Akay: Sıkıntılar ve çözümlerin bugünden konuşulması lazım

Mahalle muhtarları ile yemekte bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy'den geçecek olan Halkalı-Edirne Hızlı Tren Projesi ile ilgili konuştu. Hızlı Tren Projesi'nin Çer

GÜNDEM 24.09.2019 16:28:00 0
Akay: Sıkıntılar ve çözümlerin bugünden konuşulması lazım

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ilçedeki 10 mahalle muhtarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. 

 

ÇERKEZKÖY VE BÖLGEYE KATMA DEĞER KATACAK

 

Dün saat 12:00’da Tokoçin Restaurant’ta düzenlenen yemekte konuşan Başkan Akay, Çerkezköy’den geçecek olan hızlı tren projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hızlı Tren Projesi’nin Çerkezköy için hayati önem taşıdığını kaydeden Akay, bu projenin Çerkezköy’e ve bölgeye katma değer katacağını ifade ederek “Şüphesiz projenin büyüklüğü, Edirne ve İstanbul bölgesinde sadece ve sadece Çerkezköy’ün içerisinden geçmesi sebebiyle dahi hem Çerkezköy’e hem de bölgeye çok ciddi katkılar sunacak” dedi. 

 

“ÇERKEZKÖY’Ü İKİYE BÖLECEK”

 

Ancak kamuoyunda bazı şeylerin bilinmesi gerektiğini söyleyen Akay, “Hızlı Tren Projesi tabi ki katkı sağlayacak ancak Çerkezköy’ün trafik sorununu kökten değiştirecek ve bizim bunları konuşmamıza dahi fırsat olmayan elimizde veri olmadan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin eline gelen bir veri olmadan ilerlerken, sıkıntılarımızı öngördüğümüzü konuşacak ve paylaşacak bir duruma henüz ulaşamamışken, zaman zaman toplantılar yapılıyor. Sıkıntıların dile gelmesi için elde veri olması lazım” dedi. Hızlı Tren Projesi’nin Ambardere bölgesinden giriş yaparak Çerkezköy’ün içerisinden geçerek Kapaklı’nın dışından devam edeceğini, Çerkezköy’ü ikiye böleceğini söyleyen Akay, “Aynı zamanda Kapaklı ve Saray’ı da yakından ilgilendiren mesele. Çünkü oradan gelen araçları da Çorlu bölgesine aktaracak üstten ve alttan çözümler noktasında şu ana kadar almış olduğumuz verilerle sıkıntılarımız var” dedi. 

 

 

“SIKINTILAR VE ÇÖZÜMLERİN BUGÜNDEN KONUŞULMASI LAZIM”

 

Akay “Birinci sıkıntımız Hikmet Uğraş Caddesi ile Hükümet Caddesi’ni birleştiren hatta demir yollarının artık hemzemin geçit olayı hızlı trende yok. Şu anda Çerkezköy içerisinde bir hemzemin geçit istasyon Mahallesi’nde, bir hemzemin geçit de Atılım Kavşağı’nın orada var. Ancak hızlı trenle bu durum ortadan kalktığı için ya alttan yada üstten bunun çözümlerini bugünden konuşup eğer sıkıntıları varsa bunu kamuoyu nezdinde paylaşarak ilerliyor olmamız lazım. Ancak bugüne kadar Çerkezköy sınırlarına dair elimize gelen bir plan yok. Mevcut imar planının dışında hızlı trenin geçmesi ile ilgili projeler var. Çerkezköy içersinde sorunların aşılamadığını gördüğümüz noktalarda Çerkezköy’ü dört metre duvarla örülerek hızlı trenin geçeceği endişesi içerisindeyiz” dedi. 

 

“TRAFİĞİN BÜTÜN YÜKÜNÜ ATATÜRK VİYADÜĞÜ’NE YÜKLEMİŞ OLACASINIZ”

 

Hükümet Caddesi ile Hikmet Uğraş Caddesi’nin birleştiği noktada demiryollarının ve projeyi yapan firmanın üstten geçme gibi bir niyetinin olduğunu kaydeden Başkan Vahap Akay, “Üstten geçirme kabiliyeti olmadığını bugün paylaşıyorum. Ciddi kamulaştırma maliyetlerinin belediyeler tarafından karşılanması gibi gözüken bir geçiş planı var. Şimdi derdimiz Çerkezköy’ün içerisinden coğrafi olarak geçen ve Çerkezköy’e katma değer kazandıracak bu büyük projenin, Çerkezköy’ün başına bir trafik sorunu oluşturmaması. Tren nerden geçer, ulaşım nereden sağlanır? Bu meselenin bugünden konuşulmasından yanayım. Eğer dört metre bir duvarla BSH kavşağından geçtiğiniz anda Çerkezköy’ü alt ve üst olarak bir duvarla kaplamış olacaksınız. Trafiğin bütün yükünü Atatürk Viyadük’üne yüklemiş olacaksınız” dedi. 

 

“TRAFİK YÜKÜNÜ KALDIRMADA HAFİF KALACAK”

 

Çerkezköy’ün nüfusunun 170 bin olduğunu, Kapaklı ile birlikte bu bölgede 300 binlik bir nüfusun olduğunu söyleyen Başkan Akay “Bugüne kadar ne imar planı hakkında değişiklik talebinde bulunuldu, ne bize bu projeler resmi olarak gönderildi. Çözümlerin bugünden konuşulup çözülmesi gerekiyor” dedi. Önemli gördüğü diğer konuyla ilgili de konuşan Akay “Tren, şuanda mevcut tren istasyonun olduğu bölgeye gelecek. Ancak otopark sorunu çözülmemiş durumda. Hikmet Uğraş Caddesi buranın trafik yükünü kaldırmada zayıf kalacağından ciddi sorunlar meydana gelecektir. Bizim aldığımız bilgiler ışığında otopark sorunu hakkında herhangi bir çalışma yok. Şuanda bir tren geldiği anda bile ciddi bir trafik yoğunluğu oluşuyor. Hızlı tren gibi büyük bir projenin ana istasyonunu mevcut istasyona koyduğumuz anda bizimle paylaşılan kadarıyla bunun çözülemediği, çözülmesine dair herhangi bir çalışma olmadığını söyleyebiliriz. İnşallah yarın temel atma törenimiz var Edirne’de. Bu çalışma Çerkezköy’e gelecek. Böylesine hayati bir meseleyi daha çözemediğimizi ya da çözüme dair bir bilgi ulaşmadığını, olası sıkıntıları bugünden Çerkezköy kamuoyuna paylaşmak adına burada sizlerle bir kere daha paylaşmış olduk.” diye konuştu.

 

 

“ÇERKEZKÖY’Ü BÖLMEYİN, TOPRAK ALTINDA GEÇİN”

 

“Çözüm önerileri noktasında sizin bir öneriniz oldu mu?” sorusuna da cevap veren Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy’ün BSH kavşağına yaklaşırken dört metre duvarla Çerkezköy’ü bıçak gibi ikiye bölmek yerine, tünel açarak biz üst yolu kullanabilir duruma gelmek istiyoruz. Yani Çerkezköy’ü bir duvarla bölmek yerine yerin altından bir yol yapalım. Çerkezköy’ü bölmeyin, toprak altından geçin diyoruz. Geçiştirilmeyi hissettiğim için bu durumu sizinle paylaşıyorum. Çerkezköy’e yeni kambur köprüler kazandırmak yerine balçık ve dalçıkla geçebilmenin yolları var. Teknoloji buna müsaade ediyor. Tren yolu projesinde Çerkezköy’ün ayrı tutulması lazım. Çünkü trenin şehrin içinden geçtiği tek yer Çerkezköy. O yüzden bunu tarla yolunun üstünden geçen bir köprü olarak düşünmemek lazım. Böylesine yoğun bir nüfusun içerinden geçiriyorsunuz. Çözüm önerilerimize kulak verilsin dikkate alınsın. Eğer bizim öngördüğümüz sıkıntılar bugünden konuşulmazsa Çerkezköy’de yarın yeni biçimsiz köprülerle, biçimsiz geçişler olacak. Bugün bile trafik sorununa yeni çözümler getirmenin eksikliğini yaşarken, bunları bir kat daha katlatmak Çerkezköy’e haksızlık olacaktır. O yüzden çözüm önerilerinin bugünden konuşulmasını talep ediyoruz” dedi. 

 

“KAĞIT ÜZERİNDEN BAKMAKLA GELİP BAKMAK ARASINDA CİDDİ FARKLAR VAR”

 

“TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile bu konuda görüşme imkanınız oldu mu sorusuna da cevap veren Başkan Vahap Akay, “Biz bunları paylaştık. ‘Biz geleceğiz bütün sıkıntıları çözeceğiz’ denildi. ‘Bugün artık bir yola çıktık. Bu saatten sonra değişmez’ diye şifai ifadeler var. Benim de tereddüdüm tam da bu. Yani bunlar gelse Çerkezköy’e baksa gözle görerek bakarak ‘bu tren nerden geçecek, ben buraya dört metre duvar koyarsam acaba neler olabilir’ diye bir gözle bakılarak buna karar verilebilse kabul. Ancak o da yok. Kağıt üzerinden bakmakla gelip bakmak arasında ciddi farklar var. Namık Kemal Bulvarı, BSH kavşağın hemen kıyısı orada 7-8 bin kişi çalıyor. Güveniş Caddesi, Hayri Batur Caddesi, 5 yol kavşağı burası. Çerkezköy’ün en önemli sanayi kuruluşlarının olduğu yerde biz buradan 4 metre yukarda bir tren yolu geçireceğiz. Bunun sonrasında ne yapacağız. Bugünden bu konu hakkında konuşularak düşünülecek imkan var. Bu konu çözülmezse Çerkezköy’e çeşitli sıkıntılar doğuracak. Ben bu konuyu sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere bütün milletvekillerimizle paylaşacağım. İnşallah çözüme kavuşur diye ümit ediyorum” dedi. 

 

MUHTARLARIN TALEPLERİNİ DİNLEDİ

 

Konuşmasının ardından mahalle muhtarlarından bölgelerindeki eksik ve aksaklıklar hakkında bilgi alan Akay, mahalle muhtarlarının dile getirdiği konuların takipçisi olacaklarını belirterek, kısa zamanda çözümü için gerekenlerin yapılacağını ifade etti. Toplantıda Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Esengül Güven de yer aldı. 
 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU