Tren kazası davası yeniden başladı

Çorlu'da 25 kişinin öldüğü 328 kişinin yaralandığı tren faciasıyla ilgili açılan davanın çıkan olaylar nedeniyle ertelenen ilk duruşması, Çorlu Halk Eğitimi Merkezi'nde hazırlanan 600

GÜNDEM 10.09.2019 17:20:00 0
Tren kazası davası yeniden başladı

Edirne Uzunköprü’den İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Çorlu Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrilmiş, 7'si çocuk, 25 kişinin hayatını kaybettiği faciada 328 kişi de yaralanmıştı. 

 

15’ER YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

 

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.  

 

ARBEDE ÇIKMIŞTI

 

Dava 3 Temmuz günü Çorlu Adalet Sarayı'nda, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen 130 kişilik Konferans Salonu'nda görülmeye başlanırken, ilk duruşmada çıkan arbede ve sonrasında yaşananların ardından mahkeme heyeti davadan çekildiğini açıklayarak dosyayı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetin davadan çekilme kararını reddederken, davanın 10 Eylül’de Çoban Çeşme Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde bulunan Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ndeki 15 Temmuz Salonu’nda görülmesine karar verildi. 

 

ADALET İSTİYORUZ

 

Faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar, dünkü duruşma öncesi davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yaklaşık 1 kilometre mesafede toplandı. Faciada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan ailelere davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne 'Adalet istiyoruz' sloganı atarak geldi. Faciada oğlunu ve eşini kaybeden Mısra Öz, “Bugün katledilmiş olan canlarımız için buradayız. Davanın, olaydan bir yıl sonra başlaması insanlarımıza verilen değerinin göstergesidir. Bu dava sadece 4 sanıkla ilerleyemez. Biz tüm sorumluların yargılanmasını, herkesin adaletin karşısına çıkmasını istiyoruz. Adalet rayların altında kalmasın” dedi. 

 

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

 

Dün yapılan duruşma öncesi polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, bölgeye Tekirdağ il merkezinden de takviye polis ekipleri sevk edildi. Halk Eğitim Merkezi girişine X-Ray cihazı konulurken, avukatlar, mağdurlar, izleyiciler ve basın mensupları için ayrı ayrı giriş noktaları oluşturuldu. İzleyiciler üstleri aranarak salona alındı. 

 

AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERDİ

 

Duruşma öncesi salona iddianamede adı yazılan mağdur ve müştekilerin isimlerini yazdırıp, içeriye girebileceğinin bildirilmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Bu uygulamaya itiraz eden avukatlar, her müşteki ve mağdurun adının iddianamede bulunmadığını belirterek, uygulamanın yapılması halinde duruşmaya katılmayacaklarını söyledi. Duruşmaların herkesi açık olduğunu belirten avukatlar, mahkeme heyetinin durumu gözden geçirmesini talep etti. Bir grup avukat salona girerek, mahkeme heyeti ile görüşmesinin ardından iddianamede adı bulunmayanların da isimlerini yazdırarak, salona girmelerine izin verildi.

 

DURUŞMAYI MİLLETVEKİLLERİ DE İZLEDİ

 

Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygun ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan da izledi. Duruşma, kimlik tespitleri ile başladı.
 

 

Haber / Şaban KARDEŞ