AK Parti'den Akay'a destek: Sonuna kadar arkanızdayız

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, geçen ay Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelen Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 parsellerde yapılması planlanan Evsel Katı Atık Depolama Tesisi hakk?

GÜNDEM 3.01.2020 17:54:00 0
AK Parti

Konuyla ilgili valilik tarafından komisyon oluşturulduğunu ve konunun Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde olduğunu belirten Başkan Akay “Tekirdağ’daki bütün ilçelerin çöpünün toplanma alanı şuandaki Süleymanpaşa sınırlarındaki Demirli Köyü’nün kenarında. Süleymanpaşa merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bir katı atık toplama tesisi var. Önümüzdeki hafta yapılacak olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde buna yakın bir sunum yapacağım. Ancak şuanda Kızılpınar Mahallemizin 899 ada 1 ve 2 nolu parselde Tekirdağ Valiliği tarafından oluşturulan bir komisyon marifetiyle bu alanınmera alanından çıkarılarak katı atık toplama tesisi olarak işaretlenmesi talebiyle büyükşehir belediye meclisine aktarıldı. Komisyonlarda görüşülüyor” dedi. 

 

TEKİRDAĞ’IN EN KÜÇÜK İLÇESİ

 

Valiliğin oluşturduğu bu komisyonda büyükşehir belediye meclisinden ve Süleymanpaşa Belediyesi’nden üyelerin olduğunu söyleyen Akay “Ancak bu komisyon Tekirdağ’da bula bula Tekirdağ yüzölçümünün yüzde 2'si olan dar alanda yaşayan, nüfus yoğunluğu her yıl yüzde 9 büyüyen, imar sahaları dar olan, Kızılpınar gibi çabuk, hızlı büyüyen bir mahallenin tam ortasını buldu. Kızılpınar Mahallesi'ne 3 kilometre, İstasyon Mahallesi'ne 4 kilometre, Cumhuriyet Mahallesi'ne 3 kilometre ve Veliköy Mahallesi'ne 4 kilometre bir mesafede bir yeri meradan dönüştürülerek 10 yıl 15 yıl sonra yapılması planlanacak şekliyle bir Katı Atık Toplama Merkezi olarak işaretleme talebi Büyükşehir Meclisi'ne geldi. Şu anda İstanbul'un Batı yakasının tüm çöpü Seymen’de toplanıyor. Bu konuda ilçemiz sıkıntı da yaşıyor, oraya yatırım yapılmamasından dolayı. Çerkezköy’e yaklaşık mesafesi 10 kilometre olan Seymen’de Çerkezköy bunun sıkıntısını yaşarken, merkeze uzaklığı 15 kilometre olan Demirli Atık Tesisi'nin, o günkü açıklamalarda ‘şehre bu kadar yakın mesafelerde bunlar yapılmamalı’ diye açıklandıktan sonra şehre 3 kilometre mesafeye Katık Atık Tesisi'nin işaretlemeyi ben bütün Çerkezköy kamuoyunun, bütün büyükşehir belediyesi meclis üyelerimizin buradaki meclis üyelerimizin hassasiyetle davranacaklarını düşünerek dikkatine sunmak istiyorum” dedi. 

 

“SONUNA KADAR ARKANIZDAYIZ”

 

Bu konunun önümüzdeki hafta yapılacak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine de geleceğini kaydeden Başkan Akay, “Ben orada da bu konu ile ilgili biraz daha detaylı açıklamaları yapacağım” dedi. Bu konunun karşısında olacaklarını belirten AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli de “Burada en çok da size görev düşüyor. Yalnız bu konuyu gündeme getiren Süleymanpaşa Belediyesi mi? Büyükşehir Belediyesi mi? İkinci bir konu da mantıklı düşünüldüğü zaman; her ilçenin kendi bir çöp alanı gibi zorunluluğu da olabilir. Çerkezköy nasıl karşısında duracaksa, Kapaklı nasıl karşısında duracaksa, Süleymanpaşa nasıl karşısında duracaksa her ilçe bunun karşısında durmak ister kendi alanında böyle bir alan olmaması için. Şimdi Süleymanpaşa bugün tüm Tekirdağ'ın çöplerini toplama konusunda tabi ki karşı çıkabilir. Yani bu konu Süleymanpaşa'nın talebi dahi olsa burada büyükşehire büyük görev düşüyor. Bunu gündeme almak, bu imar planlarını Çerkezköy'e getirmek tabi ki sizlerin dahilinde olacaktır. Geçen basın açıklamanızı da dinledik. Yıkarım, yakarım dediniz. Umarım böyle olur. Sonuna kadar bu konuda arkanızdayım, sizi destekleyeceğiz” dedi. 

 

MESELE MERKEZE UZAKLIĞI

 

Şuanda Demirli’de katı atık tesisinin olduğunu söyleyen Akay “Tekirdağ'ın Çerkezköy de tüm ilçelerinin bütün çöpleri Demirli'ye taşınıyor. Tabi ki bu çöp bir yerde toplanacak. Burada bakmamız gereken mesela bu çöpün Süleymanpaşa'da, Çerkezköy'de, Kapaklı'da, Çorlu'da toplanmasının dışında bunun nüfus yoğunluğu fazla olan merkezlere olan uzaklığı. Bu konudaki sıkıntıların yaşanmaması adına bugün koyduğunuz işaretin 15-20 sene sonra imar planlarında, şehir büyümelerinde o tesisleri ve planları bugünden işaretleme gibi duruma düşerseniz sıkıntı burada. Benim bahsetmek istediğim bu. Burada olmasın Süleymanpaşa'da olsun falan demiyorum. Süleymanpaşa Belediye Başkanının buna itiraz ettiği Ağustos ayındaki açıklamasında, 'Merkeze bu kadar yakın alanda bu tesisler yapılır mı?' gibi bir söylem var. Şuanda işaretlenen alanın merkeze uzaklığı 3 kilometre. Benim itirazım, bu şekli ile neden geliyor? Büyükşehir Belediyemizin de bu konuda eksiği var kesinlikle. Altını çizerek söylüyorum. Tekirdağ Valiliğimiz bir atık tesisi işaretleme komisyonu kurmuş. Bu komisyonu kurması gereken büyükşehir belediyesi bence. Çünkü kararı alacak büyükşehir belediye meclisi. Birinci itirazım usule zaten. İkinci itirazım bu komisyon kurulmuş, bu komisyonda başka ilçe sınırlarında neden işaretliyorsunuz? Dolayısıyla benim itirazım önce usule, eğer bir komisyon kuruluyorsa bu komisyonu kurması gereken büyükşehir belediye meclisi. Dolayısıyla bu kararı bu gündemi sıcak tutmamız lazım.” dedi. Tekirdağ'ın en küçük yüzölçümlü ilçesinin Çerkezköy olduğunu söyleyen Akay “Yüzölçümü açısından Tekirdağ'da 11. sıradayız. Tekirdağ yüzölçümünün yüzde 2'si Çerkezköy. Şimdi hal böyle iken en dar alan bizde, metrekareye düşen nüfus yoğunluğunun en yoğun şekli bizde, bizden sonram metrekareye düşen kişi sayısı çok çok arkada. Hal böyle iken bu alanın işaretlenerek bu şekilde önümüze gelmesine itirazım buydu. Bunu bu kadar dikkat çekici bir şekilde ifade etmemdeki sebep de buydu” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU