Altın kemerli 3 başpehlivan 'devlet sporcusu' oldu

Edirne'de, bu yıl 658'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılışı yapıldı. Sarayiçi Er Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Türki

SPOR 7.07.2019 09:18:00 0
Altın kemerli 3 başpehlivan

Açılış törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Güreş Federasyon Başkanı Musa Aydın, 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Kırkpınar eski ağaları, davetli topluluğu ve vatandaşlar katıldı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Orhan Okulu tarafından Türk bayrağı göndere çekildi. Törenin açılış konuşmasını yapan 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Kırkpınar’a yakışan güreşlerin geçmesini diledi.

 

DEVLET SPORCUSU ÜNVANI VERİLDİ

 

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da önceki gün TBMM’den kabul edilen torba yasada Kırkpınar’da altın kemerin ebedi sahibi 3 pehlivanın devlet sporcusu ilan edildiğini belirterek “Daha dün Meclis'te torba yasada çıktı. Kırkpınar güreşlerinde 3 kez üst üste başpehlivan olan altın kemer sahibi olan güreşçilerimize devlet sporcusu unvanı verildi. Bu kanunla Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve yine Karamürselli Ahmet Taşçı devlet sporcusu unvanını kazandılar. Öyle inanıyorum ki en kısa zamanda her yıl başpehlivan olanlara da devlet sporcusu unvanı verileceğine inanıyorum ve bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Bu kanunun çıkmasında başta Meclis Başkanımız Mustafa Şentop Bey ve dün torba yasada oy kullanan tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

BAŞKAN GÜRKAN’DAN HEYKEL SÖZÜ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Sarayiçi Er Meydanı’nın yanında heykeli bulunan Ahmet Taşçı’nın yanına kemerin ebedi sahibi olan diğer iki devlet sporcusunun da heykelini yapma sözü verdi. Törende Edirne Valisi Ekrem Canalp de konuşma yaptı. Canalp, “Biz Kırkpınar’ı atalarımızdan emanet olarak aldık ve en iyi şekilde Edirneliler olarak geleceğe taşıyacağız. Ben Edirne Belediye Başkanına bu nedenle teşekkür ediyorum. Kendisi yaptığı çabayla her türlü övgüyü hak ediyor” dedi.

 

GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Konuşmaların ardından pehlivanlar, cazgırlar, hakem heyeti, saha görevlileri, Edirne Belediyesi Bandosu ve Kırkpınar davul zurna ekibinde oluşan kortejin geçit töreni gerçekleştirildi. Kortejde Türk bayrağını ise 657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Orhan Okulu taşıdı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU