Trakya Bölgesi Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Kalkınma Vakfı koordinasyonunda Trakya Bölgesi Sivil Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı düzenlendi.

GÜNDEM 6.10.2019 11:19:00 0
Trakya Bölgesi Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı yapıldı

Malkara Elmalı Mahallesi'nde gerçekleşen çalıştaya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Malkara Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer, Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

‘CİDDİ ANLAMDA DEĞERLERİMİZ VAR’

 

Çalıştayda konuşan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul; “Gerçekten Trakya için önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Ciddi anlamda değerlerimiz var. Fakat bu değerlerin farkında değiliz. Dünyanın en büyük şehirlerinden birisinin yanı başımızda olması, ülkemizde önemli boğaz geçişlerinin olması, Marmara Denizine, Karadeniz'e ve Ege Denizine kıyımızın olması bir avantaj. Doğal güzelliklerimiz ve tarihsel mirasımız bir avantaj. Ama dezavantajımız da bu tarihsel mirasımıza bu güne kadar hiç sahip çıkılmamış. Biz geçen dönem Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte köy turizmi ile ilgili çalışmalar yaptık. Bu dönem böyle bir platformla STK ve sizlerin gayreti sayesinde daha ciddi bir oluşumla umuyorum sadece Malkara'da değil tüm Trakya'da kırsal turizm anlamında bir şeyler yapmamız lazım. Günümüzün ekonomik şartlarında alternatif gelir kaynakları yaratmak zorundayız. Özellikle son 20 - 30 yıldır köylerimizde ciddi bir nüfus düşüklüğü var. Bunun sebebi köylerde vatandaşlarımızın artık karnını doyuramayıp alternatif gelir kaynakları arayarak sanayinin olduğu yerlere şehir merkezlerine doğru göç etmek zorunda kalması. Biz bir şekilde vatandaşlarımızın neyi kaybettiğini gösterip ekonomik anlamda onları rahatlatıp, sosyal anlamda da doyurucu projelerle desteklersek umuyorum ki bu göç bir süre sonra tersine döner. Üstünde çok çalışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Burada olup, emek verdiğiniz için teşekkür ediyorum.” dedi.

 

"DOĞAL ÜRETİM KAYNAKLARIMIZI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAYIŞI İÇİNDE KULLANMALIYIZ"

 

Çalıştayda konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Kalkınmamızın temel ve en yaygın göstergesi olan kişi başına düşen ortalama gayri safi milli hasılanın üçte birine, en fazla yüzde 40'ına sahip kırsal kesim insanlarımızın yaşam koşullarını, başta ekonomik açıdan olmak üzere sosyal, kültürel açılardan iyileştirme çabalarının tümüne kırsal kalkınma diyebiliriz. Bilindiği gibi ülkelerin gelişmişliğini gösteren önemli kriterlerden biri de kır-kent arasındaki farklılıkların azlığıdır. Ülkemizde ve bölgemizde bu sorun hala önemini korumaktadır. Çok yönlü çalışmaları, yatırımları ve uzun soluklu çalışmaları, çabaları gerektiren kırsal kalkınma tek başına ne bir belediyenin ya da devlet kurumlarının yapacağı bir iş değildir. Her şeyden önce kırda yaşayan insanlarımızın bizzat kendilerinin isteyeceği, sahipleneceği ve uğraşacağı bir konudur. Biz bu konuda beş altı yıldır kesintisiz alt yapı çalışmaları ile uğraşıyoruz. Önce ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Ondan sonra kırsal geliri artırıcı projeler uyguluyoruz. Bir yandan da fiziki çevreyi iyileştirici uğraşlar veriyoruz. Sizin gibi sivil oluşumlar ise bir başka unsuru, bir kamuoyu oluşturucu kuruluşlar olarak lobicilik, savunuculuk faaliyetlerinizi kesintisiz olarak sürdürmelisiniz. Karar alıcıları, politika oluşturucuları bilgilendirip etkilemek suretiyle sıkıntıların giderilmesine yardımcı olmaktasınız. Ancak bir kırsal mahalle ya da ilçe düzeyinde duyarlı dar bir grubun gücünün azlığı, dolayısıyla etki derecesinin düşüklüğü de bir gerçektir. Bu nedenle sizlerin güçlerinizi birleştirme çabanızı önemsiyor ve hepinizi ayrı ayrı kutluyorum. Biz Trakya Bölgesi insanları olarak tabii ki bölgemizi, kırsalımızı ve insanımızı herkesten çok tanır, sever ve bu nedenlerle de sahipleniriz. Bölgemizin tüm tarihi, doğal ve kültürel değerlerini sahiplenip koruyarak değerlendirmek zorundayız. Başta Ergene Nehri olmak üzere tüm bozulan yanlış kullanılan doğal üretim kaynaklarımızı sürdürülebilirlik anlayışı içinde kullanmalıyız. Kırsalımızdaki ekonomik faaliyetleri çeşitlendirilip, çoğaltarak üretime analize etmeliyiz. Kırsalımızı itici olmaktan çıkarıp, daha cazip ve yaşanılabilir kılmalıyız. Buradan çıkacak sonuçları arkadaşlarım bana rapor edeceklerdir. Biz ona göre hareket etme gayreti içinde olacağız. Bu güzel çalıştayın bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

