CHP'li başkanlara 7 ilke kuralı uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının uyması gereken 7 ilke belirlediklerini dile getirerek, "Birincisi herkesi kucaklayacağız. İkincisi hizmeti belli kişiler iç

GÜNDEM 26.07.2019 18:40:00 0
CHP

CHP'li belediye başkanları, parti bünyesinde oluşturulan ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un başkanlık yaptığı Yerel Yönetimler Birimi'nin düzenlediği 'Belediye Başkanları Çalıştayı' kapsamında Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir otelde bir araya geldi.

 

TEKİRDAĞ’DAKİ BAŞKANLAR DA KATILDI

 

Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş ve Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe de katıldı.

 

 

EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ GÜVEN

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının büyük bir bölümünü ekonomiye ayırdı. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin güven olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, herkesin güven içinde yaşamak istediğini belirterek “Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi siyasal iktidara duyulan güvensizliktir. Bu güvensizlik sadece yurt içinde değil yurtdışında da duyulan bir güvensizliktir. Güvensizlik üzerine sağlıklı politikalar üretemez, geleceği inşa edemezsiniz. Bir kişinin sözleri mahkemede kabul görür, bir kişinin sözleri yasama organında kabul görürse, bir kişinin yaptığı hata toplumsal güvensizlik yaratır. Hepimiz güvensiz bir toplumda yaşadığımızın farkındayız. Güven unsuru zedelenmişse başka sorunlarımız vardır demektir” dedi.

 

MİLLİ GELİR 747 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ

 

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin önceden eksiği ve fazlasıyla demokratik bir rejimi varken, meşru olmayan koşullarda bir referandum yapıldığını ve sonra ise tek adam rejiminin geldiğini kaydederek “Gerekçesi ise her şeyi çok hızlı yapmaktı. Parlamentonun gücü daha fazla olacaktı. Tek adam rejimine geçtikten sonra büyüme hızımız son bir yılda binde 3 oldu. Dünyada binde 3 başka büyüyen bir devlet var mı bilmiyorum? Oysa biz yüzdelerde büyüyorduk. Hani her şey çok hızlı olacaktı? Türkiye hani hızlı büyüyecekti? Milli gelirimizde artış olacaktı. Türkiye hızla büyüyecekti. Son bir yılda milli gelirimizde düşüş 135 milyar dolar. 882 milyardı bir yıl önce, şimdi 747 milyar dolar oldu” dedi.

 

 

GRAMLA ET ALMAYA BAŞLANDI

 

Kılıçdaroğlu “Özelikle AK Parti'ye oy veren kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Tek adam maliyetini mutfağında hissetmeye başlamışsın, bunu oturup düşünmen lazım. Kişi başına gelir de düştü. Mutfaklarda yangın var. Bir kişiye ve aileye en büyük acı, yaşam standartlarındaki düşüştür. Gramla et almaya başlandı” dedi.

 

TÜRK LİRASI DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ

 

Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybettiğini de belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Türk Lirası değer kaybetmeye başladığında bir propaganda başlamıştı. Dolarlar yakıldı, propagandayı yapanlar AK Parti'ye oy veren militanlardı. Keşke sonuç elde edebilselerdi. Ama bugün herkes nakit tasarrufunu dolar bazında yapıyor. Bankalardaki mevduatın yüzde 51'den fazlası dolar mevduatı. Bunu tetikleyen tek adam rejimidir. Tek adam rejiminden sonra Türkiye'nin imajı bozuldu. Türkiye'nin itibarı zedelendi” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ’NDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN MÜ?”

 

Türkiye’nin hukukun üstünlüğü sıralamasında 109'uncu sıraya gerilediğini kaydeden Kılıçdaroğlu “134 gazeteci hapishanelerde. Türkiye'de basın özgürlüğünden söz etmek mümkün mü? Yargıtay Başkanı, yargıya güvenin yüzde 30'lara düştüğünü söyledi. Yargının başındaki bir insan bunu söylüyorsa o ülkede hukukun üstünlüğünden söz edemezsiniz” dedi. Türkiye'nin üretimden koparıldığını, Türkiye'nin birçok şeyi ithal ettiğini belirten Kılıçdaroğlu işsizlik sayısının da 8.5 milyona dayandığını belirterek “Cumhuriyet tarihinde bir rekor” dedi.

 

 

“YEREL SEÇİMLERDE BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİK”

 

Yerel seçimlerde büyük başarı elde ettiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Sorunu sağlıklı teşhis etmeden sağlıklı çözümler üretemezsiniz. İktidar olmadığımıza göre, yerelde de önemli yerlerde iktidar olduğumuza göre, Türkiye ekonomisinin yüzde 50'sini yerelde yönettiğimize göre ortak hareket etmemiz lazım. Bütün belediyelerimiz ortak hedefler çerçevesinde projelerini üretecek. 7 temel ilke belirledik. Bu ilkeleri belediyelere asın. İlkeler belde halkı ile başkan arasındaki güveni sağlayacaktır. Oy vermeyenler bile size helal olsun diyecektir” dedi.

 

BELEDİYE BAŞKANLARININ UYMASI GEREKEN 7 İLKE

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının uyması gereken 7 ilkeyi de açıklayarak “Birincisi herkesi kucaklayacağız. Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, bu bizim görevimizdir. İkincisi hizmeti belli kişiler için değil, halk için yapacağız. Üçüncüsü fakir ailelere pozitif ayrımcılık yapın. Dördüncüsü yoksullara yardım yaparken insanoğlunun onurunu koruyun. Beşincisi harcamalarınızı, yatırımlarınızı planlayarak yapınız. Kul hakkı temel ilkelerimizden biridir. İsraf yapmayacaksınız. Altıncısı yönetici atamalarında liyakat esasına mutlaka uyun. Sizin atadığınız kişiler siyaset yapmayacak. Sadece belediye başkanları siyaset yapacak. Eğer yöneticileriniz 'siyaset yapacağım' diyorsa onları kapının önüne bırakabilirsiniz. Genel başkanın akrabası olsa bile dinlemeyeceksiniz. Yedincisi belediyeyi adaletle yöneteceksiniz. Mısır'daki sağır sultan bile adaletinizi duyacak. Kimsenin aşı ve işiyle uğraşmayacaksınız. Sizden belli dönemlerde raporlar alacağız. Bunu de Türkiye ile paylaşacağız” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU