Yüksek verim çiftçiyi güldürdü

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya'da özellikle buğdayda bir önceki yıla göre yüzde 20'lik verim artışı yaşandığını söyledi. Türkiye'nin ekmeklik buğda

GÜNDEM 16.09.2019 13:12:00 0
Yüksek verim çiftçiyi güldürdü

Çiftçilerin en önemli geçim kaynağı buğday, ayçiçeği ve çeltikte hasat mevsimi hızla sürüyor. Buğdayda hasadı geride bırakan çiftçiler, bugünlerde ayçiçeğini biçmeye devam ederken, çeltikte ise tarlaya girmeye hazırlanıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Bu yıl özellikle buğdayda bir önceki yıla göre verimde yüzde 20 artış yaşanıyor. Bu yıl üç kat artan kanola ekiminin ise önümüzdeki yıl daha da artacağını düşünüyoruz. Buğday rekoltesindeki artışla çiftçinin yüzü biraz da olsa güldü." şeklinde konuştu.  

 

YÜZDE 30 ARTIŞ VAR 

 

Girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen Arabacı, "Aşağı yukarı geçen yıla nazaran bu yıl maliyetlerimizde yüzde 30 artış var. Buğday fiyatlarında yüzde 29 artış yaşandı, verim de arttığı için buğdayda bu yıl bizi verim kurtardı diyebiliriz. Bu yıl hem verimimiz hem de kalitemiz güzel. Buğdayda iyi bir sezon geçirdik diyebiliriz. Ayçiçeğinde ise aynı verimi alamadık. Ayçiçeği ile ilgili aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bazı kısımlarda dönüm başına 65 kilo ayçiçeği biçen çiftçi var. Bugün 300 kilo biçen de aynı maliyeti yapıyor, 65 kilo biçen de aynı maliyeti yapıyor. Bu girdi maliyetleriyle, şu anda açıklanan fiyat politikasıyla 200 kilonun altında verim aldığımızda o araziden çiftçinin para kazanması zor" ifadelerini kullandı. 

 

VERİM TATMİN EDİCİ 

 

Arabacı, çoğunlukla ayçiçeğinde beklediği verim ve fiyatı bulamayan çiftçinin kanolaya yöneldiğini ifade ederek, "Kanola tarımında geçen yıla nazaran en az yüzde 30 artış sağlandı. Bu yıl kanola verimimiz gayet güzeldi. Bu yıl ayçiçeğinde sıkıntı yaşadığımız için, bazı bölgelerde de verim düşük olduğu için bu yıl 3 kat artan kanola üretiminin önümüzdeki yıl daha da artacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. Edirneli çiftçi Hikmet Erol, "Ayçiçeğinde beklediğimiz fiyatı bulamadık fakat verim tatmin edici. Verim beklediğimiz gibiydi ama fiyatlar beklediğimiz gibi değil. Ama şükürler olsun yine de bu yıl kaliteli bir sezon geçirdik." dedi. 

 

'KALİTE DE ÇOK YÜKSELDİ'

 

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk de, "Trakya bu yıl buğday ve kanolada verim açısından şanslı. Şu anda Trakya'da ayçiçeği harmanı devam ediyor. Buğday ve kanola harmanımızı bitirdik. Bu yıl verim açısından Trakya şanslı." dedi. Geçen yıllara göre en yüksek verimi bu sene aldıklarını kaydeden Öztürk, "Buğdayda verimin yanında kalite de çok yükseldi.” dedi. 
 

 

Haber / Ruşa ELMA