28 milyon liralık kredi meclisten geçti

Meclis, Kapaklı Belediye Meclisi'nin Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısının 2'nci oturumu yapıldı. Toplantıda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. Belediyenin yol projeleri için Ä?

GÜNDEM 6.01.2020 17:19:00 0
28 milyon liralık kredi meclisten geçti

Saat 14:00’da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yapılan toplantıya Levent Nur,  Yalçın Hal, Ali Aras ve Mustafa Sandıkçı katılmadı. Toplantıda ilk olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş tarafından sunulan dilekçeye ilişkin İmar Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon, Kapaklı’da isimsiz bir parka 24 Ekim 2019 tarihinde Barış Pınarı Harekatı’nda yaralanan gazi Anıl Kütüklü’nün isminin verilmesi talebini inceleyerek Bahçelievler Mahallesi Yavuz Selim Sokak’ta bulunan isimsiz parka Gazi Anıl Kütüklü’nün isminin verilmesini karara bağlarken, komisyonun tavsiye niteliğindeki kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. 

 

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde uygulama imar planı ile ilgili İmar Komisyonu Raporu görüşüldü. Raporda Uzunhacı Mahallesi’nde 1 adet, Yanıkağıl Mahallesi’nde 5 adet ve Bahçeağıl Mahallesi’nde 8 adet olmak üzere toplam 14 adet türbin alanı ve idari bina ile bu tesisler arasındaki bağlantı yollarından oluşan rüzgar enerji santrali kurulması amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planının Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 09.10.2019 tarihli kararıyla onaylandığı anımsatılarak, 1/5000 nazım imar planına istinaden hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının incelenerek onaylanması için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmesinin uygun olduğu belirtildi. Komisyon raporu meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.  

 

ŞEHİT ÖĞRETMENİN İSMİ VERİLDİ

 

Toplantı,  Atatürk Mahallesi Kenan Evren Caddesi’nin isminin Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi olarak değiştirilmesini talep eden Fatih Diler’in dilekçesine ilişkin komisyon raporunun görüşülmesiyle devam etti.  isim verilmesi konusuyla ilgili İmar Komisyonu raporunun görüşülmesi ile devam etti. İlçe sınırları içinde Muhsin Yazıcıoğlu ismini taşıyan bir caddenin olmasından dolayı  Kenan Evren Caddesi’nin isminin şehit öğretmen Neşe Alten Caddesi olarak değiştirilmesi komisyon ve meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. 

 

GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİKLERİ KABUL EDİLDİ

 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Süngütepe’de yaralanan Sezer İldeş’in isminin Bahçelievler Mahallesi Saimbeyli Sokak’ta bulunan isimsiz parka verilmesinin İmar Komisyonu ve meclis tarafından oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Kapaklı Belediye Başkanlığı Muhtarlık İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile Yazı İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği de Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporları doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi. Gülyüzü Köyü Muhtarı Serdar Güner’in imalatı Kapaklı Belediyesi tarafından yapılan 2 adet kamelya ve 6 adet ahşap oturma bankının muhtarlığa verilmesi talebi Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. 

 

BAŞARILI SPORCULAR ÖDÜLLENDİRİLECEK

 

Kapaklı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile Özel Kalem Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin komisyon raporları doğrultusunda karara bağlanmasının ardından 04-07 Nisan 2019 tarihleri arasında Antalya’da yapılan 4. Uluslar Arası Türkiye Açık Kick Boks Avrupa Kupası’nda 52 kilogramda birinci olan Furkan Arda, 86 kilogramda ikinci olan Serhat Değirmenci, 37 kilogramda ikinci olan Resul Aras, 65 kilogramda üçüncü olan Esin Akgündüz,  34 kilogramda üçüncü olan Enes Sandalcıoğlu, 94 kilogramda üçüncü olan Burak Bikec ve antrenörlerinin belediye tarafından ödüllendirilmesi kabul edilirken, verilecek ödülün belirlenmesi için belediye başkanına yetki verildi.

 

MECLİS BAŞKAN VE ÜYELERİNE ÖDENECEK HUZUR HAKKI BELİRLENDİ

 

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin oybirliği ile karara bağlanmasının ardından, İnönü Mahallesi ve Bahçelievler Mahallesi Anafartalar Caddesi’nde ezan alıcı cihazların alınması ve takılması, masrafların belediye bütçesinden karşılanması talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda meclis tarafından oybirliğiyle karara bağlandı. Bilgi İşlem Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin karara bağlanmasının ardından, meclis başkanı ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için ödenecek huzur hakkının belirlenmesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 2020 mali yılında meclis komisyon ve toplantılarına karılan meclis başkanı ve üyelerine belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının 3’te 1 oranında huzur hakkı ödenmesine ilişkin komisyon raporu meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. 

 

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCILARINA ÖDENECEK ÜCRET BELİRLENDİ

 

2020 mali yılında denetim komisyonu toplantılarına belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilenlere (1000), kamu dışındaki diğer uzman kişilere (2000) gösterge rakamının devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarın günlük ödenecek tutar olarak belirlenmesinin ardından belediye meclis üyesi belediye başkan yardımcılarına 2020 mali yılında belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin 3’tev 2’si oranında aylık ödenek verilmesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da görüşülerek karara bağlandı. 

