19 Eylül, gazilerin şeref günüdür

19 Eylül Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy'de de törenle kutlandı. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği Başkan Vekili Hüseyin Özsoy, 19 EylÃ?

GÜNDEM 19.09.2019 12:07:00 0
19 Eylül, gazilerin şeref günüdür

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” unvanı verilmesinin 98’inci yılı Çerkezköy’de de törenle kutlandı. 

 

ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU

 

Gaziler Günü dolayısıyla dün saat 09:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan’ın çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. 

 

“YUNAN ORDUSUNU HEZİMETE UĞRATTI”

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği Başkan Vekili Hüseyin Özsoy yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların Gaziler Günü’nü kutlamanın derin heyecanı içerisinde olduklarını söyleyen Özsoy “98 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu; Anadolu’da Türk varlığını sona erdirerek kendi amaçları uğrunda topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci Yunan ordusunu Sakarya Meydan Muharebesi’nde hezimete uğratmış, Yunan ordusu çareyi savaş meydanından kaçmakta bulmuştur” dedi. 

 

“BU TOPRAKLARIN BİR DAHA İSTİLA EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

 

Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açtığını kaydeden Özsoy “Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

“GAZİLERİMİZİN ŞEREF GÜNÜDÜR”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 19 Eylül 1921’de bu zaferin anısına Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e Türk Milleti adına ‘mareşallik’ rütbesi ve ‘gazilik’ unvanını tevcih ettiğini belirten Özsoy “19 Eylül; İstiklal Savaşı gazilerimizin, Kore gazilerimizin, Kıbrıs Barış Harekatı gazilerimizin, asker, polis tüm muharip gaziler ve malul gazilerimizin şeref günüdür” dedi. 

 

“GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZE BORÇLUYUZ”

 

Gazilere de seslenen Özsoy “Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla Türk Milletine her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler için yapılan hiçbir şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı, bir bedeli olamaz. Sizler devletin, milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler uğruna neleri göze alabileceğinizi gösterdiniz. Asil milletimizin esareti kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde, sizin bu kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve cesaretiniz var. Türk tarihine altın sayfalar yazdıran, gönderde çekili bir bayrağın üzerinde yaşadığımız bir vatanımız varsa bunu gazi ve şehitlerimize borçluyuz” dedi. 

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ SONSUZA DEK YAŞATMAYA MUKTEDİRDİR”

 

Ülkemizin bugün, dün olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanlarımızın yoğunlaşan tehdidi altında olduğunu kaydeden Özsoy “Bilinmelidir ki halkımızın ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin azim ve kararı, her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi saygı ve minnet ile anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar diliyorum” dedi. 

 

MEHTERAN KONSER VERDİ

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından tören Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Mehteran Takımının konseriyle devam etti. Daha sonra,  Atatürk İlkokulu öğrencisi Oğulcan Karaman da “Bayrak” isimli şiiri okudu. Halk Eğitimi Merkezi Halk oyunları Topluluğunun gösterisinin ardından program sona erdi. 

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Törene Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdinç Uzun, Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram, Nedim Yılancı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Şakir Oda, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Yazı İşleri Müdürü Muhteber Kuralay, AK Parti İlçe Başkan Vekili Ercan Erdoğan, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İYİ Parti İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, okul müdürleri, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün ve muhtarlar, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri, gaziler, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı. 
 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU – Buse SERİN