İşletmeler İçin Avrupa Diyaloğunu Geliştirme Projesi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yunanistan'ın Drama Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürüttüğü "İşletmeler İçin Avrupa Diyaloğunu Geliştirme Projesi"nin aç?

GÜNDEM 16.07.2019 19:35:00 0
İşletmeler İçin Avrupa Diyaloğunu Geliştirme Projesi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında "İşletmeler İçin Avrupa Diyaloğunu Geliştirme Projesi”nin açılış toplantısı dün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.

 

“BU GURUR HEPİMİZİN”

 

Saat 14:00’da düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva yaptı. Bugün kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kozuva, “Bugün hem KOBİ’lerimizin ticaret hacmini genişletmek adına büyük bir adım atıyoruz hem de komşumuz Yunanistan'ın Drama Ticaret ve Sanayi Odası’nı ülkemizde ağırlıyoruz, bu gurur hepimizin” dedi.

 

“TİCARET VE YATIRIMA BÜYÜK DESTEK VERİYOR”

 

Bu proje ile hedeflerinin Çerkezköy TSO ile Drama TSO arasında karşılıklı bilgi ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmak, iki oda KOBİ’leri arasında ticari ilişkiler oluşturmak, Çerkezköy TSO ile Drama TSO arasında diyaloğu güçlendirmek, odaların Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde aktif olmasını teşvik etmek olduğunu ifade eden Başkan Kozuva, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gümrük birliği kapsamında ülkemizin AB ülkeleri ile çok geniş bir ticaret ağına sahip olduğunu, buna ek olarak ticari işlemlere ilişkin tüm gümrük vergileri ve ücretlerin kaldırılmasını öngören Gümrük Birliği’nin, AB ile Türkiye arasında ticaret ve yatırıma büyük destek verdiğini ve Türkiye'nin AB sürecine uyumunu kolaylaştırdığını söyledi.

 

 

“BİRBİRİMİZİ EN İYİ BİZ ANLARIZ”

 

Yunanistan ile 2018 yılında toplam ticaret hacminin 4.18 milyar dolara ulaştığını kaydeden Kozuva, “Tarihsel geçmişimiz, ortak kültür mirasına sahip olmamız iki ülke insanını birbirine dost kılıyor. Türkiye ile Yunanistan aynı denizin çocuklarıdır, biz aynı sofraya oturup aynı şarkıyı söyleriz. Farklı dili konuşsak da birbirimizi en iyi biz anlarız” dedi.

 

“ÇOK İYİ EKONOMİK VE TİCARİ FIRSATLAR DOĞURUYOR”

 

Başkan Kozuva’nın konuşmasının ardından Drama TSO Proje Koordinatörü Io Chatzivarytin de, toplantıya katılamayan Drama TSO Başkanı Georgiadis Stefanos’un mektubunu okudu. Mektubunda, ortaklaşa uygulanan Avrupa Birliği programının ikili ilişkilerin sağlanmasının yanı sıra Drama Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı bulunan üyelere ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde olanak ve yararlar sağlayacağını belirten Georgiadis Stefanos, bu çerçevede öngörülen eylemlerin her iki taraf için de çok iyi ekonomik ve ticari fırsatlar doğurduğunu söyledi.

 

“EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİN GELİŞMESİNDE EN ÖNEMLİ UNSURDUR”

 

Çerkezköy TSO heyetini ve Çerkezköy’deki iş insanlarını Drama şehrinde misafir etmekten şeref duyacaklarını kaydeden Stefanos, bu konuda her iki sanayi odasının uzmanlarının da iyi ve sağlıklı bir sonuç elde etmek üzere çalışmalarına güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi. Aktif bir şekilde çalıştıkları Güneydoğu Avrupa Bölgesi’nin çok önemli bir bölge olduğunu kaydeden Stefanos “Özellikle Avrupa vatandaşlarının arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesinde en önemli unsurdur” dedi.

 

 

“GÜÇLÜ BİR İSTİKRAR ÜLKESİ OLARAK AVRUPA HARİTASINDA YER ALIYOR”

 

Yunanistan’ın bugün son 10 yılın ekonomik krizinden tamamen çıkmış, güçlü bir istikrar ülkesi olarak Avrupa haritasında yer aldığını dile getiren Stefanos, büyüme oranı ve ekonomik göstergelerin her gün daha da geliştiğini, aynı zamanda ihracatın ekonominin güçlü bir aracı olmaya devam ettiğini belirtti. Yaşadıkları ekonomik krizde turizm ve ihracat sektörleri özellikle büyük gelişme gösterdiğini söyleyen Stefanos, “Drama bölgesinde bulunan büyük şirketler mermer sektörü dışında faaliyetlerini yüksek teknoloji şarap üretimi, sera endüstriyel tarım, süt ürünleri, odunculuk, ticaret ve diğer hizmet alanlarında devam ettirmektedir” dedi.

 

UYGULAMA SÜRESİ 12 AY

 

Drama TSO Başkanı Georgiadis Stefanos’un mektubunun okunmasının ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Uluslararası İlişkiler Uzmanı İlknur İnal da proje ve teknik detaylar hakkında bilgiler verdi. Proje ana başvuranının Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, proje ortağının da Drama Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu söyleyen İnal “Proje iştirakçisi Türkiye Avrupa Vakfı. Hibe oranı yüzde 89.99. Proje bütçesi 165 bin 825,20 Euro. Proje uygulama süresi 12 ay” bilgisini verdi.Toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve yönetim kurulu üyeleri, Drama Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Valiseios Politarchis, Drama TSO Proje Koordinatörü Io Chatzivaryti ve yönetim kurulu üyeleri, Drama TSO heyeti ve davetliler katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU