Atatürk Evi Projesi onaylandı

Ergene Belediyesi'nin 'Ergene Atatürk Evi' isimli projesi Trakya Kalkınma Ajansı'nın '2019 Yılı Turizmin Geliştirilmesi Ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı' kapsamında başa

GÜNDEM 5.08.2019 14:15:00 0
Atatürk Evi Projesi onaylandı

Konuyla ilgili açıklama yapan Ergene Belediyesi yetkilileri “Bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Atamızın izlerinin olduğu Selanik’teki evinin bire bir ölçülerle aynısını Ergene’ye yapmak üzere projelendirilen bu büyük proje, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı. Tasarım çalışmaları başlatılan Atatürk Evi Projesi, Atamıza olan sevgimizi, bağlılığımızı ve vefamızı simgeleyecek. Geçmişimiz ile geleceğimiz arasında bir köprü oluşturacak, yurtseverlik bilincimizin kuşaklardan kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynayacaktır. Ergene Atatürk Evi'ni ziyarete gelenler aynı zamanda Ergene Kent Müzesi, kütüphane, Osmanlı dönemi meslek sokağı, kent park, miniaergene, göç anıtı gibi kültürel sanatsal ve sosyal alanları da ziyaret edebilecekler” dedi.

ASLINA UYGUN YAPILACAK

Ergene Atatürk Evi projesinin orijinal Selanik'teki evin planına sadık kalmak kaydı ile yapılacağını kaydeden yetkililer “Mekânsal canlandırmalarda tamamen Atatürk'ün hayatının kronolojik olarak anlatılması hedeflenmektedir. Ergene Atatürk Evi Projesi ile Atatürk'ün Selanik'te yer alan doğduğu ve 7 yaşına kadar da Annesi Zübeyde Hanım ve Babası Ali Rıza Efendi ile yaşadığı evin mimari açıdan replikası yapılacak. Mimari plan ve ölçülerine sadık kalmakla birlikte yaşayan müze anlayışımıza uygun olarak evin kullanım alanlarında istenilen temada anlatım sağlanacak. Atatürk Evi zemin kat,1. Kat ve 2. Kat olmak üzere üç kattan ibaret olup toplamda 318,24 metrekaredir. Her katın orta bölümünde sofa yer alır. Sofanın sağ ve sol taraflarında da aynı aksta oda (yaşam alanı) bulunmakta olup toplamda 3 adet sofa, 6 adet oda, mutfak ve banyo-wc mahali bulunmaktadır. Bu bağlamda; Zemin katta bizi karşılayan sofada Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocukluk dönemindeki bir paylaşımına ait mekansal canlandırma yapılacak. Sofanın solundaki oda Atatürk ve Çocuk konseptine uygun olarak tasarlanacak olup, burada çocuklar için atölye çalışmaları yapılacak. Sofanın sağındaki oda barkovizyon odası olup Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar olan hayatının Türkçe ve İngilizce olarak sesli ve görsel anlatımı hedeflenmektedir. Birinci katta yer alan iki oda ve sofada Atatürk'ün eğitim ve gençlik yılları, askeri hayatı ve sivil hayatı anlatılacak. Sofa mahalinde Atatürk'ün genç bir subay askeri idadi mektebindeki yıllarına ait mekansal canlandırma ziyaretçileri karşılayacak. Sofanın solundaki odada askeri hayatının anlatılacağı mekan çalışma odası olarak tasarlanacak olup, bu mekanda Atatürk ve silah arkadaşları Fahrettin Altay, İsmet İnönü, Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak ayakta bir toplantı masasının etrafında harita üzerinde çalışmalarda bulundukları bir anın canlandırması yapılacak. Sofanın sağındaki odada ise Atatürk'ün ''Devlet Adamı'' özelliğine vurgu yapılarak sivil hayatı anlatılacak. İkinci katta yer alan iki oda ve sofada Atatürk'ün ev hayatı anlatılacak. Sofa kısmında Atatürk'ün yaklaşık 7 yaşlarında ve mahalle mektebine giden, annesinin yanında rahle önünde ders çalışır şekilde ''Çocuk Atatürk'' ve Zübeyde Hanım'ın oturur vaziyette olduğu bir mekansal canlandırma ile günlük yaşantılarından bir kesit sunulacak. Sofanın sağındaki oda oturma odası olarak tasarlanacak olup Ali Rıza Efendi ile mekansal canlandırma düşünülmektedir. Sofanın solundaki oda yatak odası olarak tasarlanacak olup dönemin özelliklerinin yatak, yorgan, dantel işine yansıması gelen ziyaretçilere aktarılacak” dedi.

“YAPIM ÇALIŞMALARINA BU YIL BAŞLANACAK”

22 proje arasında yer alan Ergene Belediyesi Atatürk Evi Projesi’nin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 1’inci seçildiğini söyleyen yetkililer “Büyük bir onur ve gurur kaynağı olan Atatürk Evi Projesi kapsamında bu yıl içinde Ergene Belediyesi tarafından yapım çalışmalarına başlanılacak” dedi. Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel de “Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin birebir aynısını Ergenemize yapacağımızdan dolayı son derece mutlu ve gururluyum. Böyle büyük bir projeyi Ergenemize kazandırmak adına ilk adımımızı başarıyla attık. Bundan sonra Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte atacağımız imzalar ile Atatürk Evi ve Kent Müzesi projesi için Marmaracık Mahallemizde belirlenen alana ilk kazmayı vurup çalışmalarımıza başlayacağız” dedi.

Haber / Yakup KARATEPE