"Belediyeyi ve vatandaşları zora sokacak her şeyin karşısındayım"

Basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Halkalı İkitelli bölgesindeki bir sanayinin buraya gelmesiyle ilgili bir hazırlık başladığını belirterek "Ã??

GÜNDEM 24.07.2019 19:56:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Dün saat 10:00’da Pera Villa Pastaneleri’nde düzenlenen kahvaltıya Vahap Akay ve basın mensuplarının yanı sıra Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı da katıldı. Kahvaltıda konuşan Başkan Vahap Akay “Bugün 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının yıldönümü. Tüm basın mensubu arkadaşlarımızın gününü bir kez daha kutluyorum. Türkiye'de 24 Temmuz'un böylesine önemli bir durumu var. Ancak Türkiye'de basından sansürün kaldırışını kutladığımız bugünlerde gönül isterdi ki Türkiye'deki basının daha özgür bir şekilde görevlerini yapıyor olsun. Daha da özgürleştirebilmek için neler yapılması gerektiğini düşündüğümüz günleri yaşıyor olsaydık. Ancak özellikle yerel basın açısından, yerel basının Türkiye'deki durumunun ve konumunun daha da güçlendirilmesi adına yapılması gerekenleri konuşuyor olmamız gerekirken öyle duyuyoruz öyle anlıyoruz ki bazı hazırlıklar, yerel basındaki sıkıntıları daha da güçleştirecek. Ümit ediyoruz ki Türkiye'de basın özgürlüğünün daha da artacağı, yerel basının öneminin daha da artacağı, yerel basının daha da güçlenebilir duruma geldiği günleri konuşuyor olmanın özlemiyle ben bir kez daha bugününüzü kutluyorum” dedi.

 

“SIKINTILARIMIZI PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Hızlı tren projesiyle ilgili de konuşan Akay “Edirne-İstanbul hızlı tren projesi başlama aşamasında. Edirne'den İstanbul'a yapılacak hızlı tren projesinin en önemli noktalarından birisi Çerkezköy olacak. Yani şehir merkezlerinin uğrak noktalarından biri bu noktada Çerkezköy olacak. Tabi ki bunun Çerkezköy'e olumlu anlamda vereceği katkılar var, bunu destekliyoruz. Ancak Çerkezköy’ü zora sokacak, trafik sorunlarını sıkıntıya sokacak, vatandaşı doğru yönetildiğini göremediğimiz kamulaştırmalar ile ilgili zora sokacak durumları, gözlemlerimizi paylaşmak istiyorum. Öncelikle ulaşımla ilgili sıkıntısı nedir, şuanda Ambardere bölgesinden hızlı tren yeni hattı 29 Ekim Spor komplekslerinin bir kısmını alarak hatta geliyor. Şuanda bize gelen kısmıyla Hükümet Caddesi’nin Gabralı Un Fabrikası’nın olduğu hizadan bir kısmı kapatılmış durumda. Bir alternatif geçiş yolu, geçiş çözümü ortaya konmadan, projenin içerisine konmadan Hükümet Caddesi Altı Yol Kavşağı’na girdiğinizde bir kör yola dönüşür durumda. Sıkıntılarımızı tabi ki demir yolları ile paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Bu defa Çerkezköy’ün çıkış noktasında BSH kavşağında Namık Kemal Bulvarı’nın yanından giden hatta Çerkezköy’ün orada bir imar planı var. O imar planının dışında yine o altı yolun  yani Güveniş Caddesi, Hayri Batur Caddesi, Namık Kemal Bulvarı’nın kesiştiği noktadan 4 metre duvarla geçecek bir yine  hızlı tren projesi var. Bunun üstgeçit ve altgeçit bağlantıları da dahil bizi tatmin edecek bir durumun olmadığını bugünden konuşuyoruz. Bunu yazılarımızda paylaşmış durumdayız. İnşallah Çerkezköy'e katma değer sağlayacak bu projenin, Çerkezköy’ün giriş ve çıkışlarında, yeni geçiş çözümlerinin yeniden revize edilerek bize gelmesini ve bu geçiş yollarının Çerkezköy'ün trafik çözümlerinin önünü açacak şekilde programlanmasını bugünden talep ediyoruz” dedi.

