Türkan Saylan'ı unutmadılar

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan, ölümünün 10'uncu yılında Çerkezköy'de kendi adını taşıyan merkezde düzenlenen törenle anıldı

GÜNDEM 19.05.2019 16:38:00 0
Türkan Saylan

Bugün saat 14:00’da ÇYDD Çerkezköy Şubesi tarafından organize edine anma programına Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak ve dernek yönetimi ve üyeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak,  “Rahat uyu Türkan Hoca, 10 yıldır yüzünü görmesek de düşüncelerini, duygularını biliyor, anlıyor, yapmak istediklerini yapmayı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

YARINLARI AYDINLATAN İNSANLAR ÇIKAR

Bulanık, tipili, fırtınalı, karanlık dönemlerde, yol bulmanın, iz seçmenin, aydınlığa çıkmanın olanaksız sanıldığı dönemlerde, çoğunluğun bir kısırdöngü içinde olduğunu söyleyen Soyak “Çoğunluk, el yordamıyla karanlıktan sıyrılacağını sanır. Tutunacak dal arar. Böyle dönemlerde insanların yazgılarını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, toplumu bütünüyle kavrayıp köklü bir değişmeye, yeni bir yapıya iten insanlar ortaya çıkar. Büyük bir geleceğin kapısını aralayan bu insanlar, ölümsüzleşir, çünkü onlar, amaca ulaşacağı süreçte neyi, ne zaman, nasıl yapabileceğini en iyi hesaplayan, tasarlayan ve yaşamı boyunca inanç ve güveni her geçen gün biraz daha önderliğinde yoğunlaştıran kişilerdir” dedi.

ALANI BOMBALARIN YIKINTILARINA TERK ETMEDİ

Türkan Saylan’ın da bu kişilerden olduğunu söyleyen Sıyak “13 Nisan 1999’da Türkan Hocanın evine  ve ÇYDD’nin 81 noktasına düşen bir çeşit bombaydı aslında. ÇYDD hiçbir iyiliği cezasız bırakmayan’ zorbalara inat, tam da Türkan Hocanın istediği gibi yerinde kaldı. Alanı bombaların yıkıntılarına terk etmedi” dedi.

“KARARLILIKLA BU YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Anma programında konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da bugün Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri milli mücadelenin başlangıcı Atatürk’ün Samsun’a çıktığı günün 100’üncü yılını coşkuyla kutladıklarını belirterek “Geleceğe umutla bakan Atatürk’ün gençleri Atatürk’ün izinde ve aynı kararlılıkta bu yolda yürümeye devam ediyor. Türkan Saylan hocamızın da ölümünün 10’uncu yılı bugün. Çok anlamlı bir gün. Türkan Saylan hocamızın bu toprakların geleceğine, aydınlık çocuklarına onların üzerine titreyerek, onları birer yıldız gibi, parlatma mücadelesini vermesinin cezasını Cumhuriyet düşmanlarının ona yaşatmaya çalıştığı günleri cumhuriyet tarihi maalesef yazdı. Ancak bugün çok önemli bir noktadayız. Hocamızın ölüm yıldönümünü biz çok önemli bir yerde anıyoruz” dedi. Bu merkezin geçmişte fetö’ye verildiği, göreve geldiklerinden binayı geri alarak Türkan Saylan Eğitim ve Kültür Merkezi haline getirdiklerini anımsatan Akay “Bu yüzden bu gururla, bu mutlulukla cumhuriyet ateşinin, Atatürk geleceğini bu topraklarda Atatürk sevdasının cumhuriyet sevdasının bitmeyeceğini, tükenmeyeceğini, sönmeyeceğini her defasında her an birer kere daha yaşayarak anlıyoruz” dedi.

Haber / Yakup KARATEPE