Öğrenciler, simülasyon TIR'ında 6,5 büyüklüğünde depremi yaşadı

Malkara'da deprem simülasyon TIR'ında düzenlenen uygulamalı eğitimde öğrenciler, 6,5 büyüklüğünde deprem etkisi hissettiren TIR'da depremi yaşadı.

GÜNDEM 4.12.2019 13:21:00 0
Öğrenciler, simülasyon TIR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Malkara Anadolu Lisesi bahçesine kurulan deprem simülasyon TIR’ında uzman ekipler tarafından verilen uygulamalı eğitimlerle öğrenciler depreme karşı bilinçlendirildi.

 

UYGULAMALI OLARAK ANLATILDI

 

Tüm gün boyunca öğrencileri bilgilendirmek amacıyla okulun bahçesine kurulup simülasyon TIR’ına gruplar halinde alınan öğrencilere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener öncülüğünde görevliler Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba ve Harita Mühendisi Serkan Durak tarafından depremlere nasıl hazırlıklı olunacağı, deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiği ve doğru davranış şekillerinin neler olduğu uygulamalı olarak anlatıldı. Öğrenciler araç içerisinde 6,5 şiddetinde deprem deneyimi yaşadı. Sarsıntı esnasında ellerini başlarının üzerinde kenetleyip yere çöken öğrenciler heyecanlı anlar yaşarken, eğitim sonunda öğrencilere deprem anında yapılması gereken bilgiler içeren broşürler dağıtıldı.

 

DEPREM ÖNCESİ, DEPREM ANI VE SONRASINDA NELER YAPILMALIDIR

 

7’den 70’e herkese deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili genel bilgiler verdiklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı uzman personellerinden Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan simülasyon TIR’ı ile 4 yaşından büyük anaokulu öğrencilerinden başlayıp büyük teyzelerimize, dedelerimize kadar 7’den 70’e herkese deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında olması gerekenlerle ilgili bilgi veriyoruz. Almamız gereken ve alınması gereken önlemlerden bahsediyoruz. TIR’ımızın içerisinde yaklaşık 20 metrekare alan içinde bir ev ortamı var. Eşyaların nasıl sabitlendiği, deprem anında ‘çök-kapan-tutun’ dediğimiz pozisyonunu hangi eşyaların yanında yapabileceklerinden, ne zaman yapmaları gerektiğinden bahsediyoruz. Bunun dışında depremden sonra neler yapılması gerektiğinden bahsediyoruz.” dedi.

 

‘BU EĞİTİMLERİ VEREN BİRKAÇ KURUMDAN BİRİYİZ’

 

Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba son olarak, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde belirlediğimiz 250 adet afet toplanma alanı var. Yine sistem üzerinden afet.tekirdağ.bel.tr diye bir internet sayfamız var. İnternet sayfamızdan da vatandaşların harita üzerinde evlerine en yakın afet toplanma alanını görerek, önceden belirlemeleri gerektiğinden bahsediyoruz. Bunu dışında çeşitli etkinliklerde belediyelerimize, özel kuruluşlara, fabrikalara ve yazları okulların olmadığı dönemlerde sahil alanlarında ya da talep geldiği takdirde ilçe merkezlerimizde TIR’ımızı halkımızın hizmetine sunuyoruz. Bu anlamda bu eğitimleri veren birkaç kurumdan biriyiz. 7/24 bu işi yapıyoruz.” dedi. 

 

Haber / Murat YAYIN