Akay: Çerkezköy'ün menfaatleri için her kapıyı çalarım

Meclis toplantısında konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Çerkezköy'ün menfaati için her kapıyı çalıp, her kapıya giderim. Birileri benim kapımı çalmaz, birileri bana sö

GÜNDEM 1.10.2019 17:44:00 0
Akay: Çerkezköy

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ekim ayı Meclis toplantısının ilk oturumu dün saat 15:00’da Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı.

 

BÜTÇE 194 MİLYON TL OLARAK TAHMİN EDİLDİ

 

Meclis üyelerinden İbrahim Çekçi’nin katılmadığı toplantıda açılış ve yoklamanın ardından Performans Programı görüşülerek oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 2020 Mali Yılı Gelir Tarifesi hakkındaki yazının Tarife Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından 2020 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi görüşüldü. 194 milyon 418 bin 149,78 TL olarak tahmin edilen bütçe incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

 

İSMİ PARKA VERİLECEK

 

2020 mali yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti hakkındaki yazının Tarife Komisyonu’na havale edilmesinin ardından 2020 mali yılında zabıta personellerinin fazla çalışma mesai ücretinin tespiti hakkındaki yazı da Tarife Komisyonu’na havale edildi. Hesapların kamu hizmetine tahsisi hakkındaki yazının AK Parti grubunun red, MHP grubunun çekimser oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından, parka isim verilmesi hakkında Sonat Genç’in verdiği dilekçeye istinaden Pınarça Deresi çevresinde bulunan parka Andımızın yazarı Milli Eğitim Eski Bakanlarından Dr. Reşit Galip’in isminin verilmesi konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

 

GÖLGELİK İÇİN 14 MADDELİK TASLAK HAZIRLANDI

 

Meclis toplantısının 8’inci gündem maddesinde de konut dışı hizmetlere yönelik yapı ruhsatı düzenlenmesinde belediye başkanına yetki verilmesi talebi İmar ver Bayındırlık Komisyonu’na havale edilirken, pergola (gölgelik) yapılırken aranacak kriterler ve ücret tarifesi hakkında da meclise bilgi verildi. Hazırlanan 14 maddelik taslağın okunmasının ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Yaya yollarının daha aktif kullanılması, özellikle çekme mesafelerinin kapatılması gibi talepler vardı. Şehir içerisinde zaman zaman bunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Şimdi bir taslak hazırlandı. Bunu 2’nci oturumda değil de bir sonraki mecliste karar almak şartıyla komisyona havale edeceğiz. Şehirle ilgili bir karar alacağız. Zaman zaman çekme paylarının tamamının kapatıldığı, kontrolsüz bir şekilde öne çıktığı gibi konuları biraz şekil altına alıp önümüzdeki dönemlerde düzenlemesi hedeflenen özellikle ana caddelerimizde ve bunları bağlayan diğer caddelerle ilgili de genel bir karar alıp bunun arkasından yürüyor olmamız lazım. Bu karara ilave olarak ben özellikle ana caddeler için söylüyorum, bu caddelerde vatandaşın, esnafın kontrolsüzce malzemelerini dışarıya çıkarmaları ile ilgili bir meclis kararını ilave etmemiz lazım. Artık yürüyüş yollarını, yürüyüş akslarını biraz daha vatandaşın daha rahat hareket edeceği şekliyle bir meclis kararı alıp uygulamamız gerekiyor. En az 1 ay çalışılması gereken bir konu. 14 maddelik taslağa ilave etmek isteyen, fikrini belirtmek isteyen meclis üyesi arkadaşlarımız varsa komisyon toplantılarını duyuralım. Gerekirse 1 ay boyunca çalışarak Kasım ayı meclisinde bu konuyu karara bağlayalım istiyorum” dedi. Vahap Akay’ın konuşmasının ardından ilgili gündem maddesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Tarife Komisyonu’na havale edildi.

