"AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARINDA İLK ÖRNEK KANAL İSTANBUL OLACAK"

Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi'nin açılışında bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesine ilişkin de bazı bilgiler paylaştı. Bakan Kurum, ?

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 15.01.2020 16:17:00 0
"AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARINDA İLK ÖRNEK KANAL İSTANBUL OLACAK"

Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul Boğazı'nı koruma ve kurtarma proje olduğunu belirten Kurum, projenin aynı zamanda boğazın özgürlük projesi olduğunu da vurguladı.

Son 18 yılda Türkiye'nin marka projelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurum, Kanal İstanbul Projesi'ni de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde aynı inanç ve kararlılıkla gerçekleştireceklerini belirtti.

Şehirler için milat olacak yeni bir kanun düzenlemesini AK Parti Grubu'nun TBMM'ye sunduğunu anımsatan Kurum, şu bilgileri verdi:

"Bu düzenleme yasalaştığında, şehircilik anlayışımızda yatay mimarinin esas olduğu yeni bir dönemi başlatacağız. 2012 yılında, zatıalilerinizin başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğinde de yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bundan böyle parsel bazlı planlama yerine ada bazlı planlama yapılacak. Kaçak yapılarla mücadelede etkin izleme süreci başlayacak. Artık gecekondulaşma ve kaçak yapı kavramları, ülkemizin gündeminden tamamen çıkacak, tarih olacak. Köylerde yapılacak olan yapılarla alakalı vatandaşlarımızın valilikten onay alma zorunluluğunu getiriyoruz. Bu düzenlemeyle yaylalarımızda ve köylerimizdeki çarpık yapılaşmaya son vereceğiz. İlaveten Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için güçlendirme yapılabilmesinin önünü açarak on binlerce binamızı dönüşüm kapsamına alıyoruz."

"Enerjide Arama Buluşmaları: Hidrojen" Çalıştayı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlıkta düzenlenen "Enerjide Arama Buluşmaları: Hidrojen" konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, enerji politikalarında en temel amacın kısa ve orta vadede enerji arz güvenliğini garantiye almak olduğunu söyledi.

Hidrojenin "geleceğin enerji taşıyıcısı" olarak kullanımının son günlerde sıklıkla tartışıldığına işaret eden Dönmez, Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonunu tüm paydaşlarla birlikte inşa etmek istediklerini dile getirdi.
Bakanlık olarak hidrojeni 4 ana fayda üzerinden elde etmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Dönmez, bunları "daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmek, ısı sektörünü karbon emisyonsuz hale getirmek, yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleştirmek, hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak" olarak sıraladı.