 

“BELEDİYEYİ VE VATANDAŞLARI ZORA SOKACAK HER ŞEYİN KARŞISINDAYIM”

 

Kızılpınar Veliköy hizasında başlayan TOKİ tarafından yapılmak istenen bir kamulaştırma durumunun da olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Vahap Akay “Yani Halkalı İkitelli bölgesindeki bir sanayinin o bölgeye gelmesi ile ilgili bir hazırlık başladı. Ve alan Veliköy'ün Beylikçayırı bölgesine doğru büyüyerek yaklaşık 1 milyon 450 bin metrekarelik alanda bir kamulaştırma durumu başlamıştır. Şimdi kamulaştırmanın TOKİ tarafından yapılması öngörülüyor ve İkitelli civarında kurulan şirketler, dernekler vasıtasıyla, 18 uygulama hazırlığında olan bölgelerin ucuza kamulaştırılarak şirket vasıtasıyla İstanbul'daki birileri tarafından yapım alınmak ve buraya bir yapım hazırlığı içerisinde olduğunu görüyoruz. Burada Çerkezköy’ün toprakları üzerinden bu şekilde haksız ilerlemenin doğru olmadığını ve bu haksız ilerlemenin karşısında olacağımızı belirtmek isterim. Yani burada yıllardan beri yatırım yapmış insanlar var, buranın insanları. İstanbul'daki bir şirket vasıtasıyla buradaki insanların yerlerinin ucuza alınarak başka türlü bir hale dönüştürülmesinin gidişi bu değil. Burada bir kamu yararı olacaksa, ki başlangıç kamu yararı gibi gözükmemekte, ama eğer kamu yararı olacaksa vatandaşları zora sokmayacak, sıkıntıya sokmayacak doğru bir yaklaşım ve yolla ilerlemesini talep ediyoruz. Kamulaştırma alanında Çerkezköy Belediyesi’ne de dere ve demiryolu arasında planlara uygulama yapılmayacak şekilde vatandaş mülkiyetli alanları bırakılarak kamulaştırma yapılma hedefi var. Büyük bir alan var. Alanın dere ve demiryolu arasında kalan kısmı da planın içerisinde. Ancak o zor kısımlar kesilerek yaklaşık 200 dönüm alan Çerkezköy Belediyesi’ne kamulaştırma yükü olarak bırakılacak. Ve uygulaması yapılması güzel alan da bir şirket vasıtasıyla TOKİ tarafından kamulaştırılacak. İki türlü de olayın sıkıntılı Hem Çerkezköy Belediyesi’ne hem Çerkezköy'de yaşayan vatandaşlara mağduriyet yaratacak bir başlangıçla bu mesele başlamıştır. Biz hukuki olarak da vatandaşlarımızla aynı noktada buluşarak hem Çerkezköy Belediyesi’nin hem Çerkezköy halkının mağduriyet yaşamaması adına bunun karşısında duracağımızı belirtiyorum. Sözlerim çok net Çerkezköy Belediyesini ve vatandaşları zora sokacak her şeyin karşısındayım” dedi.

