Derin Deşarj Hattı B Tüneli'nde ışık göründü

Sanayi tesislerinin atıkları nedeniyle 1970'li yıllardan beri kirlilik sorunu yaşayan Ergene Nehri'ni yeniden canlandıracak koruma projesinde kritik bir aşama geçilirken, Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj

GÜNDEM 28.06.2020 10:51:00 0
Derin Deşarj Hattı B Tüneli

 

 

 

Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü törenine Vahdettin Köşkü’nden video konferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tünelin Trakya bölgesine ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek tünelin yapımında emeği geçenleri tebrik etti.

 

“VAHİM BİR TABLO ORTAYA ÇIKTI”

 

Ergene Havzası’nın, 1,5 milyon vatandaşa ev sahipliği yaptığını, havzada pek çok tarım ürününün yetiştiğini ve çok sayıda sanayi tesisi bulunduğunu söyleyen Erdoğan, havzanın korunmasından sorumlu yerel yönetimlerin bölgenin korunmasında gerekli hassasiyeti göstermediğini kaydetti. Erdoğan, plansız şehirleşme ve sanayileşmenin sonucu olan yetersiz altyapı ve endüstriyel atık suların arıtılmadan nehre verilmesi gibi sıkıntılar nedeniyle, Ergene’nin su kalitesinin bozulduğunu söyleyerek “Sonuçta insan sağlığı başta olmak üzere, bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo ortaya çıktı. Bu kötü gidişatı durdurmak için de Ergene Havzası Eylem Planı’nı devreye aldık” dedi. Ergene Havzası Eylem Planı’nı yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcama ve kararlılıkla hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, plan kapsamında bugüne kadar 395 kilometrelik dere yatağının temizlendiğini, nüfusu 10 binin üzerindeki 12 yerleşim yerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, 38 yerleşim yerinde ise kanalizasyon sistemi inşa edildiğini, toplam 1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak 25 sulama projesinden de 24’nün hizmete girdiğini ifade etti.

 

 

“AĞUSTOS AYINDA DENİZE İLK DEŞARJ YAPILACAK”

 

Sanayicilerin de üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesinin planın başarısı için kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Çevreyi kirleten sanayi tesislerini inşa ettiğimiz 10 Islah Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında topladık. Tekirdağ’da yer alan 5 adet müşterek arıtma tesisinden Muratlı Organize Sanayi Bölgesi’ndekini devreye aldık. Ergene-1 ve Çorlu-1 Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisleri de önümüzdeki Ağustos ayında faaliyete başlayacak. Ergene-2 Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisini de inşallah bu sene içinde tamamlayacağız. Önümüzde yıl ise Velimeşe’yi hizmete alacak ve böylece 350’ye yakın münferit atık su arıtma tesisini devre dışı bırakmış olacağız. Arıtılarak temiz hâle gelmiş suların, Marmara Denizi’ne deşarj edilmesi için Derin Deşarj Projesini başlattık. Ağustos ayında, arıtılmış suların bu hattan denize ilk deşarjı yapılacak” dedi.

 

“BU MAKİNEYİ ÜRETEBİLEN 8 ÜLKEDEN BİRİ”

 

Derin Deniz Deşarjı projesinin önemli ayağı olan tünellerin yerli ve milli tünel açma makinesi “Lale” ile açıldığını, Türkiye’nin bu makineyi üretebilen 8 ülkeden biri olduğunu kaydeden Erdoğan, çapı 3.25 metre, 12 bin parçalık bu devasa makinenin Türk mühendislerince tasarlanarak, Türk firmasınca üretildiğini ifade etti. Projenin Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden birisi olduğunu dile getiren Erdoğan, proje bittiğinde bin 300’ün üzerinde fabrikanın sisteme dâhil olacağını, bu yatırımla Ergene Nehri’nin su kalitesinin önemli ölçüde iyileştirileceğini ve suyun temiz akmasının sağlanacağını söyledi.

 

 

“SADECE ÜRETİME ODAKLANABİLECEKLER”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayicilerimiz de arıtma tesisi işletmenin yükünden kurtulacak ve sadece üretime odaklanabilecek. Hepsinden önemlisi Ergene hayata dönecek. Burada edindiğimiz tecrübe ve birikimi diğer havzalarda da kullanacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Türkiye’nin, salgın döneminde sağlık alanında mücadele verirken, kalkınma altyapısının önemli yatırımlarını da ihmal etmediğini dile getiren Erdoğan, “Türkiye, 2018 yılında maruz kaldığı kur-faiz-enflasyon saldırısını püskürtüp yeniden yükselişe geçtiği bir dönemde salgına yakalandı. Mart ayında başlayan, Nisan’da tüm ağırlığıyla süren, Mayıs’tan itibaren yavaşlayan bu salgın sürecindeki kayıplarımızı, kısa sürede telafi edebileceğimize inanıyoruz. Nitekim, tüm öncü göstergeler, ülkemizin çok ciddi bir sıçramanın eşiğinde olduğuna işaret ediyor. Salgın sonrası yeniden şekilleneceği anlaşılan siyasi ve ekonomik düzende Türkiye’nin önü açık görünüyor” dedi.

 

 

“TRAKYA’NIN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Ağustos ayı itibariyle Çerkezköy OSB ile Çorlu OSB'nin arıtılmış sularının dünya standartlarında arıtılmış suların 46 kilometrelik kara boru hattıyla denize deşarj edileceğini belirterek “İnşallah önümüzdeki senenin ortasından itibaren hem atık arıtma tesisleri hem de bağlantıların büyük bir kısmı devreye alınmış olacak. Böylece Ergene Nehri de inşallah daha temiz akmaya başlayacak” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de; Ergene Havzası'ndaki 10 organize sanayi bölgesi için 5 atık su arıtma tesisinden 3'ünün tamamlandığını, kalan 2 tesisi de önümüzdeki yıl hizmete alacaklarını belirterek “Böylece sanayi kaynaklı atık suları Ergene Nehri'ne değil, Marmara Derin Deşarj Projesi'yle 4,5 kilometre açıktan Marmara Denizi'ne alttan verilecek. Derin deniz deşarjı 10 kilometre uzunluğunda 2 tünel vasıtasıyla yapılacak. İlk bileşen olan doğu hattında yüzde 99'luk gerçekleşme sağlandı. Tüm bileşenlerinde de yüzde 95'lik gerçekleşmemiz var. İnanıyoruz ki bu proje sayesinde bu bereketli topraklardaki çevre kirliliği sona erecek, Ergene Nehrimizin su kalitesi ve rengi doğal haline dönecek. Trakya'mızın da çehresi değişecek” dedi.

 

“TRAKYA VERİMLİ ÜRETME İMKANINA KAVUŞACAK”

 

Tören alanında hazır bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den proje ve tünel hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tünelde ışığın görünmesi için makineye komut verdi. Tünelde ışığın görünmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmalarla Trakya ovasında ayçiçeği, buğday, çeltik başta olmak üzere birçok ürünü daha verimli üretme imkânına kavuşulacağını söyledi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU