Özel eğitim merkezlerinde kontrollü normalleşme süreci

Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, 15 Haziran itibari ile yeniden açılıyor. Çerkezköy Özel Do

GÜNDEM 13.06.2020 19:19:00 0
Özel eğitim  merkezlerinde kontrollü normalleşme süreci

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) olarak ilan edilen koronavirüs nedeniyle 14 Mart'tan itibaren resmi ve özel eğitim kurumlarında eğitime ara verildi. Bir süre önce açılan kreş ve gündüz bakım evleri ile çeşitli kursların ardından bugünden itibaren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de tekrar faaliyete geçiyor.

 

"HER AÇIDAN SIKINTILI BİR SÜREÇTİ"

 

Çerkezköy Özel Doğaiçi Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Songül Günsünler, koronavirüs sürecinin özel gereksinimli çocuklar için daha zor geçtiğini, bu süreçte eğitimlerini alamayan çocukların ve ailelerinin büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Koronavirüs sürecinde 3 ay boyunca kapalı kaldık. Özellik otizmli olan çocuklarımız ve bedensel engelli çocuklarımız evde kalmaktan çok sıkıldılar. Bu süreç onlar için çok daha zor geçti. Bu süreçte bedensel engelli çocuklarımızda ve öğrenme zorluğu çeken çocuklarımızda çok gerileme oldu. EBA sisteminden dersleri takip edemediler, edemiyorlar. Bundan dolayı hem çocuklarımızda ciddi gerileme oldu hem personelimiz sadece kısa çalışma ödeneğinden faydalandı, hem bizim ödemelerimizde sıkıntı oldu. Her açıdan sıkıntılı bir süreç geçirdik. Umarım bir an önce bu virüs yok olur, biz de eğitimlerimize kaldığımız yerden devam ederiz” ifadelerini kullandı.

 

"YÜZDE 50'Sİ GÖNDERMEYİ DÜŞÜNMÜYOR"

 

Ailelerin de bu süreçte sıkıntı yaşadığını kaydeden Günsünler, “Bu süreç aileler için de sıkıntılı geçti. Çünkü onların sorumlulukları daha büyük. Özel çocukları olan ailelerin çocuklarının bakımı daha zor. Çocukları evde oyalamak, onlar için kolay olmadı. Mesela bazı aileler korkularından hiçbir şekilde dışarı çıkamadılar. Şuanda da hala aynı korkuları yaşıyorlar gerçi, virüs bitmediği için endişeleri devam ediyor. Pazartesi açılıyoruz ama endişeliyiz biz de. Her yer açılınca vaka sayısında düşüş olmadı, arttı. İkinci dalga paniği var. Hepimiz kaygılıyız. Şuanda ailelerimizin yarısı çocuklarını göndermeyi düşünüyor. Diğer yüzde 50'si göndermek istemiyor” dedi.

 

"HER BİRİ SEVGİ DOLU"

 

Açılış öncesi gerekli tüm tedbirleri aldıklarını da kaydeden Günsünler, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bize gönderdiği genelgedeki tüm tedbirleri aldık. Maske, tuvalet ve sınıfların dezenfeksiyonu, hijyenik ortam, dezenfekten kullanılması ve ateş ölçülmesi gibi gerekli tüm tedbirleri uygulayacağız. Personellerimiz de tüm kurallara uyacak. Bakanlığın tedbirlerini birebir uygulayacağız" dedi. Velileri binanın içine almayacaklarını da kaydeden Günsünler, "Velilerimizi içeriye almayacağız. Dışarıda sosyal mesafe kurallarına uyarak bekleyecekler. Tüm ailelerimize bilgi verdik, hepsi bu konuda özen gösterecekler. Çocuklarımızın da sosyal mesafesini korumaya çalışacağız ama şöyle bir şey var bizim çocuklarımızın her biri sevgi dolu. Sarılmayı, öpmeyi seviyorlar. Biz onları geri itip 'sarılma, öpme' diyemeyiz, demeyiz. Onların kalbini kırmak en son isteyeceğimiz şey" dedi.

 

"MASKE TAKMALARI ZOR OLACAK"

 

Bireysel eğitimler verdiklerini ve kalabalık ortam oluşmadığını da kaydeden Günsünler, "Biz özel eğitimler verdiğimiz için bireysel eğitimler oluyor. Bir öğretmen bir öğrenci oluyor, sosyal mesafe bu anlamda korunmuş olacak zaten" dedi. Çocukların maske takmasının biraz zor olacağını da kaydeden Günsünler, "Bizim çocuklarımız özel çocuklar oldukları için maske takmaları sıkıntı olacaktır. Bedensel engelli, zihinsel engelli ve özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerimiz var, onlara zorla maske takamayız. Çocuklarımızın burada mutlu olması, eğitimlerini iyi şekilde almalarını amaçlarken onları buraya küstüremeyiz. Çünkü üzerlerinde baskı hissederlerse, burada soğuyabilir ve bir daha gelmek istemeyebilirler. Bizim önceliğimiz sağlık evet ama baskı da yapmak kesinlikle istemiyoruz. Bunun için alternatif seçenekler gerekiyor" dedi.

 

"TELAFİ EĞİTİMLER OLACAK"

 

Telafi eğitimler hakkında da bilgi veren Günsünler, “Telafi eğitimlerimiz olacak. İlk olarak öğrencilerimizi telafi eğitimlere alacağız. Ancak telafi eğitimler nasıl olur bilemiyoruz. Çünkü kimse önünü göremiyor bu süreçte, bir telafi eğitime gelen öğrencimiz ikincisine gelir mi kestiremiyoruz. Öğrencilerimiz ilk olarak gelse bile, vaka sayısı artarsa veya Çerkezköy'de vaka sayısının arttığı yönünde haber alırlarsa telafi eğitimleri yarıda kalabilir” dedi.

 

"RAPOR BEKLEYEN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR"

 

Toplamda 272 öğrencilerinin olduğunu, fakat yeni normalde ortalama 150-160 öğrencinin eğitimlerine devam edeceğini kaydeden Kurum Müdürü Mehbube Akbulut da, "Virüs ile mücadele sürecinde okulların ve birçok yerin kapanmasıyla bazı öğrencilerimiz tatile, bazı öğrencilerimiz ise memleketlerine gitti. Şuanda 150-160 civarı öğrencimizle başlangıç yapacağız. Nasıl olacak bilmiyoruz, ne ile karşılaşacağız. Rapor bekleyen öğrencilerimiz de var. Şuan raporlar 6 ay uzatıldı ama yeni gelecek raporlarda nasıl bir işlem olacak onu bilmiyoruz. Vaka sayısının artmasıyla birlikte eğitimlerine devam edecek öğrencilerimiz de bırakabilir. Bizim bu süreçte beklentimiz; öğrencilerimizin sağlığının yerinde olması. Öncelik sağlık. Biz de çalışmak zorundayız, öğrencilerimiz de eğitimlerine devam etmek zorunda. Neresinde bakılsa sıkıntılı bir süreç" dedi.

 

Haber / Buse SERİN