 

2 ADET BELEDİYE HİSSESİNİN SATIŞI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde 2 adet belediye hissesinin satışı görüşülürken, İstasyon Mahallesi 791 ada 5 nolu parselde bulunan 150 metrekarelik belediye hissesi ile Veliköy Mahallesi 247 ada 4 nolu parselde bulunan 18 metrekarelik belediye hissesinin satılması talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. 

 

KAMULAŞTIRMA KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Meclis toplantısının son gündem maddesinde de Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesi kapsamında yeni demiryolu güzergahına isabet eden belediyeye ait 13 adet taşınmazın kamulaştırılmasına ilişkin yazı İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.  Çerkezköy Belediye Meclisi 7 Ekim Pazartesi günü saat 15.00’da Komisyonlara gönderilen konuları görüşmek üzere yeniden toplanacak.

 

 

GÜNDEM DIŞI SÖZ ALDI

 

Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından gündem dışı söz alan MHP’li Meclis Üyesi Koray Önsel, seçimlerin üzerinden 6 ay geçtiğini ve bu 6 aylık sürede belediyenin performansının düşük olduğunu söyledi. Vahap Akay’ın Çerkezköy’den geçecek olan hızlı tren projesi için tereddütlerini muhtarlarla ve gazetecilerle paylaştığını anımsatan Önsel, “Konuyla ilgili tereddütlerinizi bizimle paylaşabilirseniz, Ankara’ya gidilecekse beraber gidelim. Farklı bir şey yapılacaksa yapalım. Biz de bu işte sizin yanınızda olduğumuzu gösterelim” dedi.

 

“SONRASINDA PİŞMAN OLACAĞIMIZA ÖNCESİNDE ÖNLEM ALALIM”

 

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremle ilgili de konuşan Önsel, “Deprem, bölgemiz için yaşanması muhtemel bir gerçek. Bu konunun biraz daha üzerine gitmemiz gerekir. Bu konuya biraz daha ağırlık verilmesi gerekir. Bölgemizdeki bütün kurumların ve binaların risk analizlerinin yapılması, gerekli önlemlerin alınması için bir bütçe ayrılıp tespit yapılması önerimizdir. Onun haricinde depremle ilgili tatbikat, eylem planı oluşturulmasını talep ediyoruz. 7.2-7.4 şiddetinde bir deprem bekleniyor, Allah korusun. Artık bir şeyler yapma vaktimiz geldi. Sonrasında pişman olacağımıza öncesinde önlem alalım” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’DE KANSER VAKALARI ARTTI”

 

Ergene Nehri’ndeki kirlilik ile ilgili de konuşan Önsel, Hükümetin Ergene’yle alakalı bir eylem planı var. Bununla ilgili yatırım var. Bununla alakalı olarak da Büyükşehir’e ve diğer ilgili kurumlara müracaat edip, dereye kirli atık atan firmalarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Çerkezköy’de kanser vakaları arttı. Bununla ilgili sağlık taraması yapılabilir” dedi. Belediyedeki dolandırıcılık olayında son duruma ilişkin bilgi verilmesini isteyen Önsel, Bağlık Mahallesi’nde bulunan Mimar Sinan Caddesi’nin isminin Alparslan Türkeş Caddesi olarak değiştirilmesi dolayısıyla da belediye başkanına ve meclis üyelerine teşekkür etti.

 

“5 YILDA VATANDAŞLARA VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTACAĞIZ”

 

Koray Önsel’in sözlerine cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Çerkezköy Belediyesi’nin seçim öncesi ortaya koyduğu hedefler var. Bu hedeflerin 5 yılda yapılması gerekiyor. Bütçeyi sarsmayacak şekilde bir planlama yaparak bunlar yapılacak. Bu 6 ay performansımız düşüktür, bir sonraki 6 ay daha yüksek olacak. Totalde ne yaptığımıza bakacağız. Bir arada hedeflenen noktaya, vatandaşlarımıza verdiğimiz sözlerin hemen yerine getirilmesi bekleniyor ancak bu 5 yıllık bir program. İnşallah 5 yılda bu performansımızı tamamlayarak vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tamamlayacağız” dedi.

