Gürcün: Bu tasarı avukatların sesini kesme tasarısıdır

Barolarla ilgili olarak nispi temsil çoklu baro seçim sistemi değişiklikleri girişimlerine ilişkin Tekirdağ Barosu Başkanlığı tarafından bugün saat 13:00'da Süleymanpaşa ve diğer ilçelerde adliye ?

GÜNDEM 17.06.2020 14:22:00 0
Gürcün: Bu tasarı avukatların sesini kesme tasarısıdır

 

 

Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Egemen Gürcün, bugün saat 13:00’da Çerkezköy Adalet Sarayı önünde meslektaşları ile birlikte barolarla ilgili olarak nispi temsil çoklu baro seçim sistemi değişiklikleri girişimleri ve bu sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Kamuoyunda barolar ve meslek örgütlerinin yapısının yasal düzenleme ile değiştirileceği hususunun basına yansıdığını belirten Çerkezköylü Avukat Egemen Gürcün, ancak bugüne kadar bu konunun ne birlik başkanı Metin Feyzioğlu ile ne de 80 Baro Başkanı ile görüşülmediğini ifade etti.

 

“YARGI CAMİAMIZA ZARAR VERECEK”

 

Çoklu baro sisteminin yargı camiasına zarar vereceğini dile getiren Gürcün, “Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yargı kısmının üç kurucu unsurundan biri savunma makamı olup savunmanın örgütlendiği yer barolardır. Nasıl ki tek vatan, tek millet, tek bayrak ise tek baro da olmalıdır. Nasıl ki çoklu mahkeme, çoklu savcılık, çoklu Yargıtay, çoklu Anayasa Mahkemesi olamaz ise çoklu baro da olmamalıdır. Aksi taktirde siyasi düşüncesine, etnik kimliğine ve mezhebine göre baroların kurulması söz konusu olacaktır.  Bu durum da ülkemizin üniter yapısına aykırı birçok oluşumların önünü açacaktır” dedi. Çoklu baro olması halinde yargıçların ve savcıların iradelerinin de etkilenmiş olacağını dile getiren Avukat Egemen Gürcün, “Birçok yargıç veya savcı, avukatın bağlı olduğu baroya göre karar vermesi halinde bu durumdan en çok yargı camiası zarar görecektir. Ekonomik olarak zor durumda olan halkımıza ücretsiz hukuki yardım sağlayan Adli Yardım, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) sistemleri bozulacaktır” dedi.

 

 

BAROLARI İŞLEVSİZLEŞTİRECEK

 

Yönetimlerde ve delege seçimlerinde nisbi temsil uygulamasını kabul etmenin mümkün olmadığını dile getiren Gürcün, “Nisbi temsil uygulandığı takdirde baro yönetimlerinde yönetim zafiyeti oluşacağı gibi temsilde adalet düşüncesi de büyük yara alacaktır. Cumhuriyet’in kuruluş felsefesine, Anayasanın 135. Maddesine aykırılık teşkil eden bu tasarı aynı zamanda Cumhuriyetimizin köklü kuruluşlarından biri olan baroların da demokratik yapısını bozacak, baroları işlevsizleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

 

“AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE, YURTTAŞLARIN NEFESİ KESİLİR”

 

Eğer bu düzenleme geçer ve barolara tanınan Avukatlık Kanunu 76. ve 95. Maddelerinde yer alan ‘hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak’ maddeleri kaldırılırsa; kadına yönelik şiddette, çocuğun cinsel istismarında, adil yargılanma hakkında, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında, işkence ve kötü muameleye karşı mücadelede, demokratik ve laik düzeni savunmada, doğanın talan edilmesine karşı açılacak çevre davaları ve buna benzer birçok davada halkımız savunmasız kalacaktır” diye konuştu. Getirilmek istenen bu tasarının avukatların sesini kesme tasarısı olduğunu söyleyen Gürcün, “Avukatların sesi kesilirse, yurttaşların nefesi kesilir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU