Tekneci: İslam coğrafyasında kadın olmak daha zor 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şubesi ve Tekirdağ Barosu işbirliğinde 'Kadın Olmak Zordur' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, "Gerçekt

GÜNDEM 6.03.2020 18:47:00 0
Tekneci: İslam coğrafyasında kadın olmak daha zor 

Dün saat 14.00'da Kızılpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele; Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Sedat Tekneci, Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez ve ilçe teşkilatı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyeleri Avukat Ege Asena Afyon ve Aycan Bülbül, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'ın eşi Güliz Akay ve vatandaşlar katıldı. 

 

"KORUYUCU UNSURUDUR"

 

Panel, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak konuşma yaptı. Soyak, "Ben bir çalışan kadın olarak mesleğimin gereği zamanında yemek yememiş, zamanında uyku uyumamış, çocuklarıma belki annelik yapamamış, eşime eşlik edememiş olabilir. Bir eş, bir anne olamamış olabilirim ama bu mesleği kazanabilmek için tüm ailem fedakarlıklar yapmıştır. Mekanları cennet olsun. Sadece ben değil çalışan annelerin hepsinin bu duyguları yaşadığından eminim. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz kadın ve demokrasi buluşmasına şahsım ve derneğimin adına saygılarımı sunuyorum. Biliyoruz ki kadın toplumun en etkili, yönlendiricisi, birleştirici ve koruyucu unsurudur." ifadelerini kullandı. 

 

 "TOPLUMUMUZUN AHENGİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR"

 

Tüm dünyada tartışılan kadın kimliğinin ülkemizde ırksal, kültürel, dini, etnik ve benzeri farklılıklar içerisinde algılanmakta olduğunu ve farklılıklar ile zenginleştirildiğini kaydeden Soyak, "Bu zenginlik sadece demokrasimizi güçlendirmemekte aynı zamanda toplumumuzun ahengini ortaya koymaktadır. Osmanlı'dan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliği ülkemizde yaşayan kadınlar ve erkekler ile birlikte sosyokültürel, siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmiştir. Unutmamalıdır ki İstiklal Savaşı'nın Nene Hatun'u, Halide Edip Adıvar'ı, Halime Çavuş'u bizim kadınlarımızdır. Tarih bu konuda bize şöyle seslenir; kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulamadığı hiçbir sosyokültür ve siyaset başarıyı yakalayamamıştır." diye konuştu.

 

"ÖNEMİNİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

 

Nigar Soyak'ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, "Aslında Kadınlar Günü hayatımıza çok kolay girmedi. 50'li 60'lı yıllarda bildiğim kadarıyla bir fabrikada çıkan yangında özellikle kadınların o fabrikaya kilitlenmiş olması, yanmaları ve o gün kadınların ayaklanması bu günü kutlamamıza sebep oluyor. Ben ülkemizde kadınların daha etkili, daha coşkulu ve daha sesi çıkan bir kitle haline gelmesini istiyorum. Hepinizin aynı şeyi düşündüğünden eminim. Yalnız ülkemizde yaşanan, yaşadığımız bu süreçte ne hikmetse kadın ölümleri, kadın cinayetleri, tecavüzleri hiç bitmedi. Çok değişik şeyler yaşıyoruz. Günümüzde önemini bize unutturmaya çalışıyorlar."  dedi. 

 

"TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK ZOR"

 

Daha sonra, Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Sedat Tekneci konuşmasını yaptı. Tekneci, "Gerçekten kadın olmak zor. Türkiye'de kadın olmak zor, İslam coğrafyasında kadın olmak daha da zor." dedi. "Kadın hakları çok önemli." diyen Avukat Sedat Tekneci, "Biz hukukçular olarak, Tekirdağ Barosu olarak gerçekten kadına yönelik şiddetle ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Ülkemizin herhangi bir yerinde kadına yönelik şiddet olduğu zaman Tekirdağ Barosu olarak müdahil olma talebinde bulunuyoruz. Tabi bizim mücadelemiz yeterli değil, anne babalara çok önemli görev düşüyor. Çünkü çocuklarınızın ilk öğretmenleri sizlersiniz. Daha küçük yaşlarda kızlarınıza ve oğullarınıza eşit bireyler olduklarını anlatırsanız, onları eşit birey olarak yetiştirirseniz emin olun bugün yaşadığımız sorunların bir kısmına çözüm bulmuş oluruz." ifadelerini kullandı. Tekneci'nin konuşmasının ardından Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyeleri Avukat Ege Asena Afyon ve Aycan Bülbül katılımcıları; kadın hakları, kadın hakları ile ilgili yasalar ve İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgilendirdi. 

 

Haber / Buse SERİN