Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanları ile buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın da aralarında bulunduğu 29 büyükşehir belediye başkanını Cumhurbaşkanlığı Külliyesiâ€

GÜNDEM 11.09.2019 16:36:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanları ile buluştu

Büyükşehir belediye başkanlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart 2019 seçimleriyle 30’u büyükşehir, 51’i il, 922’si ilçe, 386’sı belde olmak üzere toplam bin 389 belediye başkanının milletin teveccühüyle göreve başladığını, ayrıca 20 bin 745 belediye meclis üyesi, bin 271 il genel meclis üyesi ile 50 bin 157 muhtarın da sandıkla belirlendiğini belirtti. 

 

 

“TÜM BELEDİYE BAŞKANLARINA AYNI SAMİMİYETLE YAKLAŞIYORUZ”

 

Milletin teveccühüyle görev alan tüm belediye başkanlarına aynı samimiyet ve hüsnüniyetle yaklaştıklarını belirten Erdoğan “Siyasi olarak elbette farklı görüşlere ve duruşlara sahip olabiliriz, ama ülkemizin ve milletimizin âli çıkarları söz konusu olduğunda birlikte hareket edebilme erdemini gösterebileceğimize inanıyorum. Ülkemizin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde burada ortaya koyduğumuz fotoğrafı çok çok önemli görüyorum. Özellikle de terörle, terör örgütleriyle, hukuksuzlukla arasına mesafe koymayı başarmış belediye başkanlarımızla birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte üçünün 30 büyükşehirde yaşadığını belirten Erdoğan, bu şehirlerin belediye başkanlarının büyük bir sorumluluğun altına girdiklerini, belediye başkanlığından gelme bir siyasetçi olarak da görevdeki belediye başkanlarını iyi anladığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı göreviyle bugüne kadar hep iftihar ettiğini ve ömrünün sonuna kadar da bu görevi yürütmüş olmaktan gurur duyacağını ifade eden Erdoğan, belediye başkanlığının ardından başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan bir kişi olarak belediye başkanları ile şehirlerin sıkıntıları, beklentileri, çözüm yolları ve yatırımları konusunda yakın mesai içinde olmak gerektiğine inandığını kaydetti. Büyükşehir belediyelerinin durumunu yakından izlediğini kaydeden Erdoğan “Neredeyse tüm belediyelerimiz mali sıkıntı yaşıyor. Belediyelerin bugün içinde bulunduğu durumun sistemden de uygulamadan da kaynaklanan sebepleri var. Bu ülke 81 vilayetinin tamamıyla hepimizin olduğuna göre, bu sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması da bizlerin ortak sorumluluğudur” dedi. Belediyelerin sorunlarının çözümü doğrultusunda çeşitli hazırlıkların bulunduğunu dile getiren Erdoğan, büyükşehirler başta olmak üzere tüm belediye başkanlarının tespit ve teklifleriyle sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi. 

 

“POLEMİK SİYASETİ DEĞİL, ESER SİYASETİ ÜRETME MAKAMIDIR

 

Belediye başkanlığının “polemik siyaseti değil, eser siyaseti üretme makamı” olduğunu, çalışmadan, çabalamadan, eser vermeden yapılan siyasetin de şehirlere ve insanlara vakit kaybettirdiğini kaydeden Erdoğan “Belediye başkanlarının görevi devr-i sabık peşinde koşmak değil, şehirlerine en güzel, en kalıcı, en verimli hizmetleri getirmek için çalışmaktır. Medyada her gün çeşitli şehirlerimizdeki belediyelerle ilgili sendika değiştirme baskısından işten atmalara, tehditlere kadar pek çok vicdan yaralayıcı habere rastlıyoruz. Unutmayınız, kâğıt üzerinde bir toplam olarak önünüze gelen personel sayısındaki her rakam bir insana ve onun etrafında şekillenen daha geniş bir hayata tekabül ediyor. Belediye başkanlarının kurumlarını yönetme tasarrufu, emekleriyle ekmek paralarını kazanma peşindeki insanların hayatlarını diledikleri gibi alt-üst edebilecekleri anlamına gelmiyor. Kapının önüne konan, canları yanan, yuvaları başlarına yıkılan insanların ahı üzerinde ne siyaset, ne hizmet bina edilebilir.  Şayet varsa birkaç kötü örnek bahane edilerek yüzlerce, binlerce kişinin ekmeğiyle oynanması ne hakka, ne hukuka, ne adalete, ne de insanlığa sığar. İşte sırf bu sebeple keyfi uygulamalara maruz kalmamaları için tüm kamuda sayıları milyonu bulan taşeron şirketler üzerinden çalışan işçileri sözleşmeli statüyle kadroya geçirdik, sebebi buydu. Buna rağmen son aylarda bazı belediyelerimizde yaşanan hadiseleri üzüntüyle takip ediyoruz” dedi. 

 

“AYNI HASSASİYETİ BEKLİYORUM”

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, çalışan, birikimi ve gayretiyle bulunduğu yeri hak eden hiç kimseye dokunmadığını, hiç kimseyi yerinden, ekmeğinden, aşından etmediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne personelle, ne araçlarla, ne de başka bir şeyle uğraştık, tüm vaktimizi ve imkânları doğrudan şehrin sorunlarının, şehrin halkının sıkıntılarının çözümüne teksif ettik. Üstlendiğimiz diğer görevlerde de hamdolsun bu çizgiden sapmadık. Tüm belediye başkanlarımızdan da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Şehirlerinize ve oralarda yaşayanlara hizmet için yapacağınız tüm hayırlı çalışmalarda yanınızda olacağımı tekrar tekrar ifade ediyorum” dedi. Toplantıya mazeret bildiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın dışında 29 büyükşehir belediye başkanı katıldı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU