ÇOSB'den sürdürülebilirlik yolunda ciddi atılım

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, UN Global Compact tarafından Türkiye'de düzenlenen toplantıda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza attı. Kamu ve özel sektörden pek çok farklı kat?

GÜNDEM 7.05.2019 14:21:00 0
ÇOSB

İstanbul Zorlu PSM’de düzenlenen imza törenine ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili NatanYakuppur ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan katıldı. Birçok firma ve kurumun yer aldığı imza töreninde ÇOSB adına Başkan Vekili Natan Yakuppur imza attı.

 

ÇOSB-SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ

 

Kamu ve özel sektörden pek çok farklı katılımcının da imzaladığı Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında açıklama yapan ÇOSB yetkilileri, sürdürülebilirlik yolunda ciddi bir adım daha atmış olduklarını belirttiler. ÇOSB Yetkilileri örnek ve öncü bir OSB olma kapsamında 250’yi aşkın firmanın bulunduğu bölge için, "insan hakları, işgücü, çevre ve yolsuzluk" alanında 10 önemli maddeyi kapsayan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine atılan imzanın, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan "ÇOSB-Sürdürülebilirlik Raporu" kapsamında da değerlendirildiğini ifade etti.

 

140 ÜLKEDEN 12 BİN KATILIMCI

 

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında atılan imzaların ardından sözleşmede yer alan 10 ilkeye dair ÇOSB’nin şu ana kadar yaptığı çalışmaları bir rapor halinde Birleşmiş Milletler’e sunacaklarını ifade eden yetkililer, ayrıca 2 yıllık periyodlarda ilerleme raporunun sunulacağını belirtti. ÇOSB’deki çok sayıda firmaya ve diğer paydaşlara da bu ilkelere uygun olarak çalışıldığının duyurulacağını belirten ÇOSB yetkilileri, 140 ülkede yaklaşık 12 bin iş ve iş dışı katılımcısıyla dünyanın en büyük kurumsal sosyal sorumluluk girişimine katıldıkları için memnun olduklarını belirttiler.

 

KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ

 

Küresel İlkeler Sözleşmesi hakkında bilgi veren ÇOSB yetkilileri, "31 Ocak 1999 tarihinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda BM Genel Sekreteri Kofi Annan, “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda iş dünyası liderlerini, evrensel çevre ve sosyal ilkeleri desteklemek amacıyla, şirketleri, BM’yi, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek uluslararası bir inisiyatif olan Küresel İlkeler Sözleşmesi altında buluşmaya davet etmiştir. Proje kapsamında, insan hakları, çalışma koşulları, çevre korum ve yolsuzlukla mücadele başlıklarında 10 temel prensip belirlenmiştir. Bugün, dünyanın dört bir yanından binlerce şirket, sendika ve sivil toplum örgütü, bu evrensel ilkeleri, iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürlerinin bir parçası haline getireceklerini ilan ederek Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılmaktadır. Türkiye’de Küresel İlkeler Sözleşmesi ile ilgili süreç, resmi olarak BM Kalkınma Programı (UNPD) Türkiye Ofisi’nin TİSK ile işbirliği içinde organize ettiği 15 Ekim 2002 tarihli özel bir toplantı ile başlamıştır. Türkiye’den halihazırda pek çok kuruluş Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin imzalamıştır. Sistem, sürdürülebilirliği ve güvenirliği sağlamak amacıyla, 10 evrensel ilkeyi değerlendirerek yol alan şirketlerin, bu gelişmelerin yıllık olarak paydaşlara ve geniş kitlelere “İlerleme Bildirimi” ile ulaştırmasını beklemektedir.

 

SÖZLEŞMEDE YER ALAN 10 İLKE

 

Sözleşmede yer alan 10 ilke ile ilgili bilgi veren ÇOSB Yetkilileri, " Küresel İlkeler Sözleşmesi'nde; 'İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli. İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı. İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı. İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırmasını engellemeli. İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli. İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli. İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımların desteklemeli. İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli. İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli. İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmeli' İlkeleri yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