Garnizon Komutanı Güngör'den iadeyi ziyaret

54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, geçtiğimiz günlerde kendisine hoş geldin ziyaretinde bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a iadeyi ziyarette bulundu. Baş

GÜNDEM 16.09.2019 13:22:00 0
Garnizon Komutanı Güngör

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gürkan, Tarihi Belediye Binası’na ilk defa gelen Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör’e 119 yıldır kesintisiz hizmet veren Tarihi Edirne Belediye Binası’nı gezdirdi. 1898'de Belediye Başkanı Dilaver Bey'in halktan 5 bin lira para toplayarak belediye binası için bir proje çizdirdiği ve binanın 1900 yılında hizmete girdiğini söyleyen Gürkan, Atatürk Odası hakkında da bilgi vererek “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Edirne’ye son kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla 21 Aralık 1930 tarihinde geldi. Buradaki eşyalar Atatürk’ün kullandığı orijinal eşyalar. Ayrıca Atatürk sağlığında bir kez yüz maskının alınmasına izin veriyor. O maskla yapılan orijinal heykel bugün Tekirdağ’da sergilenen heykel. Biz de o heykelden bir mask alarak şu anda Atatürk Odası’nda yer alan Atatürk Heykeli’ni yaptık. Atatürk Odası haftanın 7 günü ziyarete açık. Yurt içi ve yurt dışından birçok kişi gelerek; Atatürk Odası’nı ziyaret ediyor” dedi.

 

 

TARİHİ TABLOLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Belediye Binasında yer alan tarihi tablolar hakkında da bilgiler veren Gürkan, “1902 yılı belediye meclisini gösteren yağlı boya tablomuz şu anda restorasyonda. 1902 yılındaki meclis üyelerinin yer aldığı bu tablo aslında Edirne’nin kültürel yapısını özetliyor. 1902 yılında 12 belediye meclis üyesinin yer almakta ve 12 belediye meclis üyesinden 6’sı Türk ve Müslüman diğer 6’sı ise gayrimüslim. Diğer 6 belediye meclis üyesinden 1’i İtalyan, 1’i Rum, 1’i Bulgar, 1’i Ermeni, 1’i Roman ve 1’i Yahudi. Edirne farklı kültürlerin bir arada yaşama becerisini aslında yıllar öncesinde kazanmış bir kent” diye konuştu.

 

“GELECEĞE TAŞIMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Mustafa Kemal Atatürk Edirne’ye asker kimliğiyle çeşitli defalar da geldiğini dile getiren Gürkan, “En son Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak, 21 Aralık 1930 yılında geliyor. 1 hafta kalmayı planladığı halde 4 gece 5 gün kalıyor. Şuanda canlı yayın yaptığımız bu oda da kalıyor ve çalışmalarını meclis salonunu gerçekleştiriyor, aynı zamanda toplantıları orada yaptığı gibi ziyaretçileri de orada kabul ediyor. Atatürk, Edirne’de çalışmalarını sürdürürken, 23 Aralık 1930’da Menemen’deki Kubilay Olayı meydana geliyor ve Menemen’le ilgili olan tarih kararı burada alıyor. Menemen olayı nedeniyle beşinci günde Edirne’den ayrılıyor. Atatürk’ü kaldığı bu odadaki birçok obje orijinaldir; yatağı, dolabı… Atatürk burada kalacağı için, Edirneliler kendi evlerinden mutfak eşyaları getiriyorlar. Buradaki bütün ürünler Atatürk’ün kullanması için getiriliyor ve hediye ediliyor. Atatürk’te giderken de bu ürünleri Edirne Belediyesi’ne hediye ediyor. O tarihten beri bu eşyaları korumaya ve geleceğe taşımaya çalışıyoruz” dedi.
 

 

Haber / Ozan URTEKİN