Evini kültür evine dönüştürdü

Kırklareli Lüleburgaz'da Ertuğrul köyünde yaşayan Fatma Efe (65), evini kültür evine çevirdi. Efe, eski kıyafetten, tarım aletlerine kadar birçok eşyayı evinde sergiliyor.

GÜNDEM 30.09.2019 16:18:00 0
Evini kültür evine dönüştürdü

Elinden telefon düşmeyen yeni nesle kızdığı için böyle bir şey yapmaya karar verdiğini belirten Efe, "Genç nesle kızdım, teknoloji tutkunu gençlere kızdım ve böyle bir şeyi yapmaya karar verdim. Geçmişini bilmeyen gelecekten haberi olmaz. Görsünler babaanneleri, dedeleri neyle çalışmış, neler giymiş." şeklinde konuştu.

 

'İLK OLARAK 80 YILLIK HIRKAYI SERGİLEDİM'

 

Efe, "Eşimi yıllar önce kaybettikten sonra yalnız yaşamaya başladım. Gençlerin teknoloji tutkunluğunu görünce, onlara geçmiş kültürü tanıtmaya karar verdim. İlk olarak 2005 yılında köyde bulduğum 80 yıllık bir hırkayı evimin bir odasında sergilemeye başladım. Yıllar içinde eski dönemlere ait kıyafet, tarım aletleri ve günlük hayatta kullanılan araç-gereçlerin sergilemeye başladım." dedi. Kendisinin topladığı eşyaların yanı sıra çevredeki insanların bulduğu malzemeleri kendisine getirdiğini söyleyen Efe, "Tarım aletleri, at arabası, öküz arabası gibi büyük eşyaları ise evimin bahçesinde sergiliyorum." ifadelerini kullandı.

 

'YABANCI TURİSTLER DE İLGİ GÖSTERİYOR'

 

Efe, gelen eşyalarla birlikte evinde yer kalmadığını, köylerinin kapanan ve atıl durumdaki okul binasının onarılması için yetkililere başvurdu. Başvuru üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü, okul binasını onarıp Efe'nin eşyalarını sergilemesi için kendisine tahsis etti. Yıllar içinde yaklaşık 5 bin eşya toplayan Efe'nin evi yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgi gösterdiği Kültür Evi'ne dönüştü.

 

'110 YILLIK OKULU ONARDILAR'

 

Efe, kendisinden sonra da gençlerin kültür evine sahip çıkmalarını istediğini söyledi. Efe, Benim kendi evim burası 16 yıldır böyle. Ziyaretçiler çok, her yerden ziyaretçi geliyor. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Türkiye içinden her yerden geliyorlar. Üniversitelerden öğrenciler geliyor. Hepsinin ayaklarına sağlık. Evimde yer kalmayınca Kültür Müdürlüğü'ne başvurdum. Yan tarafta bir okulumuz var 110 yıllık. Öğrencimiz yok, taşımalı sistemle başka okullara gidiyorlar. Bina çok atıl bir durumda idi. Geldiler, emeğime karşılık verip okulun restorasyonunu yaptılar." diye konuştu.

 

Haber / Buse SERİN