O hurdalar, meclis gündeminde

CHP Tekirdağ Milletvkekili Candan Yüceer, gazetemizin 4 Ekim'de "83 bin ton hurda iç mi edildi?" başlığıyla gündeme getirdiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndaki 83 bin ton hurda tren te

GÜNDEM 8.10.2019 16:50:00 0
O hurdalar, meclis gündeminde

 

Piyasa değeri 19 milyon doları bulan hurda tren tekerleklerinin TCDD tarafından iktidara yakın dernek ve federasyonlara hibe edildiği yönündeki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 83 bin ton değerli hurdanın akıbetini sordu. 

 

KAMUYU ZARARA UĞRATMAK ANLAMINA GELİYOR

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi veren Yüceer, büyük çoğunluğu yanlış ebatlarda ithal edilen ve hurda değeri 19 milyon doları bulan tren tekerleklerin kimi sivil toplum kuruluşlarına hibe edildiği yönündeki iddiaları hatırlattı.  Söz konusu hurdaların hibe edildikleri dernek veya federasyonlar tarafından kimi iş insanlarına piyasa fiyatının çok altında fiyatlarda satıldığını belirten Yüceer “TCDD 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait 1. Sahada bulunan 2 bin 500 ton hurda tekerliğin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılı müracaatta bulunan Uluslararası Barış Federasyonu’na hibe edildiği belirtilmektedir. Piyasa değeri bu kadar yüksek hurdanın sivil toplum kuruluşlarına hibe edilmesinin kamuyu açıkça zarara uğratmak anlamına geldiği açıktır” dedi. 

 

HURDA TEKERLEKLERİN AKIBETİNİ SORDU

 

1.TCDD Genel Müdürlüğü’nün Ankara, Aydın ve İskenderun hangarlarında bulunduğu belirtilen tren tekerleklerinin hibe edildiği yönündeki iddialara açıklık getirilmesini isteyen Yüceer, hangi sivil toplum kuruluşlarına, kaç ton hurda hibe edildiğini, hibe edilen hurdaların türü ve piyasa değerini sordu. 

 

AK PARTİ’DE SİYASET YAPMALARININ SONUCA ETKİSİ OLMUŞ MUDUR?

 

Ulaştırma Bakanı Turhan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede “Uluslararası Barış Federasyonu, 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait kal edilmiş 2 bin 500 ton hurda tekerleğin kendilerine hibe edilmesi için size başvuruda bulunmuş mudur? Bulunmuşsa başvurunun sonucu ne olmuştur? Anılan STK’nın Başkan ve yöneticilerinin AK Parti bünyesinde siyaset yapmalarının söz konusu başvuru sonucuna etkisi olmuş mudur?” sorularını sordu. 

 

 

HANGİ MEVZUATA GÖRE HİBE EDİLDİ?

 

2003 - 2019 yılları arasında TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait kaç ton hurdanın, hangi şekilde elden çıkarıldığını, anılan yıllar itibariyle hurdalar için kaç ihale açıldığını soran Yüceer “19.09.1996 tarihli 27762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TCDD Alım, Satım ve İhale Yönetmeliği dışında hibe edilen hurda, araç gereç ve malzeme miktarı nedir? Hangi kurum ve kuruluşlara hibe edilmiştir? Söz konusu hurdaların piyasa değeri ne kadardır? 4916 Sayılı Kanunu’nun 37. maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet dışı kalmış malzemelerin hangi kurumlara satılacağı ya da kiralanacağı açıkta belirtildiği halde söz konusu hurdaların bir sivil toplum kuruluşuna hibe edilmesi hangi mevzuata dayanılarak gerçekleştirilmiştir?” sorularını da yöneltti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