Akademi Rumeli'nin 5'incisi düzenleniyor

Edirne Valiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği iş birliğiyle yürütülen Akademi Rumeli'nin bu yıl 5'incisi düz

GÜNDEM 23.07.2019 14:05:00 0
Akademi Rumeli

Edirne Valiliği, YTB ve Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği işbirliği ile yürütülen Akademi Rumeli'nin 5'incisi, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Ukrayna, Gagauz Yeri, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya ile Türkiye'den gelen 168 üstün yetenekli öğrencinin katıldığı törenle başladı. Ülkelerinin yöresel kıyafetlerini giyen öğrenciler, ilk olarak Edirne Valisi Ekrem Canalp'i ziyaret etti. Ardından öğrenciler Vali Canalp ve eşi Ayten Canalp ile birlikte Halk Eğitimi Merkezi'ne yürüdü. alk Eğitimi Merkezxi’nHa Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Vali Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, YTB Başkanı Abdullah Eren ve çok sayıda davetli katıldı.

KUMDAN RESİM SANATI GÖSTERİSİ BEĞENİ TOPLADI

Kosovalı sanatçı Cennet Popus programda yaptığı kumdan resim sanatı gösterisiyle beğeni topladı. Proje kapsamında 168 gencin, alanında uzman yazar, yönetmen ve sanatçıyla bir araya gelerek edebiyattan görsel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kültürden medyaya, gastronomiden müziğe çeşitli atölyelerde çalışmalar yapacağı belirtildi.

“GÖNÜL PROJESİDİR”

Akademi Rumeli'nin Balkanlarla Türkiye arasında bir kardeşlik köprüsü olduğunu ifade eden Vali Canalp “Akademi Rumeli gönül projesidir. Sözcüklere bakın, kalp ve ruh derseniz yabancı dillerdeki karşılığını bulursunuz ama gönül derseniz bunun yabancı dillerde karşılığını bulamazsınız. Çünkü gönül dediğiniz şey bizim medeniyetimizin bir kelimesidir ve bu gönül projesindeki başarı buradan ortaya çıkmaktadır, anahtar kelimemiz budur. Bu etkinlik, işine gönül verenlerin projesidir. Bu insanlar işlerini aşkla yaptıkları için bu proje başarıya ulaşmaktadır ve gönülden gönüle köprüler kurmaktadır” dedi.

“GÖNÜL COĞRAFYASI”

Açılışta konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren de, dünyanın dört bir yanında soydaş ve akraba topluluklarının olduğunu belirterek “Bizim her zaman  'gönül coğrafyası' diye kullandığımız bir tabir var. Hiçbir terminolojide karşılığına rastlayamayacağınız ama Türkiye'nin dış politikasını kavramsallaştırırken kullandığı bir tabir bu. Türkiye yakın zamana kadar Balkanlardan sürekli göç aldı. Balkanlar acının, elemin yaşandığı bir coğrafya ama aynı zamanda da vakurla, gururla geleceğe bakılan bir coğrafya. Sizler ve bizler el ele verip, Türkiye'nin ve Balkanların geleceğini birlikte kuracağız” dedi. 12 Balkan ülkesinden öğrenci liderlerinin selamlama konuşmaları ve şarkılarının ardından program sona erdi.

KAPANIŞ 26 TEMMUZ’DA YAPILACAK

Çeşitli konferanslar ve söyleşilerin olacağı program kapsamında Türkiye, Yunanistan, Romanya Kırım, Gagavuz Yeri, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbistan ve Ukrayna kültür geceleri düzenlenecek. Ayrıca Akademi Rumeli-5 kapsamında bu yıl ilk kez 'Rumeli Kariyer Akademisi' de düzenlenecek. Kariyer Akademisi'ne 5 Balkan ülkesinden 50 gencin katılması hedefleniyor. Programın kapanışının ise 26 Temmuz Cuma günü Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapılacağı belirtildi.

Haber / Buse SERİN