‘TÜM DERDİMİZ TÜM ÇABAMIZ BUNUN İÇİN’

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan da, “Bugün burada var oluş nedenimiz ülke genelinde bir platformun bir ağ çalışmalarının başlatılmış olması. Türkiye Kalkınma Vakfı önderliğinde Türkiye genelinde kırsal kalkınma çalışmalarını kendilerine dert edinen, konu edinen sivil oluşumların bir ağ bir platform oluşturma çabaları sürdürülüyor. Dernekler, vakıflar, tarımsal kalkınma kooperatifleri türünden tüzel kişiliğe haiz tüm sivil oluşumlar bu türden platformlara katılabilme üye olma haklarına sahipler. Bugün biz burada 3 vilayette Trakya’da benzeri örgütlere faaliyet gösteren dernek ve vakıflara bir çağrıda bulunduk. Bu toplantıyı Malkara ilçesi Elmalı Mahallesi’nde yapmayı yerinde bulduk. Amaç ve mekanla bütünleşsin diye sağ olsun arkadaşlar Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın çeşitli yerlerinden geldiler. Bizim bugün burada bir gündemimiz var. Gündemimiz de ‘bu platform gerekli midir? Bu ağ kurulmalı mıdır, kurulmamalı mıdır? Kurulma kararı çıkar ise nasıl kurulmalı, görev alanlar ne yapmalı, vizyonu, misyonu ne olmalı, ne tür faaliyetler göstermeli, faaliyetler gösterirken nelere dikkat etmeli ve nelere özen gösterilmeli’ gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Tüm derdimiz tüm çabamız son yarım yüzyıldır kırda yaşanan ülkemizdeki kırsal kesimdeki olumsuz gidişata kendi çabalarımızla olumsuzluğu gidermek. Ve olumlu hareketlerde bulunmak. Bunun için de güç birliği, bilgi aktarımı, deneyim aktarımı gibi çabalarda bulunmak için böyle bir platform kurma düşüncesindeyiz. Katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.   

 

GEÇİCİ YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ BELİRLENDİ

 

Yapılan konuşmaların ardından İbrahim Tuğrul, sivil kalkınma platformu hakkında sunum gerçekleştirdi. 3 ayrı forum bölümünden oluşan Trakya Bölgesi Sivil Kırsal Kalkınma Platformu Çalıştayı'nda; Trakya Kırsal Kalkınma Platformu Modeli, Platformun Amacı ve Platformun Ana Faaliyet Alanları gibi konular görüşüldü. Trakya Sivil Kırsal Kalkınma Çalıştayı sonunda oluşturulan geçici yürütme kurulu üyeleri belirlendi. Trakya Sivil Kırsal Kalkınma Platformu Geçici Yürütme Kurulu başkanlığına Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay seçilirken, Üyeliğe de Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı İsmet Esengin, İpsala Toplumsal Kalkınma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Koşan, Tekirdağ Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kenar, Karamusul Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürcan Kırım, Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, Safalan Mahallesi Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Özmen ve Hoşköy Mahalle Muhtarı Emine Uçar seçildi. 

 

Haber / Murat YAYIN