"Tekirdağ'da halk sağlığı tehdit altında"

Marmaraereğlisi'nde yapılması planlanan ve ÇED Olumlu Belgesi verilen Düz Cam Üretim Tesisi Projesi ile ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada "Marmaraereğlisi'nde Ã?

GÜNDEM 16.05.2019 12:58:00 0

Marmaraerğlisi Sultanköy Mahallesi’nde, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Düz Cam Üretim Tesisi Projesinde, kamuoyunda oluşan duyarlılık ve halkın tepkileri nedeniyle proje kapsamında yer alan Termik Santral ifadelerinin çıkartıldığı ve bu haliyle bahse konu proje için ÇED Olumlu Belgesi alındığı belirtilen açıklamada “Her ne kadar projede doğalgaz kullanılacağı belirtilmiş ise de, doğalgaz enerjisinin hangi kaynaktan temin edileceği, tedarik sürecinde yaşanabilecek aksaklıklar veya doğalgaz sisteminde meydana gelebilecek arızalar sonrasında ihtiyaç duyulan enerjinin hangi kaynaktan elde edileceği belirtilmemiştir. Kurulması planlanan tesislerin, Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyine sahip tarım arazilerimize zarar vereceği, yeraltı su kaynaklarımızın azalmasına sebebiyet vereceği, doğaya sanayi kaynaklı atıksu salınımını arttıracağı ve hava kirliliğine sebebiyet vereceği yönünde kamuoyunda ciddi kaygılar yer almaktadır” dedi.

 

HALK SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA

 

Açıklamada “Son 35 yılda, iyi bir şekilde planlanmayan, çevreye etkileri değerlendirilmeden, gerekli altyapı yatırımları yapılmadan kurulan fabrika, imalathane ve enerji santralleri yaşam kaynağımız olan havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmektedir. Yoğun göçle birlikte nüfusu sürekli artan Tekirdağ'ımızda halk sağlığı büyük bir tehdit altındadır. İlimizde kanser vakaları başta olmak üzere çevre kirliliğine bağlı hastalıklardaki artış, yaşamakta olduğumuz çevre felaketinin boyutlarını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi denizi, verimli tarım arazileri ve turizm yatırımları olan Marmaraereğlisi ilçemizde hangi enerji ve su kaynaklarının kullanılacağı belirtilmemiş yeni bir üretim tesisinin kurulması ilimizde yaşanan çevre felaketinin boyutlarını katbekat arttıracaktır. İnsan odaklı ve çevreye duyarlı bir yönetim anlayışını benimseyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Marmaraereğlisi'nde çevre kirliliğine sebebiyet verecek Düz Cam Üretim Tesisi'nin kurulmasına karşı olduğumuzu ve yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı bir kez daha kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU