Geleneksel Trakya ev yemekleri yarıştı

'658'inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Haftası etkinlikleri kapsamında 'Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması' düzenlendi. Kadınlara yönelik düzenlenen yarışmada safranlı ilmik helvası, ka

GÜNDEM 5.07.2019 15:01:00 0
Geleneksel Trakya ev yemekleri yarıştı

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Meriç Nehri kenarındaki restoranda, 'Geleneksel Trakya Ev Yemekleri Yarışması' düzenlendi. 3 kategoride düzenlenen yarışmada; hamur işinde 21, tatlıda 21 ve etlide 18 olmak üzere toplam 60 yarışmacı mücadele etti.

 

“NE KADAR SAHİP ÇIKARSAK O KADAR BAŞARILI OLURUZ”

 

Yarışmanın ödül törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp de katıldı. Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne'nin sadece ciğer ve köfteden ibaret olmadığını, saray lezzetlerinin de yapıldığını belirterek “Edirne Anadolu, Balkan ve Saray mutfağının izlerini taşıyor. Bu kadar zengin bir mutfağımız var ama nedense 'Edirne gastronomisi' denince akla ciğer ve köfteden başka bir şey gelmiyor. Bu güzel bir şey mi? Çok güzel. Emeği olan herkesten Allah razı olsun. Ama mesela şehir lokantalarının menülerinde bizim yöresel yemeklerimiz farklı bir karakterle yazılsın, renkle ortaya konsun. Yani insanlar, bu menüde ciğer sarmayı gördüğü zaman 'Neden farklı renk?' diye sorsunlar işletmeye. İşletme de 'Bu bizim yöresel ürünümüz' desin. Mesela şehzade kebabı için ve diğer yemekler için olabilir. Ben bu çağrımın tüm kurum ve kuruluşlara duyurulması kanaatindeyim. Kendi yöreselimize ne kadar çok sahip çıkarsak o kadar çok başarılı oluruz. Umarım, bu yarışma farkındalık yaratma, gastronomi şehri olma yolunda adım atmaya vesile olur” ifadelerini kullandı.

 

 

DERECEYE GİRENLERE ÇEYREK ALTIN VERİLDİ

 

Yarışma sonunda jüri üyeleri, 3 kategoride hazırlanan yemekleri tek tek tadarak, puanlama yaptı. Puanlama sonucu dereceye girenlere çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi.  Tatlılar kategorisinde; Safranlı İlmik Helvasıyla Selma Aygün birinci, İncir Dolması ile Serap Arcan ikinci, Kavala Kurabiyesi Nejla Özger üçüncü olurken, Hamur İşleri kategorisinde de Kabaklı Kol Böreği ile Mediha Bayrak birinci, Bulgurlu Kol Böreği ile Sebile Karakütük ikinci, Hıdrellez Böreği ile Ayşe Öztürk üçüncü oldu. Etliler kategorisinde de Asma Kuşu ile Derya Unut birinci, Koca Karı Dolması ile Fatma Tavukçu ikinci, Etli Ciğer Sarma ile Selen Çorbacı üçüncü oldu.

 

Haber / Ruşa ELMA