Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür

Tekirdağ'da 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası'na dikkat çekebilme, farkındalık yaratma ve konu ile ilgili başarılı çalışmaları teşvik etme amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü koordin

GÜNDEM 2.10.2019 17:28:00 0
Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür

Etkinliğe İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, Personel/Destek Hizmetleri Başkanı Zafer Soykırlı, Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr Lütfi Çağatay Onar, Tekirdağ Devlet Başhekimi Uzm.Dr Serhat Göçer, Kapaklı Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Levent Alper, Saray Devlet Hastanesi, Çerkezköy Devlet Hastanesi, Malkara Devlet Hastanesi, Çorlu Özel Reyap Hastanesi, Çorlu Özel Vatan Hastanesi, Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi yönetimleri ve çalışanları katıldı.

 

BEBEK BESLENMESİNDE ÇOK ÖNEMLİ

 

Ulusal ve Uluslararası düzeylerde Anne Sütünün bebek beslenmesinde ve sağlığındaki birincil yeri üzerinde önemle durulduğunu belirten yetkililer “Anne sütü, yeni doğan ve süt çocukları için ideal bir besindir. Dünyada 120 ülkede ve Ülkemizde kutlanmakta olan 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftasının amacı, anne sütü ile beslenmenin önemine yönelik farkındalığı arttırmaktır. Anne sütünün birçok faydası olduğu çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Ancak bunlara rağmen çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel nedenlerden dünyanın birçok kesiminde emzirme uygulamaları azalmış, emzirme süresi kısalmıştır. Yeni teknolojilerin hizmete girmesi ve yeni yaşam biçimlerinin benimsenmesiyle, bu geleneksel uygulamaya verilen önem, birçok toplumda belirgin bir şekilde azalmıştır. Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar sebebiyle, 1991 yılında WHO ve UNICEF tarafından Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu çalışmaları başlatılmıştır” dedi.

 

“EN DOĞAL BESİNDİR”

 

Başarılı bir emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için, annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil, bütün sağlık sektörü tarafında da etkin olarak desteklenmesi gerektiğini kaydeden yetkililer “Anne sütü yeni doğan bebek için en iyi, en doğal besindir. Her zaman taze ve mikropsuzdur, daima hazırdır, bedavadır, özel harcama gerektirmez, bebekle anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar, sindirimi kolaydır, İlk ağız sütü bebeği hastalıklardan korur ilk aşısıdır. ilk 6 ay sadece anne sütü ile uygun ek besinlerle birlikte 2 yaş ve ötesine kadar emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütü bebeğin ilk aşısı, hastalıklara ve sağlık sorunlarına karşı ilk ve en iyi koruyucudur. Beş yaşından küçük çocuklar arasındaki ölümlerin hemen hemen yarısı doğumu izleyen kısa süre içinde meydana geldiğinden emzirmeye erken başlanmasının bir ölüm kalım meselesi olduğu söylenebilir” dedi.

6 HASTANE BU UNVANI ALMAYA HAK KAZANDI

Yeni doğan bebek için en ideal besinin anne sütü olduğunu kaydeden yetkililer “İlimiz 2014 yılı Aralık ayında “Altın Bebek Dostu” il unvanı almıştır. İlimizde hizmet veren tüm kamu hastanelerimiz, özel hastanelerimizin de çoğu bebek dostu hastane unvanına sahiptir. Bakanlığımız tarafından yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde anne sütü ile ilgili başarılı uygulamaları olan “Bebek Dostu Hastanelerimiz” güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile anneleri anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan yoğun bakım ünitelerinin “Bebek Dostu Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi” olarak ödüllendirilmelerine karar verilmiştir. İlimizde 3 adet devlet hastanemiz, 3 adet de özel hastanemiz bu unvanı almaya hak kazanmıştır. Ayrıca özel kuruluş olan Penti Çorap San. Ve Tic. A. Ş.’de Bebek Dostu Destekleyici Kuruluş unvanı almaya hak kazanmıştır” dedi.

 

PLAKET VE TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

 

Etkinlikte Özel Çorlu Vatan Hastanesi ve Özel Optimed Hastanesi’ne bebek dostu plaketi verilirken, Tekirdağ Devlet Hastanesi, Çorlu Devlet Hastanesi, Çerkezköy Devlet Hastanesi, Çorlu Vatan Hastanesi, Özel Reyap Hastanesi ve Özel Optimed Hastanesi’ne de bebek dostu yeni doğan yoğun bakım plaketi verildi. Penti Çorap San. Tic. A.Ş.’ye bebek dostu destekleyici kuruluş plaketi verilirken, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tekirdağ Devlet Hastanesi, Çerkezköy Devlet Hastanesi, Çorlu Devlet Hastanesi, Özel Reyap Hastanesi ve Özel Optimed Hastanesi’ne de teşekkür belgesi verildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