Çerkezköy, bölgenin taşımacılık merkezi olacak

Çerkezköy bölgesinde yapılması gündemde olan yük istasyonu ile ilgili açıklama yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, bu proje ile karayolundaki taşıma trafiğinin yüzde 30'unun demiryoluna

GÜNDEM 28.11.2019 16:20:00 0
Çerkezköy, bölgenin taşımacılık merkezi olacak

Çerkezköy İntermodal Terminal Projesi İstişare Toplantısı Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Yılancı ve Kemal Gümüş, AB Türkiye Delegasyonu Taşıma Sektör Yöneticisi Göktuğ Kara ile Proje Teknik Değerlendirme Ekibinden Taşıma Stratejisi Danışmanı Rene Q. Kist ve Strateji Analisti Danışmanı Vesselin Siarov, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü temsilcileri ve TCDD yetkilileri ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi teknik personeli katıldı.

“HEDEF YÜKÜN YÜZDE 30’UNU DEVRETMEK”

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, toplantının ardından açıklama yaparak, toplantıda yapılan görüşmelerle ilgili bilgiler paylaştı. Proje kapsamında yapılması planlanan yük istasyonu ile ilgili bir toplantı yapıldığını söyleyen Akay “Aynı zamanda lojistiği de çok ciddi ilgilendiren bir proje. Şuandaki hedefleri karayolundaki taşıma trafiğinin yüzde 30’unu devretmek gibi bir hedefi varmış Avrupa Birliği’nin. Dolayısıyla bu yüzde 30’unu aktarmakla ilgili en önemli yerlerden biri de yük istasyonunun yeri. Bize bu zamana kadar gelen planlardaki alan Kapaklı OSB’nin kıyısında bir alandı. Şimdi yeni bir alternatif alan oluşturmuşlar. Bu alternatif alan da Avrupa Serbest Bölge’nin hemen kıyısında bir alan. Çerkezköy’ün içinde yaşadığı bir büyüme var. Ben de onlara bu büyümeden bahsettim. Yılda yüzde 9 büyüme, trafik yoğunluğu, trafikle beraber yolcu trafiği ya da şehir içi trafiğinin dışında bir de taşıma trafiği var Çerkezköy’de, TIR ve kamyon trafiği. Bunu yaratan sebeplerden biri Gümrük Müdürlüğü’nün lokasyonu” dedi. 

“TIR TRAFİĞİNDEN KURTULMUŞ OLACAK”

Yük istasyonu Veliköy’ün Velimeşe hattına ya da Yanıkağıl bölgesi tarafına yapılacaksa, o hatta konumlanacaksa, Gümrük Müdürlüğü de aynı lokasyona konulursa Çerkezköy’ün içerisindeki TIR trafiğinden, manzarasından bir anda kurtulmuş olacağını söyleyen Başkan Akay, “Lojistiğin temeli olan o bölgedeki diğer trafiği de biz ilave yoldan yapmış olacağız. Bununla ilgili fikirlerimizi paylaştık. Onlar da bu görüşmeden mutlu oldular. Üst yoldan Çerkezköy OSB ve Kapaklı OSB’den yeni yapılacak terminale bir bağlantı yolu da tamamlanırsa, bunlar konuşulur bu yolu Gümrük Sahası ile buluştururlarsa çok güzel olur. Çerkezköy OSB ile de zaten görüşeceklermiş. Belki onların imar planlarında da bir düzenlemeye ihtiyaç olabilir. Bunları bugünden konulursa, eğer gümrük sahasını da orasıyla buluşturursak Çerkezköy’ün geleceği adına bugünden doğru ve önemli bir karar almış olacağız. Avrupa Birliği’nden gelen arkadaşlar ve diğer arkadaşların da bakışları aşağı yukarı örtüşüyor” dedi. 

“BÖLGENİN EN BÜYÜK YÜK TERMİNALİ KURULACAK”

4 yıldır uğraştıkları Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nden bir otoban bağlantısı taleplerinin olduğunu söyleyen Başkan Akay, “‘Bu otoban bağlantısı bizimle alakalı mı’ dediler. ‘Hayır’ dedik. ‘Bunu zaten 4 yıldır bu hattı istiyoruz, bu trafiği direkt otoyola kavuşturmak ve buluşturmakla ilgili bir ihtiyacımız var’ dedik. Aşağı yukarı aynı yerlerden bakıyoruz. Fotoğrafa üstten bakınca zaten her şey görünüyor.Taleplerimizi yazılı olarak da bildireceğiz. İnşallah olumlu olur. Ama gümrüğün lokasyonunun değişmesi ve yük hattına giden yeni bir yol güzergahı bana göre Çerkezköy’ün geleceği adına çok hayati bir adım ve karardır. Hattı alıp taşımak, bu alanda hiç TIR sirkülasyonu görmemek demek. Kapaklı OSB, Çerkekzöy OSB; Veliköy OSB, Ergene OSB hepsi beraber o hatta buluşmuş olacak. Bizim burada çok ciddi trafik yükümüz var ve o trafik yükü belki de daha kaliteli ve verimli hale gelecek, bu kadar sirkülasyonu yaşamamış olacağız. Dış yollardan, arka yollardan yeni yollarla buluşturmuş olacağız. Bence çok kıymetli. Çerkezköy’e hızlı tren geliyor diye düşünülüyor ama diğer pencereden bakarsan bölgenin en büyük yük terminali burada olacak. Bölgenin en büyük yük terminali sanayici açısından da bir kat daha kıymetli hale gelecek. Limana yakın, otobana yakın, üçüncü hava alanına yakın” dedi. 

“VİZYONU DOĞRU YERE KOYMAMIZ LAZIM”

15 gün önce Hızlı Tren Projesi kapsamında Devlet Demir Yolları ve Ulaştırma Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler hakkında da bilgi veren Başkan Vahap Akay, “Önce BSH Kavşağı’ndan hemzemin geçit üzerinde bir köprü yapılarak hızlı trenin 4 metre yukarıdan gideceğini söylediler. Bizde bunun böyle olmayacağını, ‘Hem alttan, hem de üstten tren geçmesi hemzemin geçidindeki araç trafiğini ciddi sıkıştırır’ dedik. En son geldiklerinde bunu 8 metreye çıkaralım dediler. Biz nerden geçeceğiz? Bu konuda bir yol bulmaya çalışıyoruz. Sonra bir yeni fikir doğdu. Talebimiz şu. Biz ya üstten ya alttan rahatça geçelim. Hemzemin kalacaksa 4 metreyi de koyunca üstten viyadük olmayacak. 8 metre yapılacaksa da komple hiçbir şey yok. Talebimiz şu. Eski hattı ya yukarı yeni hattın yanına alın, biz aşağıdan rahat geçelim, ya da üsttekini alta alın bir üstten rahat geçelim. İnşallah bu da çözülecek. Hem yük istasyonu hem yolcu trafiğinin merkezi bir Çerkezköy’den bahsediyoruz demiryolu ağı adına. Çerkezköy’ü önümüzdeki 5, 10, 20 yıl için çok müthiş bir yatırım. Ama o yatırımın Çerkezköy’e getirilerini götürülerini eğer bugünden işaret ederek doğru yöne yönlendirmezsek yani vizyonu doğru yere koymazsak, yanlış yere koyarsak yanlış gider. O yüzden doğru yere koymamız lazım. Bugünkü tespitlerimizin, yorumlarımızın, buradaki bütün kamum kuruluşlarının, medyanın tarifi de bana göre bu yönde yapılmalı.  Bugün verilecek bir karar, Çerkezköy’ü kökten etkileyecek. Bugün o lojistik sahasını bu alanı doğru yere konumlandırmak demek o yönde ilerlemesi ve Çerkezköy’ün bir o kadar daha kıymetlendirilmesi demek” dedi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU