Dünyadaki güç dengelerini değiştirecek bir proje

Çerkezköy'den de geçecek olan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Hızlı Tren Projesi ile ilgili Kırklareli Valisi Osman Bilgin başkanlığında toplantı düzenlendi. Halkalı-Kapıkule hızlı tren hat

GÜNDEM 9.07.2019 11:45:00 0
Dünyadaki güç dengelerini değiştirecek bir proje

İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen koordinasyon toplantısında konuşan Vali Bilgin, Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattının, Modern İpek Yolu Kuşak ve Yol Girişimi Projesi'nin bir parçası olduğunu belirtti.

 

DÜNYANIN EKONOMİK SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE

 

Modern İpek Yolu Kuşak ve Yol Girişimi Projesi'nin dünyanın üzerinde tartıştığı ve dünyanın belki de ekonomik seyrini, dünya güç dengelerini, dünya siyasi konjektörünü değiştirecek bir proje olduğunu kaydeden Vali Bilgin “En son sayın Cumhurbaşkanımızın Çin Halk Cumhuriyetinde devlet başkanıyla yaptığı toplantıda da yine bu projeden bahsedildi. Özellikle Bakü, Tiflis ve Kars hattı tamamlandı. Aynı zamanda ülkemizin iç bölgeleriyle ilgili de Ankara-İstanbul, Ankara-Sivas hattının büyük bölümü tamamlandı. Sivas-Kars ile ilgili çalışmalar da yapılıyor” dedi.

 

 

“KLASİK BİR DEMİRYOLU PROJESİ DEĞİL”

 

Halkalı-Kapıkule kesimiyle ilgili de iki bölüm olacak şekilde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile kısmen İstanbul bölgesini de kapsayan önemli bir proje olduğunu söyleyen Bilgin “Bizler bu toplantıda belki 20 ya da 50 yıl sonra dünyanın seyrini değiştirecek bir proje ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bu klasik bir demiryolu projesi ya da klasik bir demiryolu yapımı değildir” dedi.

 

275 MİLYON EURO’SU HİBE

 

TCDD Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdür Vekili Levent Muammer Meriçli de “Bu projemiz Avrupa Birliği’nin verdiği hibe fonuyla gerçekleştiriliyor. Şuana kadar ulaştırma sektöründe verdiği en büyük hibe olan 275 milyon euro kullanılıyor. Bu projenin tamamı 529 milyon euro. Geri kalan kısmı öz kaynaklarımızla karşılanıyor” dedi.

 

YOLCULUK SÜRESİ VE MESAFE KISALACAK

Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski, istasyonlarının yer aldığı hatta, Demiryolu hattının 62 km’lik kısmının Kırklareli sınırları içerisinden geçeceği ve yeni hızlı tren hattıyla yoluculuk süresi ve mesafesinin kısalacağı belirtildi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU