Akciğer hastalıklarına dikkat çekildi 

Milyonlarca insanın yakalandığı akciğer hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler ile kutlanan Dünya Akciğer Günü'nde, Türk Toraks Derneği (TTD) iş birliğiy

GÜNDEM 10.10.2019 11:44:00 0
Akciğer hastalıklarına dikkat çekildi 

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TTD Trakya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Şube Sekreteri Dr. Bilkay Serez, temiz ve sağlıklı hava standardının sağlanmasının akciğer hastalıklarının önlenmesinde çok önemli olduğunu vurgulayarak farkındalık oluşturmak için akciğer hastalıklarının önlenmesi konusunda bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, dünya ve Türkiye’de akciğer hastalıklarının yol açtığı maddi ve manevi zararlardan da bahsetti.  

 

'ÖNEMLİ BİR SORUN'

 

Hatipoğlu, “Sağlıksız hava solumak dünya genelinde önemli bir sorundur. Yaklaşık 2 milyar insan, dış ve iç ortamda kirli ve zararlı havayı solumakta, 1 milyar insan tütün dumanına maruz kalmaktadır. Dünyada her yıl 7 milyon insan yaşamını tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yitirmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 700.000’inin doğrudan tütün ürünü kullanmadığı halde tütün ürünleri ve sigara dumanına pasif maruziyet nedeniyle geliştiği bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 8 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle ölümler, trafik kazası nedenli ölümlerden yaklaşık 2 kat fazladır. Kömüre ve fosil yakıtlara dayalı termik santraller, yeterli önlem almayan endüstriyel tesisler ve her geçen gün yoğunlaşan araç trafiği, hava kirliliğini artırırken kirli havayı temizlemede son derece önemli olan ormanlarımız ve bitki örtümüz endüstriyel faaliyetler ve yangınlar nedeniyle tahrip olmaktadır.” şeklinde konuştu. 

 

ÖNEMLİ HASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

 

Soluduğumuz havanın kalitesini artırarak birçok solunum hastalığının önlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Hatipoğlu, “Sağlıksız havanın ana kaynağını tütün dumanı, iç ve dış ortam hava kirliliği, havada bulunan mikroplar, zararlı tozlar, duman ve alerjenler oluşturmaktadır. Dünyadaki tüm solunum dernekleri, her bireyin temiz hava soluma hakkına sahip olduğunu vurgulamakta, bütün ülkelerden temiz ve sağlıklı hava standartlarını sağlamalarını talep etmektedir.” diye konuştu. Derneğin temel amacının ulusal akciğer sağlığını geliştirmek olduğunun altını çizen Hatipoğlu “Bu gelişimi sağlamak için bölgesel ve küresel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak konunun öneminin anlaşılmasına, devamında koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dünya Akciğer Günü vesilesiyle ulusal düzeyde akciğer sağlığını korumak yönünde farkındalığın artmasına katkı sunmayı hedefliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, sık görülen akciğer hastalıkları olan KOAH, verem, astım, zatürre, uykuda solunum hastalıkları gibi hastalıklar hakkında bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.

 

Haber / Buse SERİN