Kardeş oda protokolü imzalandı

Romanya'ya iş gezisi düzenleyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Prahova Ticaret ve Sanayi Odası (Prahova TSO) ile kardeş oda protokolü imzaladı. 

GÜNDEM 11.11.2019 16:01:00 0
Kardeş oda protokolü imzalandı

İş Gezisi Programı kapsamında Romanya’da bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Arslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Taşdelen, Mustafa Ogün Asıl, Murat Narçın ve Rasim Bilgen ve oda heyeti, Bükreş’te düzenlenen Türkiye-Romanya Ekonomik Forumunun ardından Romanya Türk Yatırım Derneği ve Prahova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. 

YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜS

Çerkezköy TSO heyeti, Romanya Türk Yatırım Derneği’ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Nazmi Doğan ile görüştü. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Doğan, Romanya iş dünyasında yer alan Türk iş insanlarının, buraya çalışmaya gelmiş göçmenler gibi olmadığını söyledi. Şirket kurup istihdam sağlayan iş insanlarından oluşan bir nüfuslarının olduğunu söyleyen Doğan, “Bölge yatırım için oldukça önemli ve uygun bir üs” dedi. 

BALKANLARIN İKİ ÖNEMLİ ÜLKESİ

Çerkezköy TSO heyeti, Prahova Ticaret ve Sanayi Odası ile de kardeş oda protokolü imzaladı. Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye ve Romanya’nın; tarihi, kültürel ve ekonomik geçmişiyle Balkanların iki önemli ülkesi olduğunu, diğer yandan Karadeniz’in komşu yaptığı iki güçlü ticaret ortağı olduğunu kaydetti. 

BÖLGESEL BİR ÜS KONUMUNDA

Romanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerle yatırımların sürekli artmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Kozuva, “Romanya’yla ilişkilerimiz üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir” dedi. Sanayici ve iş insanlarının bu ortaklığı daha da ileri götüreceğine inandıklarını kaydeden Kozuva, “Bizler Karadeniz’in iki yakasında ortak geleceği inşa etmeye çalışan, aynı coğrafyanın insanlarıyız. Romanya bugün Türk şirketleri için bölgesel bir üs konumunda” dedi. 

GURUR DUYUYORUZ

Türkiye’nin dev şirketlerinin de aralarında bulunduğu 15 bine yakın şirketin Romanya’da üretim yaptığını ifade eden Başkan Kozuva, “Üstelik Romanya’daki Türkler başka ülke vatandaşları gibi buraya çalışmaya gelmiş kişilerden değil, istihdam sağlayan iş insanlarından oluşuyor. Bununla ayrıca gurur duyuyoruz. Yerele inecek olursak şuan sınırları içerisinde bulunduğumuz Prahova ilçemiz, kardeş bölgemiz olacak nitelikte. Bizler de sizin gibi tekstil, makine, ekipman ve orman ürünlerinde ülkemizin en güçlü üretim üslerinden biriyiz. Gelin, bu üretim ağını birlikte genişletelim” dedi. 

HEDEF TİCARET HACMİNİ 10 MİLYON DOLARA ÇIKARMAK

Türk iş insanları olarak Romanya ile var olan 6 milyar dolarlık ticaret hacmini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle burada olduklarını kaydeden Kozuva, “Bunu başaracak iradeyi ben burada görüyorum .Ortak üretimlerimizi ve iş imkânlarımızı batı Avrupa’dan Rusya’ya, Akdeniz’den Orta Asya’ya kadar geniş bir alana ulaştıracağımızdan eminim” dedi. Kozuva, kendilerine bu fırsatları sağlayan iki ülke yöneticilerine, bu ortaklığa inanan Türk ve Romen iş insanlarına ve kendilerine her alanda destek olan büyükelçiye teşekkür etti. 

EŞ SEKTÖRLER HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLDULAR

İmza töreninin ardından Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan ile Prahova TSO Başkanı Aurelian Gogulescu karşılıklı hediyeler takdim etti. İmza töreninin ardından Ploiesti Endüstri Parkı’nı ziyaret eden Çerkezköy TSO Heyeti, bölgenin önde gelen sektörlerini tanıma fırsatı buldu. Heyet, uluslararası alanda üretim yapan firmalara düzenlenen ziyaret programında da eş sektörler hakkında bilgi sahibi oldu. 

Haber / Menşure KARDEŞ