 

“BEN AYNI ÇİZGİMDE DURUYORUM”

 

Koray Önsel’in ‘birlikte çalışmakla’ ilgili söylemlerine de cevap veren Akay “Ben ilk meclis toplantısında bir arada olmak konusunda görüşümü bildirmiştim. Ben aynı çizgimde duruyorum, aynı noktadayım. Siyaseti bir noktaya bırakalım ama Çerkezköy’de geçen zamanımızın tamamını buradaki meclis üyelerimizle gerçekleştirmeyi bekliyorum. Paylaşım eksikliğimiz varsa onu tamamlarız. Ben tüm meclis üyelerimizle beraber çalışmayı bekliyorum” dedi.

 

“10 MAHALLEDE DE BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DÜZENLENECEK”

 

Koray Önsel’in depremle ilgili sözlerine ilişkin de konuşan Başkan Akay, depreme hazırlık noktasında 10 mahallede de bilgilendirme semineri düzenleme hedeflerinin olduğunu söyledi. Ergene Nehri ile ilgili de konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çevreye verdiğimiz zararın farkında olmadan maalesef çevre kirlendikten sonra, burnumuzdan kirli havayı çektikten sonra bu konuyu düşünmeye başlıyoruz. Bu konuda duyarlılığımızı daha yukarılara çıkaracağız. Bunu ben geçmiş dönemde, yine havamızı kirletecek büyük mücadelede anlatmaya çalışmıştık. Bana göre felaket olacak şeyden kurtulduk” dedi.

 

“EVSEL ATIKLARDAN YENİ YENİ KURTULMAYA BAŞLADIK”

 

2 yıl öncesine kadar Çerkezköy’ün evsel atıklarının derelere deşarj edildiğini söyleyen Akay “2012 yılında başlayan, Devlet Su İşleri tarafından yapılan, yeni dönemde TESKİ tarafından üstlenilen arıtma tesisine kavuştuk. 2018 yılı sonunda bu atıklardan yeni kurtulmaya başladık. Şu anda Cumhuriyet Mahallesi’nin 7 bin nüfusunun neredeyse bütün kanalizasyonu ormana deşarj oluyor. Şu anda TESKİ yüzde 25 aşamasında. 16 kilometrelik bir hatla Cumhuriyet Mahallesi’nin tüm kanalizasyonunu toplayarak, arıtmaya doğru bağlayacak. Hala eksiklerimiz var. Biliyorsunuz geçen yıllarda Kızılpınar’ın oralarda bir işletme dereye tesisat çekmiş. Bir gün kırmızı kimyasalla dere kızarınca bunu fark ettik ve o kırmızı kimyasalı izleyerek işletmeyi tespit ettik. Çerkezköy’ün bundan çektiği dönemler oldu. OSB’de bir fabrika Tuzla’ya atması gereken atığı kanalizasyona attı. Kontrolsüz sanayi kuruluşları halen var. Geçtiğimiz dönemde Kavakdere’yi Büyükşehir Belediyesi 11 milyonluk yatırımla ıslah etti. Dere ıslah edilirken biz 5 noktada kaçak deşarjı iptal ettik. Şimdi betonlaşmış bir alanda kimin nerede, ne attığını görüyorsunuz, yani kaçak deşarjları tespit ediyorsunuz. Yani bu noktada Çorlu Deresi’nin ıslah edilmesi lazım. İhalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı ama Devlet Su İşleri henüz başlamadı. Kaçak deşarj noktasında yerel yönetimlerin denetim yetkisinin olması taraftarıyız. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de personel eksikliğinden dolayı yeterince denetim yapamıyor” dedi.

 

“ÖDEME EMRİ ÇEKTİK”

 

Belediyede meydana gelen vurgun olayına ilişkin son durumu da paylaşan Başkan Akay, “Tahsilat oranı yüzde 73 civarında. Onun dışında iptal ettiğimiz yapı ruhsatları var. Bunun dışında kalan miktarların da tahsili için ödeme emri çektik. Vatandaşlar şu anda borçlandırıldı. Yani burada mağdur edilen belediye. Bununla ilgili savcılığa başvurmuştuk. Savcılık konunun takipçisi. Biz bütün kurumlara bu konuda resmi yazı yazdık. Ve belediye parasını geri tahsis etsin diye konuyla ilgili görüşlerimizi belirttik. Zaman zaman duyuyoruz. Bu konuyu siyasete çekme meyili var. Yaptığımız tahsilatlarla ilgili bazı vatandaşlar mahkemeye verdiler, mahkemeler devam ediyor. Net ve somut bir bilgiyi size yazılı olarak da paylaşırız” dedi.

 

“BİZE GELEN RESMİ BİR YAZI YOK”

 

Koray Önsel’in Devlet Demiryolları ile ilgili sözlerine de cevap veren Başkan Vahap Akay “Hızlı Tren ile ilgili tereddütlerimizi dile getirdik. Devlet Demiryolları bize plan değişikliği ile ilgili bir yazı sunmadı, resmi olarak ‘Şuradan geçecek’ diye gelen bir yazı yok. Bizden resmi bir talep yok. Bizde bir geçiş hareketi var. Şifai olarak söylendiği kadar iki mevzu var. Önce ‘Biz sorunları yerinde görecek, çözeceğiz’ denildi. Hızlı Tren Projesi Çerkezköy için çok kıymetli bir proje. Çerkezköy’ün İstanbul’la Edirne arasında tek şehir merkezi Çerkezköy’den geçiyor. Bunların hiçbirisine bir itirazımız yok, mutlu oluyoruz. Ancak iki tane soru işaretimiz var. Bir, Hükümet Caddesi ve Hikmet Uğraş Caddesi’ndeki hemzemin geçidin olduğu bölge. Karakol hizasından hemen 13 metre yükselerek, Hükümet Caddesi’ne inen bölgede değişik yapıda bir üstgeçit var. Oradan yükselme şansı yok. Yan taraflarında 5 katlı daire olan yerlerden nasıl geçeceksin? Bunun altından geçmenin yolu var. Bundan bahsediyoruz. İkinci olarak B/S/H Kavşağı’ndan olan bölgede tren yolu perondan çıktıktan sonra, sanayiyi geçtikten sonra yükselmeye başlıyor, 4 metrelik duvarla Namık Kemal Bulvarı ve B/S/H Kavşağının arasından ilerliyor, oradan yoluna devam ediyor. 4 metre duvarla bunu yapacaksanız, biz nerden geçeceğiz? ‘İşte altından geçersiniz, biz sonra viyadük yapar tamamlarız’ söylemi bize bu konuda kamuyu bilgilendirme ihtiyacı doğurdu. Sıkıntımız bunlar. Buradan bir hızlı tren geçecekse, taslağını da söyleyin de altından mı geçecek, üstten mi geçecek onları belirleyelim” dedi.

 

 

“BENİM ARKAMDA MİLLET VAR”

 

Çerkezköy’ün 4 mahallesinin tren yolunun diğer tarafında, 6 mahallesinin de diğer tarafta olduğunu söyleyen Akay, “Mevcut durumda hemzemin geçitler var, ama hızlı trende hemzemin geçit yok. Çerkezköy’de bu hızlı tren yüksekten geçerse Çerkezköy’de yeni bir trafik sorunu olacak” dedi. Akay, “Çerkezköy’ün menfaati için her kapıyı çalıp, her kapıya giderim. Birileri benim kapımı çalmaz, birileri bana söz vermekten imtina eder, birileri beni görmezden gelir, birileri Çerkezköy Belediye Başkanı ‘Aman ses etmesin kenarda dursun’ der, birileri adımızı anmaktan imtina eder. Benim zerre umurumda değil. Benim arkamda millet var. Ben gücümü milletten almış bir adamım. Onları hiç umursamam, önüme bakarım. Ben her kapıya ilçe başkanımızı da yanıma alarak gitmeye razıyım” diye konuştu. MHP Meclis Üyesi Koray Önsel ve AK Parti Meclis Üyesi Adem İçli de Çerkezköy’ün menfaatleri doğrultusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU