması gerektiğini kaydeden pazarcı esnafı Eyüp Deveci de, "Ülkemizin de içinde bulunduğu virüs salgını ile mücadele sürüyor. Herkes hassasiyet gösterip kurallara uymalı. Biz burada ne kadar kurallara uyarsak uyalım, gelen müşterilerimizin de bir o kadar hassas davranması gerekiyor ki virüs yayılmasın. Pazar yerleri özellikle virüsün yayılımının fazla olabileceği riskli alanlardan. Zabıta ekipleri tezgahları dolaşarak uyarılarını yapıyor, biz de elimizden geldiği kadar müşteriyi kaçırmadan hatırlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Satışlar hakkında da bilgi veren Deveci, "Satışlarımız normal ilerliyor, çok fazla yoğunluk yok. Öğleden sonraları daha fazla yoğunluk oluyor genellikle. Fiyatlarımızda çok bir oynama olmadı, fiyatlar hemen hemen geçen haftaki fiyatlar" dedi.

 

 

"YOĞUNLUK MAAŞ DÖNEMLERİNDE OLUYOR"

 

Pazarcı esnaflarından Abdullah Çetin de, satışların ay başında yoğun olduğunu, ay sonunda satışlarda ciddi düşüş olduğunu belirterek, "Vatandaşlar genellikle maaş aldığı zaman yani ay başında geliyor pazara. Ay sonunda pazarda pek yoğunluk olmuyor. Çerkezköy'ün sanayi bölgesi olmasından ve işçi nüfusunun fazla olmasından kaynaklı olarak pazar yerlerinde maaş dönemlerine göre yoğun oluyor" ifadelerini kullandı.

 

 

MEYVE-SEBZE FİYATLARI

 

Çerkezköy Halk Pazarı'nda Ispanak 5 TL, havuç 4 TL, domates 5 TL, biber 5 TL, dolma biber 7 TL, turp 4 TL, Semiz otu 3 TL, bamya 20 TL, yeşil fasulye 5 TL, barbunya 10 TL, sarımsak 30-40 TL arası, kiraz 7 TL, üzüm 5 TL, erik 4 TL, şeftali 5 TL'den satılıyor.

 

 

 Haber / Buse SERİN