Arıcılık ve Polinasyon Projesi sürüyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arıcılığı geliştirmek için hayata geçirdiği "Arıcılık ve Polinasyon Projesi" kapsamında Saray'da kovan dağıtımı yaptı.

GÜNDEM 2.10.2019 17:41:00 0
Arıcılık ve Polinasyon Projesi sürüyor

Saray ilçesi Fen İşleri Garaj Amirliği'nde düzenlenen Kovan Dağıtım Törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

BÜYÜK BİR PROJE

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Başkan Kadir Albayrak, Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi'nin Türkiye genelinde arıcılık konusunda bir belediye tarafından bugüne kadar uygulamaya konuşan en büyük proje olma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

 

ARICILIK GELİŞTİRİLDİ

 

Tarım ve Hayvancılığın yaygın olduğu Tekirdağ’da çiftçilere ek gelir kaynağı olması ve bitkisel üretimi arttırmak için bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak uyguladıklarını kaydeden Albayrak “Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeği bitkisinin gerek nektar gerek polen olarak arıcılar için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılım dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir” dedi.

 

24 ÜRETİCİYE 245 KOVAN DAĞITIMI YAPILACAK

 

Başkan Albayrak, Tekirdağ'da kanola dahil 1,5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretildiğini belirterek “Yapılan bazı değerlendirilmelere göre ilimizin koloni ihtiyacı 400 bin ile 500 bin arasında bulunmaktadır. Oysa Tekirdağ çiftçilerinin elinde ki kovan 60 bin adettir. Her yıl dışarıdan da 150 bin-200 bin civarında gezginci arı geldiğini düşünürsek Tekirdağ'ın kovan ihtiyacı en az 200 bin adet kovandır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde bin kişiye 20 bin adet kovan dağıtımı yapmış olacağız. Projeye devam eden bin kişiden 500 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanarak yeter büyüklükte işletme bünyesine şimdiden ulaşmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca uygulanmakta olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi kapsamında Saray ilçesinde bu yıl 24 üreticimize 245 adet kovan dağıtımı yapılacaktır” dedi.

 

BİN 856 KOVAN DAĞITILMIŞ OLACAK

 

2015'ten bu yana son verdikleri 245 adet kovanla birlikte 92 üreticiye toplamda bin 856 adet kovan dağıtımı yapılmış olacağını kaydeden Albayrak “Böylelikle Saray ilçemizde projeden yararlanan 92 üreticimiz 30 kovana tamamlanmış ve projenin bir ayağı olan kovan dağıtımı sonlanmış olacaktır. Böylelikle Saray ilçesinde 92 arı yetiştiricimiz 30 kovana ulaşarak yeterli büyüklükteki işletme seviyesine ulaşmış olacaktır. Ancak projenin devamı olarak önümüzdeki yıllarda ana arı üretim tesisi, bal paketleme ve ambalajlama, pazar ağının kurulması gibi projeler uygulamaya başlayacağız. Tüm arı yetiştiricilerimize bol ve bereketli bir yıl geçirmesini diliyorum” dedi.

 

Haber / Buse SERİN