 

 

“646 BİN LİRALIK KISMI ÖDENDİ”

 

Çerkezköy Belediyesi’ndeki imar vurgunuyla ilgili de konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “Sahte makbuzlarla yapılmış 1 milyon 51 bin 981 liralık ruhsat, iskan, imar durumu gibi işlem var. Biz bu yapılmış işlemlerle ilgili tebligatlarımızı yaptık. ‘Paralarınızı yatırın, yoksa bun noktada işlemler başlayacak’ çağrısından sonra, daha önce belediyeye ödendiği söyleyen fakat başka ellere ödenen 1 milyon 51 bin 981 liranın 646 bin liralık kısmı Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına girdi. Yüzde 62’lik bir ödeme söz konusu. Geriye kalan yaklaşık 400 bin liralık bekleyen ödeme var. Bizim Çerkezköy Belediyesi’nde ruhsat alırken de, iskan alırken de işlem başlangıcındaki muhatabımız ilk sahibi, müteahhit değil. Bizim muhatabımız birincil şahıslar. Biz de bu çağrıları birinci şahıslara yaptık. Ödenmesi gereken paralarla ilgili tebligatlarımızın sürelerini bekliyoruz. Ruhsat alıp da daha inşaata başlamayanlar var. Bunlar ödeme yapmazsa ruhsatını iptal edeceğiz, bu da düşecek. Dolayısıyla geriye yaklaşık 230 bin liralık bir iskanlar, imar durumları kalacak. 10 gün içerisinde biz artık şu kadar bedeli aldık, bu kadar ruhsatı iptal ettik, bu kadarını resen tahakkuk ederek icra ya da ödeme emri yoluyla talep ettik noktasına gelmiş olacağız. Melese bu noktada bir yola girmiş durumda. Çerkezköy Belediyesi’nin yaşananlardan mağduriyeti, vatandaşın da bu noktadaki eksik yaklaşımından bir mağduriyeti var. Kötü niyete maruz kalan vatandaşlar da var, kötü niyetli olanlar da var. İşin iki penceresi de var” dedi.

 

“SAVCILIK BOYUTU DEVAM EDİYOR”

 

İşin savcılık boyutunun devam ettiğini söyleyen Akay “Biz de bize gelen her türlü bilgiyi paylaşıyoruz. Ancak savcılık kısmı dışındaki kısım bizim şuanda anlattığımız. Savcılığın tabi ki araştırması devam ediyor. Bu işlere yeltenenler kim, Çerkezköy Belediyesi’nin içerisinde bu işle irtibatta olanlar kim noktasında savcılığın da araştırmaları devam ediyor. Bu noktada Çerkezköy Belediyesi  1 memurun işe gelmediğinden dolayı memuriyetine son verdi. 2 memuru açığa aldı. 1 daimi işçiye işlem yaptı. 2 tane Personel A.Ş. çalışanının da iş addini feshetti. Bu olayla ilgili idari soruşturmasını da devam ettiriyor. Müfettiş talebiyle ilgili önce valilik makamına, ardından bakanlığa yazımızı yazdık. Müfettiş bekliyoruz” dedi.

 

“AYNI HASSASİYETİ TAŞIYORUZ”

 

Otogarın içler acısı durumunun dile getirilmesi üzerine konuyla ilgili de konuşan Başkan Akay “2014 yılında göreve geldiğimizde Ali Başkan döneminde otogar yapılmıştı. Çerkezköy Belediyesi tarafından 2014’ün Mayıs-Haziran aylarında yeni otogara geçiş sağlandı. 2014 sonu, 2015 başında otogar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Ulaşımla ilgili, ulaştırmayla ilgili sorumluluk sahibi kurum Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi. Otogarın da sorumluluk sahibi kurum Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve aynı şekilde büyükşehir zabıtası. O alanla ilgili Çerkezköy Belediyesi’nin idari bir sorumluluğu yok. Tabi ki aynı hassasiyeti taşıyoruz. Bugüne kadar sıkıntıları, vatandaşlardan gelen uyarıları teker teker Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile paylaştık. Uyarılarımızı yaptık. Bir kez daha uyarımızı yapalım. Çerkezköy’ün lehine olan tüm eleştirileri geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de yapacağım. Otogarın şuanki durumu, işletme konumu, yaşadığı sıkıntılar tabi ki Çerkezköy halkına yakışır hizmeti verir durumda değil. Bunu görüyorum. İnşallah bu düzenlemeler yakın vadede büyükşehir belediyesi tarafından sağlanacaktır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU