Depremle yaşamaya alışmak zorundayız

Tekirdağ'ın depremselliği ile ilgili Çorlu'da düzenlenen toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Deprem Türkiye'nin önceliği durumuna geldi. Depre

GÜNDEM 4.02.2020 17:00:00 0
Depremle yaşamaya alışmak zorundayız

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Çorlu Belediyesi Toplantı Salonu’nda Tekirdağ’ın Depremselliği ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.

 

“DEPREM ÜLKEMİZİN VE DÜNYANIN GERÇEĞİ”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt “Deprem, ülkemizin ve dünyanın bir gerçeği olduğunu bizlere belli periyotlarla hatırlatıyor. Yakın süreç içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanımızla özellikle deprem ve depreme yönelik idarelerimizin, büyükşehir belediyemizin, ilçe belediyelerimizin hazırlıklarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir araya gelmeyi arzu ettiğimizi ifade ettiğimiz bir görüşmemiz olmuştu. Doğu bölgesi ve batı bölgesi olarak bölgedeki basın mensuplarına hem büyükşehir belediyemiz nezdinde hem de ilçe belediyelerimiz nezdinde yapılan çalışmaların paylaşılacağını ifade ettiğimiz bir toplantı organize edelim dedi. Biz de bu toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi söylemiştik. Ümit ediyorum bu toplantı hem ilçemiz hem de Tekirdağ’ımız için hayırlı olur, bilgilendirici bir toplantı olur” dedi.

 

 

“DEPREM GEÇMİŞTE DE VARDI, GELECEKTE DE OLACAK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Türkiye’de yakın zamanda en büyük ve etkili deprem 17 Ağustos 1999 Gölcük depremiydi. O depremden sonra Türkiye’de pek çok şeyin değişmesi gerekiyordu, değişebildiği kadar değişti ama çok da fazla yol alındığı kanaatinde değilim. Ama ondan sonra yönetmelikler değişti. Yeni yapılan binalar deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Ancak yakın zamanda 26 Eylül 2019’da Silivri’deki deprem, 24 Ocak 2020’deki Elazığ Sivrice depremi ve en sonra 28 Ocak’taki Manisa depremi ile karşılaşıyoruz. Deprem Türkiye’nin önceliği durumuna geldi. Deprem geçmişte de vardı, bugün de var, gelecekte de olacak. Depremle yaşamaya alışmak zorundayız” dedi.

 

“BİRÇOK ŞEY YAPTIĞIMIZA İNANIYORUM”

 

Albayrak “Tekirdağ’dan da geçen Kuzey Anadolu Fay hattında bir deprem olacağı, şiddetinin de 7’nin üzerinde olacağı söyleniyor. Böyle durumda herkesin her yerleşim yerinin, her büyükşehir belediyesinin kendine göre tedbir alması gerekir diye düşündük. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni oluştururken, ilk oluşturduğumuz dairelerden biri Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığıydı. O günden bugüne de birçok şey yaptığımıza inanıyorum. Allah deprem göstermesin diyoruz ve depremle ilgili her türlü tedbirleri almak üzere elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

 

 

“BU PLANLARIN YAŞAYAN PLANLAR OLMASI LAZIM”

 

Albayrak’ın konuşmasının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Pehlivan, dünyadaki afet yönetim sistemi, Türkiye’de uygulanan kısımları ile illerde afet ve acil durum yapılanması hakkında bilgiler verdi. Türkiye’deki il bazında acil durum planları yapıldığını kaydeden Pehlivan “Bu planlarında şehrin tüm kamu kuruluşları ve kamu görevlileri bu planlarda görevlendiriliyor. 1999 depreminde de böyle planlar vardı. Ama 1999 depremde bu planlarda görev alan hiç kimse sahada yoktu. Herkes kendi derdine düşmüştü. Tekirdağ’da meydana gelebilecek olası bir depremde belki biz de depreme maruz kalacağız. Vali bey de depreme maruz kalabilir. Deprem planları yapılırken küçükten büyüye giden daireler halinde yapılması lazım. Biz bunu 1999 depreminde müthiş bir şekilde yaşadık. Aradan 20 sene geçti. Bu konularda uzmanlaştık ve bu planlar böyle yapılmaya başlandı. Eğer Tekirdağ’da bir depreme maruz kalırsak, valinin de depreme maruz kalabileceğini düşünerek yedek valinin kim olduğu bile belli kağıt üzerinde. Bunun dışında bize yardıma gelecek olan iller belli. Bizim yardıma gideceğimiz iller belli. Bu planlar bu şekilde yapıldı.  Ama bu planların yapılıp dosyalara konulması yeterli olmuyor. Bu planların yaşayan planlar olması lazım. Tozlu raflarda kalmaması lazım. Senede en az bir defa bu planların tatbikatının yapılması lazım. Bizim eksik olan yönümüz burası. Mutlaka yılda bir bu planların tatbik edilmesi ve çalışılması lazım. Başarılı olan ülkelerde bu tatbikatlar mutlaka senede 2-3 defa yapılır. En önemli konulardan bie tanesi tatbikat” dedi.

 

“SORUMLULUĞUMUZ OLDUKÇA YÜKSEK”

 

Tekirdağ acil durum planları ile ilgili de bilgi veren Pehlivan, “Tekirdağ Acil Durum Planlarında 26 tane hizmet grubu var. Büyükşehir Belediyesi olarak 2 hizmet grubunun, yangın hizmet grubu ve defin hizmet grubunun başındayız. Bu 2 hizmet grubunda direkt sorumluyuz. Bazı hizmet gruplarında da direkt sorumlu değiliz, bizden yardım istendiği zaman oraya yardım götürmekle, yardım etmekle mükellefiz. 26 hizmet grubunun 22’sinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi var. Sorumluluğumuz oldukça yüksek. Biz de bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz” dedi.

 

“3 ŞEKİLDE İYİLEŞTİRME YAPILMASI LAZIM”

 

Depremin ardından 3 şekilde iyileştirme yapılması gerektiğini söyleyen Pehlivan “Bunlar ekonomik iyileştirme, fiziksel iyileştirme ve psikolojik iyileştirme. Depremden sonra mutlaka psikolojik destek verilmeli” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener de Tekirdağ’ın risk bölgesinde olduğunu, afet ve depremlere hazırlıklı olma konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi afet ve acil durum yönetimi stratejik planı, eğitim ve planlama çalışmaları, temel afet bilinci ve YOTA eğitimleri hakkında bilgiler veren Avcı, Tekirdağ’da 150 bin vatandaşa deprem simülasyon TIR’ında uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi.

 

“14 ADET ÇADIRKENT ALANI BELİRLENDİ”

 

Telsiz sistemi projesi geliştirme çalışmalarının başladığını kaydeden Avcı, afet toplanma alanları ve afet barınma alanları ile ilgili de bilgiler verdi. Marmara Ereğlisi’nde 12, Çorlu’da 49, Çerkezköy’de 51, Ergene’de 30, Kapaklı’da 15, Saray’da 16 toplanma akanının bulunduğunu, bu alanların sayılarının artırılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Avcı, “İl genelinde 14 adet çadırkent alanı belirlendi ve imar planlarına işlendi.  Marmara Ereğlisi Çeşmesi 68 hektar 1 adet, Çorlu Şahbaz ve Türkgücü 103 hektar 2 adet, Çerkezköy 1 adet, Ergene Vakıflar 94 hektar 1 adet, Çerkezköy-Kapaklı-Yanıkağıl 43 hektar 1 adet, Saray Çukuryurt 24 hektar 1 adet barınma alanı tespit edildi. il bazında 1139 hektara yakın alan barınma alanı olarak belirlendi ve planlara işlendi” dedi. Her ilçeye afet konteynerleri yerleştirildiğini kaydeden Avcı, bunların sayılarını artıracaklarını dile getirdi. Avcı, daire başkanlığı olağan yaptıkları diğer çalışmalar hakkında da sunum eşliğinde bilgiler verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU