Tekirdağ, mübadelenin en yoğun yaşandığı kentlerden biridir

Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan nüfus mübadele anlaşmasının 97. yılı dolayısıyla, Trakya Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği tarafından anma etkinliği düzenlendi.

GÜNDEM 30.01.2020 13:59:00 0
Tekirdağ, mübadelenin en yoğun yaşandığı kentlerden biridir

Sahilde bulunan Harf İnkılabı Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 1923 Nüfus Mübadelesi Anlaşması ile Türkiye'de yaşayan 1 milyon 200 bin Rum’un Yunanistan'a; Yunanistan'da yaşayan 500 bin Türk’ün, Türkiye'ye göç ettirildiğini belirterek “Evlerini, yurtlarını gönülsüzce terk eden mübadillerin yaşadığı derin acılar nesilden nesile anlatıldı” dedi.

“HATIRALARINI YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Tekirdağ’ın mübadelenin en yoğun yaşandığı kentlerden bir tanesi olduğunu kaydeden Albayrak “Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilinçle mübadillerin hatırasını yaşatmaya devam ediyoruz. Mübadeleyi anmaktaki amacımız, tarihin karanlık sayfalarında yaşamak değildir. Tam aksine geçmişte yaşanan acılardan ders çıkartarak günümüzdeki barış ve kardeşlik iklimini daha da güçlendirmektir” dedi.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve Trakya Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Sinem Malgaç’ın da konuşma yaptığı etkinlik, mübadelenin 97. yılı anısına denize çelenk bırakılması ile sona erdi.

Haber / Şaban KARDEŞ