 

28 MİLYONLUK KREDİ MECLİSTEN GEÇTİ

 

Belediyede çalışan zabıta memurlarına verilecek olan fazla çalışma ücreti olarak 2020 mali yılında Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirlenen üst sınırın verilmesine ilişkin komisyon raporunun oybirliği ile kabul edilmesinin ardından İller Bankası’ndan 28 milyon lira kredi alınması talebine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Yol yapım projeleri için İller Bankası’ndan 28 milyon lira kredi kullanılması, krediyle ilgili işlemleri yapmak üzere belediye başkanına yetki verilmesi komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi. 

 

SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde belediyede tam zamanlı sözleşmeli olarak çalıştırılacak personellere ödenecek olan ücretin belirlenmesine ilişkin komisyon raporu görüşüldü. Belediyede tam zamanlı personel olarak çalıştırılacak olan 1 adet hemşire, 3 adet avukat, 1 adet sanat tarihçisi, 7 adet tekniker, 3 adet teknisyen, 5 adet ekonomist, 2 adet şehir plancısı, 11 adet eğitmen, 7 adet mühendis, 1 adet psikolog ve 1 adet sosyologun aylık çalışma ücretinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 mali yılında yayınlanacak olan genelgesindeki ücret tavanlarını gösterir tabloda belirtilen 657 sayılı kanuna göre belirlenen net aylık tutarına yüzde 16 oranında ilave edilerek bulunacak rakamın aylık net ücret olarak ödenmesini uygun bulan komisyonun raporu meclis tarafından da kabul edildi. 

 

“DAHA İTİNALI DAVRANDIK”

 

Konuyla ilgili konuşan Başkan Mustafa Çetin “Elimizdeki memur kadrosuyla yapabileceğimiz işler neler, onun haricinde ihtiyaç duyduğumuz birimlerdeki elemanlar hangiler ve bunların liyakatları ne olmalı, bununla ilgili bir süreç yürütmeye çalışıyoruz. Mümkün mertebe sözleşmeli sayısını az tutmak istiyoruz. Elimizdeki memur kadrosuyla yapabildiğimiz kadar fazla işi yapmak istiyoruz. Biz bugüne kadar ücretleri tavan ücret olarak belirliyorduk. Kadrolu personelimizle sözleşmeli personelimiz arasındaki bazı fiyat farklarının oluşmasından kaynaklanan sebeplerle bu yıl daha itinalı davrandık” dedi. İlçede faaliyet gösteren amatör spor kulüplerine yardım yapılması ve yardım tutarlarını belirlemek üzere belediye başkanına yetki verilmesine ilişkin komisyon raporu meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. 

 

“ŞEHİRCİLİK AÇISINDAN ETİK BULMADIM”

 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, “Geçen toplantıya gelememiştim. Orada Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)  tarafından Kapaklı’ya hazırlanan Kent Park var. Bu konuda çalışmaların devamına diye karar aldık. Kent Park’a karşı çıktığımızdan değil, ama Kent Park’ın içerisine bıçak gibi belediye hizmet alanı sokmuşuz. Belediye hizmet alanına da herhalde projemiz hazırmış, belediye binası yapmayı düşünüyormuşuz. Ben bu işe uzun yıllarını vermiş bir mimar olarak YİKOB tarafından hazırlanan Kent Park’ın belediye hizmet alanını tam ortaya koymasını şehircilik açısından etik bulmadım. İtfaiye alanının olduğu yer dahil edilip itfaiye başka bir yere kaydırılabilir. Madem Kent Park yapıyoruz, o hizmet alanı en azından kenara alınabilir. Kent Park’a karşı değiliz. Sadece belediye hizmet binası yeri biraz kaydırılabilir” dedi. 

 

“ŞEHRE VİZYON KATACAK BİR PROJE”

 

Başkan Mustafa Çetin de “Biz valilik kanalıyla bu işi yürüttük. Bizim maksadımız belediyemizin geniş bir tören alanına kavuşması. Buradaki alan yeterli olmuyor artık. Bunun için de en iyi alan YİKOB tarafından orası olarak öngörülmüş. Değiştirilebilir. Sizin kaygılarınız neyse komisyonda ifade edin. Sizin bir öneriniz varsa yetkilileri davet edip bu konuda bilgilendirelim” dedi. Bazı hizmetleri yapabilmek için bütçe gerektiğini kaydeden Çetin “Şuanda hali hazırda vatandaşın beklediği çok ciddi sıkıntılar varken, belediye binasını yapacağız iddiasında değiliz. Proje hazır ama kaynak hazır değil. Biz yerimizi alalım. Bu alanı belediye hizmet alanı olarak alalım istedik. Buradaki fiziksel ortam artık yeterli gelmiyor. Kapaklı büyüyor. Yeni müdürlükler kuruyoruz. İhtiyaçlarımız oluyor. İleriye dönük bugün olmazsa da 5 yıl sonra mutlaka böyle bir tesise ihtiyacımız olacak. Böyle bir projeyi bugünden hazırlayalım istedik. Şehre vizyon katacak bir proje. Biz yerimizi hazırlayalım, sonrasında kime nasip olursa bu işi yapsın istedik. Yeter ki satılmasın” dedi. Projeyi biran önce tamamlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidip talep etmeleri gerektiğini kaydeden Çetin “Belediye hizmet binası açısından acil değil. Ama millet planı bütün olduğu için stadın olduğu yere bir şey yapmasak da projeyi hayata geçirelim istiyoruz. 2020 yılının yazından itibaren bu işi kovalamamız gerekiyor. Herkes Millet Bahçesi yaptırmak için sırada bekliyor. Geç kalırsak oradaki bütçe biter ve geç kalırız” dedi.  

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU