Tarihi camiye büyük saygısızlık

Edirne'de yer alan tarihi Selimiye Camisi'nin bahçe duvarlarına, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yazılan yazılar görüntü kirliliğine neden oldu.

GÜNDEM 11.07.2019 15:51:00 0
Tarihi camiye büyük saygısızlık

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nin bahçe duvarlarına sprey boyalarla yazılan yazıların tarihe saldırı olduğunu belirten İl Turizm Kültür Sanat Derneği Başkanı Adnan Akıncıoğu, Selimiye Camisi’nin, sadece Edirne'nin değil ülkenin hatta dünyanın göz bebeği olduğunu, yılda 1 milyon yerli- yabancı ziyaretçi çeken tarihi yapının bahçe duvarlarının sprey boyayla saldırıya uğramasının kent turizmine de zarar verdiğini söyledi.

BELİRLENİP CEZALANDIRILILMASINI İSTEDİLER

Mimar Sinan'ın 'Ustalık’ eseri olan ve 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen Selimiye Camisi'nin bahçe duvarlarına yazılan yazılar bölge sakinleri ve esnaf ile sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Kent sakinleri, tarihe saygısızlık yapan kişi ya da kişilerin belirlenip, cezalandırılmasını istedi.

“KENT TURİZMİNE DE ZARAR VERİYOR”

Tarihi caminin bahçe duvarlarına sprey boyalarla yazı yazılmasının tarihe saldırı olduğunu belirten Edirne Turizm Kültür Sanat Derneği Başkanı Adnan Akıncıoğu “UNESCO listesinde bulunan Selimiye Camisi, sadece Edirne'nin değil ülkenin hatta dünyanın göz bebeğidir. Yılda 1 milyon yerli- yabancı ziyaretçi çeken tarihi yapının bahçe duvarlarının kendini bilmez kişi ve kişiler tarafından sprey boya ile saldırıya uğraması, kent turizmine zarar vermektedir. Yazılan yazılar, tarihe yapılan saldırıdır. Selimiye Camisi kubbesi, minareleri ve genel yapısıyla eşi benzeri olmayan mimari yapıdır. Osmanlı'nın en belirgin izlerini taşıyan bu yapıya bunu yapan kişi ya da kişilerin bir an önce bulunması ve cezalandırılması gerekir” dedi.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Tarihi yapılara saygısızlığa karşı önlem alınması gerektiğini belirten Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da “UNESCO listesine girmiş, dünyanın göz bebeği, Türkiye'nin de gururu Selimiye Camisi'nin etrafında bu yazılar ve görüntü kirliliği olmaması gerekiyor. Yazanlara diyoruz ki 'Gelin, eğer siz bir şeyler yazacaksanız, içinizi dökecekseniz; defteriniz, kaleminiz bizden. Dilediğinizi yazın'. Gelen misafirler, öncelikle bu yazı kirliliğini görüyorlar ve turistlerin tepkisini çekiyor. Sadece Selimiye değil tarihi eserlerimizin etrafına bu tür yazılar yazmayalım. Burası dilek duvarı gibi olmuş. Kötü görüntü ortaya çıkıyor” dedi.

Haber / Menşure KARDEŞ