Sulu tarım ile ülke ekonomisine 114 milyon TL katkı sağlandı

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Tekirdağ il ve ilçelerimizde 2019 yılında toplam 50.430 dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 114 milyon TL katkı s

GÜNDEM 6.11.2019 14:06:00 0
Sulu tarım ile ülke ekonomisine 114 milyon TL katkı sağlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün, suyun 4’te 3’ünün sulamada kullanıldığı ülkemizde sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemlerini tercih ettiği belirtildi. 

YÜZDE 65 SU TASARRUFU

Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıplarının minimum seviyeye indirildiğini belirten yetkililer, tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanının maksimum seviyeye yükseltildiğini ifade ederek “Böylelikle, yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır” dedi.  

50 BİN 430 DEKAR ARAZİDE SULU TARIM YAPILDI

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirterek “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor” dedi. Bu kapsamda Tekirdağ’da 3 Mayıs’tan başlayan sulama sezonunun 4 Ekim’de tamamlandığını ifade eden Aydın, “2019 yılı sulama sezonunda Tekirdağ ilimiz ve ilçelerimizde toplam 50 bin 430 dekar tarım arazisi sulandı. Tekirdağ il ve ilçelerimizde 2019 yılında toplam 50 bin 430 dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 114 milyon TL katkı sağlandı” dedi. 

“SU TASARRUFUNU ÖNEMSİYORUZ”

Sulama sezonunda emeği geçenlere teşekkür eden Aydın, “DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam ediyoruz. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz” diyerek çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini kaydetti. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU