AK Parti'den sosyal medya etik kuralları

Bilinçsiz sosyal medya kullanımının ortaya çıkaracağı çeşitli ahlaki ve etik sorunların önüne geçmek üzere, AK Parti tarafından parti üyelerinin uyacağı 12 maddelik 'Sosyal Medya Etik Kuralları'

GÜNDEM 3.05.2020 16:39:00 0
AK Parti

 

 

Kuralların bulunduğu listeyi paylaşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, parti üyeleri için hazırlanan 'Sosyal Medya Etik Kuralları'na ilişkin listeyi Twitter hesabından, "Bu kuralların her birine her bir teşkilat mensubumuz sonuna kadar riayet edecektir. Diğer siyasi partilerden de aynı hassasiyeti beklemekteyiz" notuyla duyurdu.

 

“HUKUKİ SORUMLULUKLARI DA İÇERİYOR”

 

Diğer kitle iletişim araçlarının aksine anlık ve güncel bilgiyi kullanıcılarına sunan ve etkileşim düzeyi yüksek olan mecrada, etik kurallarının belirlenmesi artık kaçınılmaz hale geldiği belirtilen listede, "Bu kuralların eksikliğinden kaynaklanan problemler, her geçen gün kişi ve topluluklara yönelik zararların daha da büyümesine yol açmış, kötü niyetli kişi ya da gruplarının bu eksiklikten faydalanarak sosyal ağları nefret dilinin egemen olduğu, kişisel ve kurumsal hakların hiçe sayıldığı birer yalan ve iftira aracına dönüştürmelerine neden olmuştur. Bu durum etik kurallar dışında hukuki sorumlulukları da içermektedir" denildi.

 

ZARARA YOL AÇAN SORUNLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU

 

Sosyal ağlarda zarara yol açan sorunlar göz önünde bulundurularak belirlendiği ifade edilen 12 maddelik etik kuralları, şu şekilde sıralandı: Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması. Diğer kullanıcıların özgürlük alanlarını kısıtlayacak, saldırgan tutumlar içeren paylaşımlardan kaçınılması. Kullanıcıların kişilik ve görüşlerine saygılı olunması. İnsan onurunun temelinde yatan özel yaşamın gizliliği hakkının ihlal edilmemesi. Sözlü şiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması. İfşa, taciz ve siber zorbalık oluşturan eylemlerin yapılmaması. Şeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluğu üstlenerek ve gerçek kişiler olarak bulunulması. Sahte isimler üzerinden paylaşımlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesapların görünürlüğünün artırılmaması. Kimi hassas dönemlerde toplumda infial oluşturacak, genel bir korku ve endişe iklimi oluşturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda sağduyunun korunması. Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliğinden emin olunmadan paylaşılmaması, bilgilerin doğruluğu için meselenin muhataplarının, resmi kurum ve kuruluşların açıklamalarının takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi. Alıntı yapılıyorsa, bilginin alıntılandığı kaynağın referans gösterilmesi. Toplumsal ahlaka aykırı içerik oluşturulmaması ve bu tarz içeriklerin yayılmaması.

 

Haber / Şaban KARDEŞ