Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasıdır

Tarihimizin en kanlı savaşlarından ve en şanlı zaferlerinden birisi olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 105.yılı dolayısıyla Kapaklı'da tören düzenlendi. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler

GÜNDEM 18.03.2020 18:16:00 0
Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasıdır

 

Belediye Meydanı’nda düzenlenen tören Kapaklı Kaymakamlığı’na vekalet eden Saray Kaymakamı Adnan Tezcan ve Kapaklı Belediye Başkan Vekili Ziya Arslan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yaptı. 

 

“AZMİN MÜCADELESİ OLMUŞTUR”

 

Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 105.yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşadıklarını söyleyen Çetintaş, “Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur” dedi. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u almak isteyen düşman devletlere karşı kahraman ordumuzun, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yaptığını belirten Çetintaş, Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadelenin; sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere kanlı mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalar, Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olay olduğunu vurguladı “Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Türk ulusu bu zaferle arka arkaya gelen acı olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz” diye konuştu. Çetintaş, aziz şehitlerimizin temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan topraklarının, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk gençliği ve Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edileceğini dile getirdi. 

 

“BU ZAFER KOLAY ELDE EDİLMEDİ”

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Jandarma Astsubay Çavuş Ufuk Geliç de Türk milletinin elde ettiği bu zaferin, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemesi, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp getirdiğine iyi bakılması gerektiğini vurguladı. Bu zaferin kolay elde edilmediğini, Türk Milletinin Anadolu'daki varlığının devamının bu savaşın kazanılması ile mümkün olduğunu ifade eden Geliç, Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmadığını, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişiminde de büyük etkisinin olduğunu ifade ederek “Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulmayan muharebe özelliği göstermiştir” dedi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları’nda özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlığın, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Geliç “Çanakkale Savaşları’nı benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan bitmek tükenmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan cepheye gönderdiği evladına 'ya şehit ol, ya gazi' demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır” dedi. Geliç, şehitleri rahmet ve minnetle anarak sözlerini tamamladı. Jandarma Astsubay Çavuş Ufuk Geliç’in konuşmasının ardından tören sona erdi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU